Fotó: Demokrata.hu/T. Szántó György

Miután kiderült, hogy Márki-Zay Péter a DatAdat Professional Kft. nevére kérte a számlát egy vecsési étteremben, azt követően, hogy ő és kampánycsapata ott étkeztek egy helyi rendezvény után, felmerült a tiltott kampányfinanszírozás gyanúja is – írja az Index. A portál erre vonatkozó kérdéseire az ellenzéki miniszterelnök-jelölt nem válaszolt, és nem reagált Márki-Zay Péter a kormánypártok hétvégi érdeklődésére sem. Mint ismert, Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője kérdezte az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjét a témában.

Hirdetés

A kormánypárti politikus arról érdeklődött, hogy mennyi pénzt kapott külföldi forrásokból Márki-Zay Péter a kampányára, pontosan milyen munkákkal bízta meg a DatAdatot, és mennyit fizetett ezekért, miért a cég fizeti a vacsoráit, és mi mást fizetett még a vállalat, valamint hogy miről egyeztetett Bajnai Gordonnal, miket vár el a volt miniszterelnök a jelenlegi ellenzéki jelölttől.

De vajon tényleg lehet külföldi pénz is az ellenzék kampányát segítő, Ausztriában működő adathalászcégben, amelyen keresztül Márki-Zay Péter kampányát is finanszírozhatják? – teszi fel a kérdést az Index.

Egy, a lap birtokába került beszélgetésben Ficsor Ádám, Bajnai Gordon volt titkosszolgálati minisztere és jelenlegi datadatos üzlettársa a következőket mondta:

Tulajdonképpen én egy tulajdonos vagyok. Vannak tulajdonostársaim, és van befektetőnk, egy kockázati alap, amely befektet a vállalatba.

Korábban írtuk

Az Index kérdéseket küldött a cég ausztriai fiókvállalatának, amely információik szerint a kampánymunkát végzi Márki-Zay Péternek, hogy többet tudjanak meg a rejtélyes kockázati alapról, ami a vállalatba invesztált, és így áttételesen a kampányköltésekbe is beszállhat.

Az Index szerint a Datad.at mögött olyan, a Panama-akták offshore-botrányban érintett üzleti körök is állhatnak, amelyek kifejezetten arra szakosodtak, hogy elrejtsék egyes cégek finanszírozói hátterét, és a tőkét, ami a vállalkozások mögött van. A cégháló pontos felépítéséről részletesen ITT, az eredeti cikkben olvashatnak.