Ez év március 20-án tartották Nagyhalászon, a nagyjából hatezer lakosú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban az időközi polgármester-választást. A voksoláson Albók József független jelölt körülbelül 400 szavazat különbséggel maradt alul az MSZP jelöltje, Orosz Károly Zsolttal szemben.

A választást követő sajtótájékoztatón Szabados József, az MSZP megyei alelnöke tudatta a közvéleménnyel, hogy a nagyhalászi választás 61 százalékos részvétellel minden incidens nélkül, rendben lezajlott. A voksok mintegy 58 százalékát szerezte meg a szocialista párt jelöltje, míg az előző polgármester, Albók József 42 százalékot kapott. A megyei szocialista alelnök a siker titkát a jó programban és jelöltben, valamint a mögötte álló csapatban látta.

– Pénzért, mosóporért és használt ruháért vásárolt szavazatokat a szocialista jelölt az időközi nagyhalászi polgármester-választáson – állítja Albók József, a korábbi, függetlenként induló polgármester. – Mindezeken kívül saját szememmel is láttam, és a választópolgárok is felhívták rá a figyelmemet, hogy a választások napján személyautókkal a szervezett szállítás is működött. Úgy vélem, a szokásos Ron Werber-i módszer szerint zajlott ezúttal is a kampány és a voksolás napján a mozgósítás.

A korábbi polgármester elmondása szerint többen is megkeresték a választás után azzal, hogy részükre a szocialista jelölt pénzt ajánlott, amennyiben rá adják szavazatukat, illetve felhívták a figyelmét, hogy a kampány során sor került ruhaosztásra, a választás napján pedig szervezetten szállították a voksolni indulókat. Albók szerint mintegy nyolcan tettek panaszt a város jegyzőjénél a választás rendjének megsértése miatt. A későbbi rendőrségi jegyzőkönyvek tanúsága szerint pedig két helyi lakos is elmondta, hogy Orosz Károly Zsolt pénzért vásárolt szavazatokat. A hírek szerint akadt, aki üzemanyagot kapott a gépkocsijába, más azt állította, hogy ismerőse tanúk jelenlétében elmondta neki, azért szavazott Oroszra, mert annak testvére elengedte 55 ezer forintos tartozását, amennyiben a választás napján autójával szállítja a szocialista jelöltre voksoló romákat. Az egyik tanú például úgy nyilatkozott a rendőrségen, hogy „én az úton gyalog elindultam és körülbelül öt-tíz perc után utolért Orosz Károly polgármesterjelölt és megállított. „Azt mondta nekem szó szerint: »Adok én magának egy kis pénzt«, erre én azt feleltem, »mennyi az a kis pénz?«, mire ő a zsebébe nyúlt, a nadrág zsebébe, mivel valami szabadidőruha lehetett rajta és átadott két darab kétezer forintos és egy darab ezerforintos bankjegyet, amit én el is fogadtam, majd közölte velem, hogy »szavazzon rám« és sarkon fordult és elment.”

Albók József a jegyzőkönyvbe vett tanúvallomások nyomán megtette a szükséges jogi lépéseket. A korábbi polgármester feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a választás rendje elleni bűntett gyanújával, az óvást azonban a helyi és a területi választási bizottság is elutasította. A megyei bíróság később elrendelte a jogorvoslati eljárás megismétlését, kimondva, hogy a választási bizottságok korábban úgy hozták meg elutasító döntésüket, hogy előtte nem hallgatták meg a panaszosokat. Ezután, az ítélet értelmében a helyi választási bizottság megismételte az eljárást, de újra elutasította az óvást, később pedig így tett a területi bizottság, majd másodfokon a bíróság is. A rendőrség március végén rendelt el nyomozást a választási csalási ügyben és májusban választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként az MSZP-s polgármestert a rendőrség. Végül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vádemelési javaslattal választási csalás miatt továbbította az ügyet a megyei főügyészségnek.

Szabados József, az MSZP megyei alelnöke tagadja a választási csalás vádját.

– Nagy baj van a mai magyar demokráciával, ha vélhetően két hamis tanúzással felbujtott személy ekkora port tud kavarni. Meggyőződésem, hogy a népet nem lehet félrevezetni sem pénzzel, sem szervezett szállítással.

