A DVTV műsora, amely DVD-korongon jut el a nézőkhöz, minden héten körülbelül háromórás tartamú lesz. A nemzeti oldal számos olyan személyisége szerepet kap itt, aki a hagyományos televíziókban pillanatnyilag nem látható, így a Sajtóklubban ismét ott ül majd Bencsik András és Tóth Gy. László, s rendszeres vendég lesz Kondor Katalin. A HírTV-n megszűnt Terítéken című műsorhoz hasonló programmal jelentkezik hetente Pörzse Sándor, míg Kerényi Imre a Szerintem élcelődő stílusát hozza vissza. Önálló műsort kap a Demokrata publicistája, Szentmihályi Szabó Péter, aki a Polgárok Házában igen sikeresnek bizonyult rövid és csattanós politikai kabaréjeleneteivel. Biztos örömmel fogadja majd mindenki az Éjjeli menedéket, amelyet természetesen itt is Matúz Gábor vezet. A tervek szerint egy főként fiataloknak szóló program is lesz, amelyben mások mellett a Demokrata harminc év alatti munkatársai szerepelnek majd. Ferenczi Csongor színművész beszélgetős műsort vezet majd, amelybe a nézők videofelvételeit, fotóit, leveleit, üzeneteit várja a DVTV interneten, sms-ben vagy levélben mindenről, amit fontosnak tartottak rögzíteni, legyen szó Gyurcsány Ferenc egy szokatlan megnyilvánulásáról, egy polgári körös rendezvényről, esetleg éppen egy vidám családi jelenetről.

– Egészen új feladat, új kihívás számomra a műsorvezetés, hiszen korábban soha nem csináltam még csak hasonlót sem – nyilatkozta lapunknak Ferenczi Csongor. – A DVTV ötletét nagyon jónak tartom. Kíváncsian várom, hogyan fog kinézni a műsor, hiszen én is a hagyományos televízióhoz szoktam hozzá. Az biztos, hogy – különösen így a választási kampány idején – nagyon hasznos a nemzeti oldal számára minden új médium, hiszen így további lehetőség van a megszólalásra. Remélem, jól fogadja majd a közönség a DVTV-t, én mindenesetre már nagy izgalommal várom az indulást, ami már viszonylag nincs messze – tette hozzá a színművész.

Múlt heti cikkünk óta sokan megkeresték lapunkat, illetve Matúz Gábort, a DVTV főszerkesztőjét azzal kapcsolatban, hogy az egykori Éjjeli menedék szerkesztője, Siklósi Beatrix vállal-e szerepet a új csatornán.

– Siklósi Beatrix nem lesz a tévé munkatársa, hiszen ő a közszolgálati Magyar Rádiónál dolgozik, ám természetesen mindenben számítok a támogatására, tanácsaira – mondta ezzel kapcsolatban Matúz Gábor. – Ő egyébként az egyike azoknak a neves újságíróknak, akik a napokban létrehozták a Magyar Média Iskolát (MAMI). Az intézmény fő célkitűzése, hogy az írott sajtóban dogozókat bevezesse az elektronikus média világába. Ebben kiemelt szerep jut a DVTV-nek, ugyanis a hallgatók tanulmányuk alatt lehetőséget kapnak arra, hogy gyakorlati idejüket nálunk töltsék. A legrátermettebbekre pedig komolyan számítunk – mondta a főszerkesztő.

A héten elkészül a stúdió. Már tart a különböző helyiségek kialakítása, illetve a technikai eszközök felszerelése, és ha minden az elképzeléseknek megfelelően alakul, akkor csütörtökön és pénteken megkezdődhetnek a próbafelvételek. A készítők addig is várnak minden hasznos ötletet, javaslatot, amelyeket a Demokrata szerkesztőségébe lehet eljuttatni a következő címre: 1062 Budapest, Andrássy út 124. A borítékra írják rá: DVTV. Azok, akik kíváncsiak a DVTV műsorára, a korongot többféle módon vásárolhatják meg. Lehet majd kapni a megyeszékhelyek, illetve a főváros nagyobb újságárusainál, így 680 forintba kerül egy-egy szám. Akik előfizetnek rá, azoknak a DVD-t heti 660 forint ellenében viszi házhoz a posta. Ennél is jobban járnak, akik a Szkítia könyvesbolthálózat valamelyik üzletében veszik meg a korongot, mert ez esetben csak 600 forintot kell majd fizetni érte. Érthető módon a Demokrata előfizetői kapják a Demokrata Videó Televíziót a legolcsóbban, ők heti 480 forintért juthatnak hozzá.

