Fotó: MTI/Illyés Tibor
Donáth Anna, a Momentum elnöke, a párt európai parlamenti képviselője (k) beszédet mond, mellette Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke (j) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, főpolgármester az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Műjégpályán
Hirdetés

A történetet nem győzi le fegyver. (Trónok harca)

2022. április 3-án az egyesült ellenzék megsemmisült.

Orbán Viktor győzelmi beszédében elmondta, a Fidesz kétharmadot kapott 2010-ben a régi, kétfordulós választási rendszerben, később úgy is, hogy az ellenzéki pártok külön indultak ellene, aztán úgy is, hogy koordináltak, és most úgy is, hogy mindenki összefogott, és a legtöbb választókerületben egy-egyes szembenállásra egyszerűsítették le a választást.

A Fidesz–KDNP elsöprő győzelme elsősorban a Fidesz érdeme. Profi, jól felépített és kivitelezett, üzeneteit pontosan és időben célba juttató kampányáról csak a legnagyobb elismeréssel szólhatunk. Mindenki fáradhatatlanul dolgozott. Lelkesen és hittel hajtotta végre a rá kiszabott feladatokat. Fegyelmezett volt, és biztonsággal mozgott a terepen. Nem volt kibeszélés, hátbatámadás, árulás.

Korábban írtuk

A Fidesznek van vezetője, aki a csapat részeként, alázattal elvégezte a rá szabott kampányfeladatokat, vezette és irányította a választási küzdelmet. Felfelé húzta a mögötte felsorakozott csapatot, lelkesítette és magabiztossággal töltötte el őket. A Fideszt vezető Orbán Viktor megkérdőjelezhetetlen, kimagasló képességű, tekintélyes és tapasztalt politikus, akinek magabiztos tudása és politikai profizmusa önmagában is hatalmas előnyt jelentett a táborának.

A Fidesznek van magidentitása: nemzet és antikommunizmus. Van egy olyan története, a szuverenitás védelme, amit a választók értenek, amivel azonosulni tudnak és akarnak. Ezekkel függnek össze, ezeket támasztják alá üzenetei és ígéretei, valamint a mindezek fedezékét jelentő munka, amit az elmúlt tizenkét–tizenhat évben elvégzett. Világosan érzékelhető a prosperitás, amit a választópolgárok egyéni gyarapodásukban is éreznek. A Fidesz legfőbb ígérete a béke és biztonság megőrzése volt, ami egybecsengett a választói várakozásokkal. A határainkon dúló háború okozta riadalom és az ezzel kapcsolatban ránk nehezedő nyomás minden választópolgárra rátelepedett. Felértékelődött a stabilitás, amit az Orbán Viktor vezette Fidesz testesít meg.

Volt tehát vezér, csapat, közös identitás és történet, közös értékek, politikai vízió, közösséget teremtő akarat, közös célok és – ahogy Orbán Viktor a győzelem órájában mondta –: szív.

És akkor nézzük a velük szemben felsorakozókat!

Nem volt vezérük, vagy inkább több is volt. Nem volt csapat, mert az összeszövetkező pártok valójában csak technikai koalíciót kötöttek, és nem álltak össze közösséggé. Nem volt sem közös identitásuk, sem közös történetük, sem közös politikai víziójuk. Nem tudtak, talán nem is akartak közös célokat felmutatni.

A politikát politikára játsszák. Történet, más néven vízió nélkül csak egyszerű hatalomszerző vállalkozássá csupaszodik le a politika, vagyis meddővé válik. A nincs köré ugyanis nem lehet se közösséget, se csapatot szervezni. Az ellenzéknek nincs szíve. A gyűlölet és a negatív energiák mozgatják. Az O1G, vagyis az Orbán-gyűlölet tüzeli őket. Nyolc éve zsinórban orbánoznak és fenyegetőznek. Ennyit tudnak.

És ez, valljuk be, kevés.

A teljes véleménycikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.