Talán kevesen tudják, de az ásványvíz azon kevés termékek egyike, amely garantáltan természetes eredetű, szennyeződés- és kezelésmentes, nincsen benne adalék, ráadásul biztosan azokat az ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazza, amelyek a palack címkéjén fel vannak tüntetve. Magyarországon a kutak hatóságilag elismertek, és folyamatosan ellenőrzöttek, így csak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság által bevizsgált ásványvizek palackozhatóak. Hazánkban több száz kút és forrás ad elismert természetes ásványvizet, ebből közel ötvennek palackozzák is a vizét.

– Az ásványvizek az emberi életműködés szempontjából kedvező összetételűek, s mivel naponta legalább két liter a biológiai vízigényünk, ezért célszerű ezt az italt fogyasztani. A föld alatti, védett vízzáró rétegből származó – tehát garantáltan tiszta – szomjoltó ásványi anyag tartalma csak „hab a tortán” – érvel az ásványvízfogyasztás szükségessége mellett Fehér Tibor, a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács (MÁSZT) elnöke. Fehér szerint hazánk kissé le van maradva az európai uniós államok mögött: az EU tagállamaiban egy fő átlagosan százhúsz liter ásványvizet iszik meg évente – a mediterrán országokban százhatvan litert -, míg mi, magyarok csupán hatvan litert. Az elmúlt tíz év alatt azonban így is meghússzoroztuk ásványvízfogyasztásunkat. Ennek oka az lehet – fejtegeti Fehér -, hogy az emberek felismerték: az egészséges életmódhoz tartozik az is, hogy természetes eredetű élelmiszert, például tiszta ásványvizet fogyasszanak. A növekedés oka lehet még, hogy megnőtt a kínálat, számtalan termék közül válogathatunk, akár a vizek csomagolása szerint is. S habár a környezetvédők éppen a jellemző csomagolásfajtát, a műanyag palackot kifogásolják, Fehér Tibor szerint ezen vélemények hangoztatásával maga az ásványvízfogyasztás kerülhet veszélybe. A MÁSZT elnöke szerint inkább azon kellene törni a fejünket, hogy tudnánk kiépíteni azt a rendszert, ami lehetővé tenné a palackok újrahasznosítását.

Érdekes adatokat közöl a hazai ásványvíz-fogyasztási szokásokról a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács. A statisztikából kiderül, a magyarok jobban kedvelik a szénsavas ásványvizet, mint a szénsavmenteset, mivel 2004-ben a szénsavmentes ásványvizek fogyasztása csak mintegy 25%-a volt a szénsavas ásványvizekének. A hazai palackozott vizek döntő többsége ásványvíz, ezenkívül palackozott forrásvíz, ivóvíz, ásványi anyaggal dúsított ivóvíz és különféle ízesített víz közül is válogathatnak a vásárlók. Jó tudni, hogy a forrásvíz és ásványvíz között csupán annyi a különbség, hogy míg az utóbbit elismerik és regisztrálják a hazai szakhatóságok, addig a forrásvizet nem – mondja Fehér Tibor, majd hozzáteszi, ez azonban nem azt jelenti, hogy rosszabb lenne a forrásvíz minősége, csupán azt, hogy az összetétele nem állandó.

2004-ben és 2005-ben is Oscar-díjas a Szentkirályi, 2005-ben Oscar-díjas a Veritas. A magyar ásványvizek által elnyert nemzetközi elismerései azt mutatják: vizeink minősége verhetetlen. Ahogy az elnök fogalmaz: a Kárpátoktól övezett területre, mint a lavór aljára, úgy folynak össze az ásványban gazdag vizek.

-ana-