Óriási gyerekzsivaj fogad az ország legpatinásabb táncpedagógiai műhelyében, szinte lépni sem lehet a sok csillogó szemű és jókedvű kisgyerektől. Aztán megérkezik mindenki Böske nénije, és a társaság egy-kettőre elhallgat. Fontos a fegyelem, hiszen rengeteg a munka, alig egy hét múlva fellépés a Budai Vigadóban. A próba első részében átismétlik a nemrég elkészült, legfrissebb koreográfiákat, szól az ének, mindenki jól tudja a szerepét, ha valakinek nem megy, a többiek segítik.

– Azért tartjuk fontosnak a külön korosztályos szerepléseket, mert egy egész estés műsor keretében a gyerekek több feladatot kapnak, nagyobb a felelősségük, jobban megmutatkozhatnak – meséli Tímár Böske, az együttes vezetője. – Nálunk nem az a cél, hogy táncművészeket neveljünk a gyerekekből, ezért nincs is felvételi az együttesbe, mindenkit szeretettel fogadunk, mégis azt látjuk, mindegyikük rendkívül komolyan veszi és nagyon élvezi a színpadi szereplést. Megannyi kis művészt láthatunk a színpadon, és meggyőződésem, hogy ezek a gyerekek felnőve kellő tisztelettel fognak végignézni egy színházi előadást, mert tudják, milyen nagy munka áll mögötte.

A nézők február 26-án a kisiskolások, március 18-án a felső tagozatosok és a gimnazisták korosztályának, április 23-án pedig az úgynevezett "profi" csoport bemutatóját tekinthetik meg. Minden előadásnak vannak meghívottjai, így például a Buenos Airesből érkezett Regős Táncegyüttes, melynek tagjai Argentínában született magyar származású fiatalok, a Tímár házaspár tanítványai. Az áprilisi előadásban pedig Tímár Sándor Táncos történelem című koreográfiáját mutatják be. A magyar történelmet a honfoglalástól napjainkig feldolgozó tánceposzt először 2000-ben mutatták be a Fővárosi Operettszínházban. Az évadot pedig június 14-én zárják a Kongresszusi Központban.

– A nyár most különösen élményekben gazdagnak ígérkezik, hiszen négy utazást is tervezünk, Bécsbe, Kölnbe, az olaszországi Viareggióba, és ha sikerül, akkor Brazíliába. Emellett három tábort szervezünk a különböző korosztályoknak Boldogkőváralján és a Balatonnál, Zánkán, ahol a délelőtti és délutáni táncpróbák mellett esténként táncházban próbálhatják ki a napközben tanultakat, és a társas viselkedés szabályait – hangsúlyozza Tímár Böske. – Idén először szervezzük meg nemzetközi táborunkat Sarlóspusztán, ahová a világ minden részéről érkeznek majd a Tímár-tanítványok. A közös tánc, a tábortűz melletti éneklések felejthetetlen élményt nyújtanak a gyerekeknek.

Október 3-án, az Operettszínházban lesz az együttes életének legnagyobb eseménye, hiszen az alapító Tímár Sándor 75. születésnapjának megünneplésére készülnek. Az estről, amit meglepetésnek szánnak Sándor bácsinak, mindössze annyit árult el a tánckarvezető, hogy fővédnöke Mádl Dalma asszony lesz.

Idén márciusban jelenik meg Sütő Péter könyve az együttes történetéről, a kezdetektől napjainkig.

– Nagyon örülök ennek a könyvnek, mert megörökíti azt a kemény munkát, amit az elmúlt tizenkét évben végeztünk a férjemmel. Büszkén és örömmel állítom, hogy táncos pályafutásunk csúcsát jelenti ez az együttes. Az évtizedek során rájöttem, hogy mindazt, amit a néptáncról és népművészetről tanultam, át kell adnom a következő nemzedéknek, mert akkor nyer értelmet az én életem is – vallja munkájáról Tímár Böske.