Az Európai Parlament legmeghatározóbb frakciójának elnöke kijelentette, hogy a magyar soros elnökség prioritásait az európai történések diktálják: az euróválság és költségvetési kihívások.

„Orbán Viktorral egyetértésben azt szeretnénk, ha az Európai Unió felelősséggel – ezáltal a társadalom megreformálásához szükséges bátorsággal – és egységesen nézne szembe a jelenlegi nehézségekkel.”

„Az Európai integráció lényege van veszélyben, és az Európai Néppárt, Európa atyjainak örököse és Európa vezető politikai ereje, minden energiájával azon kell dolgozzon, hogy a 27 tagállam sikeresen kilábaljon történelmének ennek a nehéz szakaszából” – jelentette ki Joseph Daul.

A magyar soros elnökség célkitűzéseinek egyes technikai aspektusain túl – kormányzás és a Szerződés felülvizsgálata; munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés beindítása; a víz és az energia kérdése – a magyar elnökség az európai integráció emberi és személyes dimenzióját is hangsúlyosan meg kívánja jeleníteni. „Én csak támogatni tudom ezt a célt, mert nem kizárólag a vezetők, hanem az egész lakosság, az 500 millió európai polgár fogja biztosítani országuk válságból történő sikeres kilábalását. Ezt nem lehet eleget hangsúlyozni!” – zárta gondolatait Joseph Daul.