Ideje abbahagyni az évek óta tartó abszurd vádaskodásokat, és tiszteletben tartani a magyarok jogát a saját országukhoz – reagált Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő arra, hogy a strasbourgi parlament csütörtökön elfogadott egy állásfoglalást, amelyben a testület felszólította az Európai Bizottságot és a jelenleg francia elnökség alatt álló Európai Unió Tanácsát, tegyenek az eddiginél is többet az uniós értékek magyarországi és lengyelországi „romlása” ellen. Az állásfoglalás úgynevezett ajánlásokat is megfogalmazott a bizottságnak arról, hogy az uniós végrehajtó testület mindaddig ne hagyja jóvá a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő alap forrásainak lehívását lehetővé tevő nemzeti terveket, amíg nincs javulás a jogállamiság helyzetet terén.

Hirdetés

Az állásfoglalást a plenáris ülés utolsó napján 426 szavazattal, 133 ellenszavazat és 37 tartózkodás mellett fogadták el.  A képviselők elfogadhatatlannak nevezték, hogy Magyarország és Lengyelország az Európai Unió Bírósága és a strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága számos ítéletét nem hajtja végre. Leszögezték: minden tagállamnak tiszteletben kell tartania az uniós jogszabályokat. Kijelentették: az Európai Unió Tanácsában nincs szükség az egyhangú döntéshozatalra ahhoz, hogy megállapítsák: egy tagállamban egyértelműen fennáll a kockázata az uniós értékek súlyos megsértésének. „Ideje minden eszközt bevetni az uniós értékek védelme érdekében” – fogalmaztak.

A képviselők emlékeztettek továbbá, hogy a bizottság épp egy hónapja hivatalosan is elindította az uniós költségvetés védelmét szolgáló, úgynevezett feltételességi mechanizmust Magyarországgal szemben – Lengyelország ellen nem indult ilyen eljárás. Az eljárás nem összekeverendő a mintegy három és fél éve, a Sargentini-jelentés strasbourgi parlamentben való elfogadása óta tartó jogállamisági eljárással, amely mindkét közép-európai tagállammal szemben zajlik. 

A több fronton zajló támadásokra reagálva a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: 

Korábban írtuk

„Nemet mondunk a Magyarország és Lengyelország elleni szégyenletes támadásokra.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.