Szabados József volt egyébként az elhíresült demecseri választáskor a szocialista párt helyi kampányfőnöke. 2003 őszén, a demecseri időközi polgármester-választás után a megyei bíróság több ízben elmarasztalta a szocialista pártot. Többek között magánokirat-hamisítás miatt indult eljárás, illetve bizonyítottnak találta a grémium azt is, hogy a választópolgárokat szervezetten szállították voksolni. A bíróság végül emiatt rendelt el Demecserben megismételt választásokat, és a korábbi voksolás eredményét megsemmisíttette.

Budai Gyula ügyvéd, Albók József jogi képviselője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a nagyhalászi ügyben vallomást tevő két tanút eddig nyolcszor hallgatták ki, és minden alkalommal – a jegyző előtt, a rendőrségen és az ügyészségen is – ugyanazt vallották, történetüket mindannyiszor ugyanúgy mondták el. Az ügyvéd azt is kiemelte, hogy a tanúk önként mentek el a jegyzőhöz, jelezni az általuk észlelt szabálytalanságokat. Budai azt is hozzátette, hogy a baktalórántházi esetben egy tanúvallomás is elég volt ahhoz, hogy akkor a megyei bíróság elítélje a Fidesz jelöltjét, állítólagos szavazatvásárlásért, a nagyhalászi esetben pedig többen is állítják, hogy pénzt kaptak a szavazatukért. Benkő Tibort ugyanis, Baktalórántháza korábbi alpolgármesterét a 2002-es parlamenti választások során a választások rendje ellen elkövetett ügyben egy év, kétéves időtartamra felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság, miután bizonyítottnak találta, hogy Benkő kétezer forintot ígért azoknak a választóknak, akik az általa támogatott pártra szavaztak.

A megyei főügyészség az elmúlt héten végül is megszüntette a nyomozást.

– Fel kell tenni a kérdést, hogy a megyei ügyészség vajon miért nem bízta a független magyar bíróságra annak az eldöntését, hogy történt-e bűncselekmény a nagyhalászi ügyben vagy sem? – jelezte aggályait Budai Gyula.

Az ügyészség nyomozást megszüntető határozatával azonban úgy tűnik, nem zárult le a nagyhalászi ügy. Ugyanis Szabados József úgy nyilatkozott a Demokratának, hogy Orosz Károly Zsolt vélhetően hamis vádra való felbujtás okán büntetőpert kezdeményez az illetékesek ellen, és Albók József ügyvédje is kijelentette, hogy minden jogi lehetőséget ki fognak használni az ügyben, amire lehetőségük van.

Orosz Károly Zsolt, Nagyhalász új szocialista polgármestere úgy nyilatkozott a Demokratának, hogy nem lepték meg a választások utáni fejlemények és számított a mostanihoz hasonló fejleményekre.

– Bíztam az igazságszolgáltatásban, annak helyes döntésében és mostanra be is igazolódott, hogy mindezek a vádak alaptalanok voltak, mert nem követtem el őket – mondta lapunknak Orosz, aki április elején letette hivatali esküjét. – Úgy gondolom, hogy ezek a szavazópolgárok felbujtás áldozataivá váltak, mert nem hiszem, hogy önszántukból nyilatkoztak volna ilyen módon. Sajnálom, hogy a településünket ilyen módon lejáratták, azon dolgozom, hogy ezentúl Nagyhalászt a jó oldaláról is megismerje az ország.

– Már többen is kifejtették, úgy tűnik, a szocialista párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében próbálja ki azokat a kampánytechnikákat, amelyeket a 2006-os országgyűlési választások során országos szinten is be akar vetni, és merem állítani, hogy ebben a megyében sajnálatos módon a hatóságok is segítségükre vannak ebben a törekvésükben – mondta viszont Budai Gyula. – Csak így fordulhat elő, hogy Szabados József, az MSZP megyei alelnöke a demecseri választások után úgy nyilatkozhatott egy helyi kereskedelmi rádiónak, hogy nem számítanak a jogszabályok, mert úgyis a győztesnek lesz végül igaza.

Az ügyvéd szerint az is érdekes kérdés, hogy mi lehet annak az oka, hogy amikor Baktalórántházán jobboldali politikussal szemben merült fel a szavazatvásárlás gyanúja, azonnal vádat emeltek ellene és el is ítélték, míg Nagyhalászon, egy baloldali politikus esetében rekordgyorsasággal megszüntetik az eljárást.

– Mindezek után már sejthető, milyen lesz a 2006-os választási kampány – figyelmeztetett Budai Gyula.

(kállaynagy)