Fotó: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs
Rendőr járőrözik az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar-szerb határon, Ásotthalomnál 2021. szeptember 1-jén
Hirdetés

Havonta legalább 180–200 alkalommal kénytelenek javítani a kerítést, amely 10–13 millió forintos költséget is felemészt. A biztonsági határzár megépítése óta a migránsok újabbnál újabb módszereket találnak ki az átjutásra – nyilatkozta Vajda Szabolcs, a Bv. Holding Kft. osztályvezetője az M1 Híradónak.

Tóth-Sági Gyula, a javítócsoport vezetője azt mondta, 2015-ben, amikor még csak gyorstelepítésű drótakadály, valamint az ideiglenes biztonsági határzár épült meg, az átvágások voltak jellemzők. 2016-ban felkerült egy mozgásérzékelőként működő optikai szál, az ezen befutó jeleket azóta folyamatosan elemzik.

A szakember szerint ezt érzékelték a határsértők is, mivel az átvágásokat az aláásások váltották fel nagyobb számban, amelyek kivédésére mechanikai akadályokat telepítettek a talajba.

A csoportvezető felidézte, hogy 2015-ben és 2016-ban, amikor olyan erős volt a migrációs nyomás, hogy naponta tízezrével jutottak be az országba, a 24 órás szolgálatban komoly erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy a műszaki határzár védelme megmaradjon.

A megfeszített munka 2017-re meg is hozta az eredményét, volt egy enyhülés, napjainkra azonban a migrációs nyomás csaknem a 2015–16-os időszakban tapasztalt szintre erősödött vissza.

További részleteket a közmédia hírportálján, IDE KATTINTVA olvashatnak.

Korábban írtuk