Lengyelország szerdán 45 orosz diplomatát minősített nemkívánatos személynek, kémkedéssel vádolva meg őket. A kiutasított személyeknek eltérő sürgősséggel, de legfeljebb öt napon belül el kell hagyniuk az országot. A távozó orosz külügyi alkalmazottak újakkal pótlását nem tervezik Varsóban.

Hirdetés

Zaharova azt mondta, Varsó azért utasított ki ilyen nagyszámú diplomatát, hogy szándékosan akadályozza a Lengyelországból Oroszországba távozni szándékozó ukrajnai menekülteknek nyújtott konzuli támogatást. A szóvivő szerint a kiutasítottak száma meghaladja azokét, akik diplomata útlevéllel rendelkeznek a nagykövetségen.

Jevgenyij Ivanov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak elmondta, hogy a tárca szervezi a kiutasítottak hazajuttatásának logisztikáját. Szergej Andrejev varsói orosz nagykövet a Rosszija 24-gyel közölte, hogy a képviselet a munkatársainak mintegy háromnegyedét veszíti el. Mint mondta, Lengyelország gyakorlatilag lenullázza a kapcsolatait Oroszországgal.

Andrejev a Rosszija 1 televíziónak úgy nyilatkozott, hogy a lengyel pénzügyminisztérium utasítására még február végén befagyasztották az általa vezetett diplomáciai misszió bankszámláit, ami a Bécsi Konvenció megsértését jelenti. Az ügyészség később arról küldött tájékoztatást, hogy a korlátozás fél évig érvényes.

Korábban írtuk

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy az Egyesült Államok az ukrajnai háború miatt nyílt nyomást gyakorol a G20-csoport tagjaira Oroszország kizárása érdekében, de, mint mondta, több ország „szuverén álláspontot képvisel” ebben a kérdésben.

A Reuters brit hírügynökség kedden ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy Piotr Nowak lengyel technológiai miniszter közölte: Varsó az oroszoknak a csoportból történő kizárását javasolta. A TASZSZ hírügynökség szerint Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter március 15-én arról beszélt, hogy tárgyalások folynak Oroszország Lengyelországgal történő felváltásáról a szervezetben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szerdai előadásában arra figyelmeztetett, hogy a NATO-békefenntartók Varsó által javasolt Ukrajnába vezénylése közvetlen összeütközéshez vezethet Oroszország és a szövetség között.

„Lengyel kollégáink már bejelentették, hogy közeledik a NATO-csúcs, és békefenntartókat kell küldeni (Ukrajnába). Remélem, értik, miről van szó. Ez Oroszország és a NATO fegyveres erői közötti legközvetlenebb összeütközés lesz, amelyet mindenki nemcsak hogy el akart kerülni, de azt hangoztatta, hogy elvileg soha nem történhet meg” – jelentette ki Lavrov.