A DVTV nulladik számára, vagyis az ingyenes mutatványszámra körülbelül egy hónapot kell várni, amely a vállalkozók tervei szerint stílusosan a Demokrata ünnepi, október 23-ai számának mellékleteként jut majd el lapunk minden olvasójához. A DVTV létrehozói egyúttal előrehaladott tárgyalásokat folytatnak olyan kábelszolgáltatókkal, akik mernek és tudnak a balliberális gazdasági és médiaterrorral szembeszállni, s készek a televízió műsorait saját kábelhálózatukban sugározni. Emellett jó hír az internetezőknek, hogy a DVTV adásának bizonyos részei elérhetőek lesznek a világhálón is, igaz, így inkább csak ízelítőt kaphatnak a programból azok, akik kíváncsiak erre a merőben új kezdeményezésre.

(bándy)

* * *

Merész szavak terítéken

A HírTV egyik legnépszerűbb műsora volt a Pörzse Sándor vezette Terítéken, a hírcsatornánál történt tulajdonosváltás után azonban sokak bánatára eltűnt a képernyőről a program. A televíziós most visszatér, hiszen a DVTV megálmodói őt is megkeresték.

– Keveset hallani önről, amióta elküldték a HírTV-től. Mi történt önnel azóta?

– Először nyalogattam a sebeimet, próbáltam felfogni, ami velem történt. Sokat segített, hogy nagyon sok helyre hívtak élménybeszámolót, előadást tartani különböző polgári körös rendezvényekre, közönségtalálkozókra. Aztán megjelent a könyvem, s ezzel kapcsolatban is sok meghívásnak tettem eleget. Az utóbbi időben pedig egy filmen dolgoztam, ami a magyar őstörténettel, történelemmel foglalkozik a honfoglalás előtti időszaktól a Szent Koronáig. Úgy tűnik, lesz pénz arra, hogy egy rendező barátommal megcsináljuk ezt az ismeretterjesztő sorozatot, úgyhogy az igazi munka csak most kezdődik. Ami pedig magánéletet illeti, sokat voltam a családommal, a gyermekeimmel, igyekeztem minden szempontból hasznosan tölteni a HírTV-ből való távozásom óta eltelt időszakot, sőt egy gyerekkori álmomat is meg tudtam valósítani: szert tettem egy barátra, akinek köszönhetően nap mint nap lovak között lehetek, van már saját lovam is.

– Hogyan jött a DVTV-vel kapcsolatos felkérés?

– Hónapok óta tudok a televízió tervéről, miután reálissá vált a DVTV megvalósítása, Bencsik András szinte azonnal szólt nekem is. Immár harmadszor élem át a „tévécsinálás” izgalmas pillanatait, a HírTV-nél és azt megelőzően egy kisebb kereskedelmi csatornánál volt ebben részem. Érdekes időszak ez, bár bevallom, óvatosabban lelkesedem már a rossz tapasztalatok miatt…

– Nem furcsa, hogy azok a népszerű műsorok, amelyek a DVTV gerincét adják, nem kaphatnak helyet máshol?

– Furcsa, szörnyű, érthetetlen – sok jelzőt tudnék használni erre a helyzetre. Ha próbálom szakmai, kereskedelmi szemmel nézni, nem értem, miért lett a Sajtóklub, a Terítéken, a Szerintem, vagy az Éjjeli menedék kiszorítva minden televíziós csatornáról. Ezek a jobboldal legnézettebb műsorai voltak, amikor futottak, kíváncsi lennék, végre ad-e valaki racionális választ arra, hogy miért nem kellenek máshol. Megjegyzem, szerintem nincs ilyen magyarázat.

– Milyen lesz a Terítéken? Változtat rajta, vagy marad a jól bevált receptnél?

– Jogi és szakmai okokból is változik egy kicsit a műsor, de ezek az eltérések inkább csak a külcsínt érintik majd, a tartalmat nem. Az egyik nagyobb változás az lesz, hogy annak idején a Terítéken úgynevezett álélő műsor volt, magyarul a beszélgetés elején elindították a kamerákat, a végén pedig kikapcsolták, nem nyúltunk hozzá semmihez, nem vágtuk meg a felvételt. Ennek volt jó oldala is, hiszen az élő adásnak a néző számára is van egyfajta varázsa, ami – annak ellenére, hogy felvételről ment a műsor – itt is megvolt. Így viszont maradtak az üresjáratok, az unalmas, kevésbé lényeges részek is. Most viszont megvágjuk az adásokat, aminek az lesz az eredménye, hogy pörgősebb, feszesebb, izgalmasabb lesz a műsor.

– És továbbra is szókimondó.

– Hogy egy klasszikust idézzek: „Miazhogy! Nagyon is!” Komolyra fordítva: itt nem lesznek olyan kötöttségek, mint egy hagyományos televíziónál, ezért – bár a jó ízlés határát természetesen nem lépjük át -, ha a helyzet úgy kívánja, még keményebben, radikálisabban fogalmazunk.