Lehet, hogy egy modern, kör alakú épület lesz valamikor Kőbánya jelképe. A Balusztrád cégcsoport építette ezt a házat a budapesti X. kerületben, s bár a Kőrösi Ház nevű épület alakjánál fogva is kitűnik a környezetében található házak közül, de mégsem üt el tőlük teljesen. A XIX. kerületben pedig olyan lakópark építésébe kezdenek Hattyú Park néven, amely stílusában, vonalaiban kifejezetten a közelben levő Wekerle-telep házaihoz illeszkedik.

A Balusztrád – amely több ezer lakást épített fel eddig, tavaly adta át többek között a VIII. kerületben a Füvészkert Lakóparkot is – a minőségre helyezi a hangsúlyt. A nyolc cégből álló vállalatcsoport legnagyobb tagja, a Balusztrád Kivitelező Rt. már önálló minőségellenőrző osztállyal is rendelkezik. Nagyfokú rugalmasságot tesz lehetővé, hogy a cégcsoportban „egy házon belül” van jelen a beruházó, a tervező, a kivitelező, az értékesítő, sőt az ingatlankezelő is, így a Balusztrád ügyfeleinek lehetőségük van arra, hogy leendő otthonukat, irodájukat, üzletüket saját elképzeléseiknek megfelelően alakítsák.

A cégcsoport sztorija igazi sikertörténet. A vállalkozás 1994-ben alakult, 10 ezer forintos alaptőkével. Első nagyobb, sok tapasztalattal járó megbízásuk az IKEA Áruház felújítása volt 1996-ban. Szakmai és üzleti etika, korszerű technológiai megoldások és a minőségbiztosítás tekintetében nagyon sokat tanult ekkor a cég. Talán nem jár messze az igazságtól, aki azt mondja, a Balusztrád itt szerezte meg azokat a tapasztalatokat, amelyekkel aztán a piaci verseny élmezőnyébe ugorhatott. A vállalkozás kulcsszava nem a gyors profit, hanem a minőség és a megbízhatóság. Méghozzá egy olyan üzleti filozófia jegyében, amelyben a Balusztrád a tisztes arányok megtartására törekszik. A vállalat célja, hogy az épületei mindig kiemelkedő színvonalon, magas szintű szakmai és üzleti etika alkalmazásával, a megrendelők, tervezők, gyártók és kivitelezők összefogásával valósuljanak meg, és minőségüket hosszú időn át megőrizzék. Ez az elv, és a hozzá kapcsolódó gyakorlat már idejekorán felkeltette a vállalkozás iránt a figyelmet azon az építőipari piacon, amelyhez egyébként még ma is annyi negatív képzettársítás kapcsolódik. Aki kíváncsi arra, miként dolgozik a gyakorlatban a Balusztrád, annak a most épülő óbudai Sun Palace-t, a Városliget Apartmanházat, a Kőrösi Parkot vagy a Gizella Házat kell megnéznie.

A Balusztrád cégcsoport akár a követhető modell is lehet sok-sok hazai vállalkozás számára. A tizenegy éve induló cégnek tavaly 15 milliárd forint volt a nettó árbevétele, és ma már saját, több mint 6000 négyzetméter alapterületű irodaházát építi a X. kerületben. A cég tulajdonosi köre nem változott, a vállalkozás mind a mai napig magyar tulajdonban maradt. És persze egy ilyen csoport, főként ha már megerősödött, nem lehet közömbös az élet más területei iránt sem. A Balusztrád támogatja a magyar sportot, de támogatja – lehetőségeihez mérten – az oktatást is.

Számos középiskolás, egyetemista végezte szakmai gyakorlatát a cégcsoportnál az előző tanévben, s ehhez minden feltételt a Balusztrád biztosított.

(X)