A baloldal a választások előtt úgy gondolta, hogy képesek lesznek nyerni több megyeszékhelyen, ebből aztán gyakorlatilag semmi nem lett. Szombathelyen, Vas megye 01-es számú választókörzetében Hende Csaba (Fidesz-KDNP) magabiztosan, több mint ötezer szavazattal győzte le a baloldali összefogás színeiben induló, elítélt bűnöző Czeglédy Csabát, ezzel még a 2018-asnál is jobb eredményt ért el.

Hirdetés

Kaposváron, Somogy megye 1-es számú választókörzetében szintén jó eredményben reménykedett a baloldal. Ebből végül az lett, hogy Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP) a voksok 47,63 százalékát begyűjtve, 5392 szavazattal utasította maga mögé Varga István baloldali jelöltet. A fideszes jelölt itt is jobb eredményt ért el 2018-hoz képest, hiszen akkor a szavazatok 43,69 százalékát szerezte meg.

Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1-es és 2-es számú választókörzetében is fideszes jelölt tudott győzni. Előbbiben Szabó Tünde győzte le a baloldali jelöltet, Lengyel Mátét. A korábbiakhoz hasonlóan itt is javítani tudott százalékos tekintetben a fideszes jelölt, akire ráadásul többen is voksoltak, mint 2018-ban.

A 2-es számú választókörzetbe Vinnai Győző (Fidesz-KDNP) nagyon megverte Aranyos Gábor baloldali jelöltet, a szavazatok 58,13 százalékát szerezte meg, és több mint 11 500 szavazat volt kettőjük között.

Korábban írtuk

Itt érdekesség, hogy 2018-ban a jobbikos Fülöp Erik egymagába is több szavazatot szerzett, mint a baloldali közös jelölt most áprilisban. Mivel viszont azóta Jakab Péter teljesen szétverte a pártot nem is csoda, hogy a fideszes jelölt simán nyert, mindezt úgy, hogy 10 százalékot erősödött.

Szolnokon, Jász-Nagykun-Szolnok 1-es számú körzetében több mint 4000 szavazattal győzte le Kállai Mária a Gyurcsány-párt politikusát, Sziráki Pált. 2018-ban itt a Jobbik színeiben induló Csikós Attila önmagában csak 1100 szavazattal kapott kevesebbet, mint most a baloldali közös jelölt.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Origo oldalán.