A kőbányai szocialista alpolgármester kihallgatásának előzménye, hogy egy építési vállalkozó feljelentése után nyomozás indult Kaszab Csaba ellen. A gyanú szerint a szocialista politikus korábban, az önkormányzat beruházási bizottságának elnökeként egy vállalkozó ismerősének megadta olyan társasházak címét, amelyek nem nyertek pénzt a felújítási pályázaton. Az ügyészség információi szerint Kaszab Csaba a kerületi vagyonkezelő részvénytársaság elnökeként nyertesként tüntette föl az elbukott pályázatokat, s elintézte, hogy az el nem végzett munkálatok után kiállított számlákat az önkormányzat kifizesse. Az üzletből a gyanú szerint Kaszab Csaba Hungcop Bt. nevű cége 17 millió forintot kapott a fiktív számlákat adó vállalkozástól, amely egyébként harmincmilliós kárt okozott a kerületi vagyonkezelő rt.-nek. Információink szerint fölmerült a hatósági eljárás akadályozása is, ám ez ügyben még nincs gyanúsított.

Megijedt, följelentett

Kőbányán zajlik az élet. Mint ismeretes, korábban Andó Sándor szocialista polgármester keveredett gyanúba a K&H-ügy kapcsán. Andó elismerte, hogy kapcsolatban állt a bróker-bankár-botrány első számú gyanúsítottjával, Kulcsár Attilával, aki saját vallomása szerint néhány év alatt félmilliárd forintot fogadott el a kőbányai önkormányzat vagyonának törvénytelen hasznosításáért. Magyarul Kulcsár a kőbányai közvagyont is megforgatta, amin félmilliárdot buktak az adófizetők. A K&H-ügy tizenharmadrendű vádlottja egyébként éppen az a Váradi János, aki a kőbányai vagyonkezelő rt. igazgatósági elnöke, s aki az előző ciklusban még szocialista önkormányzati képviselő volt. A vád hivatalos személy által üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett vesztegetés és kötelességszegés.

Kaszab Csaba neve sem először szerepel botrányos ügyekben. Korábban, ahogy az MSZP-ben az ország számos más településén, Kőbányán is kiderült, hogy fiktív tagok sokaságát léptették be a helyi pártszervezetbe. Mint ismeretes, hasonló ügyben folyt vizsgálat a holokauszt áldozatain viccelődő és ezért országgyűlési képviselői tisztségéről lemondani kényszerülő Zuschlag János ellen, Szombathelyen pedig odáig fajult a régi kommunisták és a fiatal törtetők közötti harc, hogy a Gyurcsány Ferenc bizalmasával, Leisztinger Tamással bensőséges viszonyban lévő vállalkozónak, Tóth Csabának korábbi pártfogoltját, a Fiatal Baloldal megyei vezetőjét, Szabó Bálintot cigányok brutálisan megverték és megerőszakolták. Kőbányán ilyesmire egyelőre nem került sor, de jellemző, hogy több kerületi sejt Tiszta Kőbányáért Mozgalom néven szervezkedni kezdett a tarthatatlan helyzet miatt. A később kizárt, illetve önként távozó lázadók szerint közel ezer, a tagnyilvántartásban szereplő névvel kellene elszámolnia a kerületi pártvezetésnek. Állításuk szerint halottak is szerepelnek a listán. Ugyanakkor számos olyan személy is megjelent a kőbányai MSZP környékén, akik az alpolgármesterek és a bizottsági elnökök érdekeltségébe tartozó vállalkozásokban tevékenykednek. Nekik állítólag részt kell venniük a helyi küldöttgyűléseken is, amiért öttől tízezer forintig terjedő összeget kapnak.

A Tiszta Kőbányáért Mozgalom szerint a fiktív tagok beszervezése és a nyilvántartás meghamisítása mögött Kaszab Csaba áll. Sőt, odáig mentek, hogy bűnözői kapcsolatokkal vádolták meg a szocialista alpolgármestert. Hogy valami lehetett a dologban, azt bizonyítja, hogy egy magánszemély feljelentésére a Fővárosi Főügyészség már ekkor nyomozást rendelt el hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és hatósági eljárás akadályozásának bűntette miatt. S lám, az ügyészségi nyomozók most kihallgatták Kaszab Csabát, valamint elvittek egy csomagtartónyi iratot a polgármesteri hivatalból.

Hallgatnak

A szocialista alpolgármester úgy került a rendőrség látókörébe, hogy az érintett vállalkozó feljelentette korábbi cinkosát, miután egy büntetőeljárásban nyomozás indult ellene. A férfi valószínűleg megijedt, gyorsan visszafizette a Kőbányai Vagyonkezelőnek okozott harmincmillió forintos kárt, majd nem sokkal később, amikor összeveszett Kaszab Csabával, bemószerolta a szocialista politikust.

A botrány ellenére Kaszab Csaba továbbra is alpolgármesterként tevékenykedik, sőt a kőbányai önkormányzat legutóbbi képviselő-testületi ülése határozatképtelenség miatt elmaradt, mert a szocialista és az SZDSZ-es képviselők nem jelentek meg. A helyi Fidesz-szervezet szerint ez annak köszönhető, hogy a kormánypárti testületi tagok nem akartak nyilvánosan kiállni Kaszab mellett, viszont szembenézni sem akartak az őket kínosan érintő üggyel. Úgy tudjuk, október 14-ére hívták össze a közvetkező ülést.

A polgármesteri hivatal szűkszavú közleményben reagált Kaszab Csaba kihallgatására. „Az önkormányzatnak sem a feljelentés tartalmáról, sem az ügyészség nyomozóinak ez ügyben végzett munkájáról nincs ismerete. Egy folyamatban lévő ügyről van szó, amely jellegénél fogva nem tartozik az önkormányzat hatáskörébe” – olvashatjuk többek között a pár mondatos szövegben. A vélekedés meglepő, hiszen az ügy éppen „jellegénél fogva” pontosan az önkormányzat hatáskörébe tartozik. Közpénzek elsíbolásáról van ugyanis szó.

– Nem pártügy – kommentálta a kínos esetet Hiller István, az MSZP elnöke. Pedig az, hogy folyamatosan a szocialisták keverednek botrányokba Kőbányán, mégiscsak jelez valamit. Az országos pártvezetés azonban, ahogy a fiktív tagok ügyében is, homokba dugja a fejét. Sőt, a kerületi szocialista vezetés ülésén állítólag Molnár Gyula, a párt fővárosi elnöke és Arató Gergely, az oktatási minisztérium politikai államtitkára arra kérte a kőbányai pártszervezetet, álljanak ki Kaszab Csaba mellett. Aki egyébként lemondott volna, de nem hagyták. Hiller a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában azt bizonygatta, hogy a szocialista alpolgármester meggyanúsítása vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés miatt történt, ami szerinte nem érinti a pártot, és hivatalos tájékoztatást sem kaptak. Ugyanezt mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője is. Ám a botrány mégiscsak érinti a Magyar Szocialista Pártot, hiszen egyrészt nem az első olyan bűnügyről van szó, amelyben szocialisták érintettek, másrészt információink szerint Gyurcsány Ferenc és Hiller István is régóta tudott erről az ügyről, miután a kőbányai szocialisták lázadói a fiktív tagok „beléptetése” mellett erről is részletesen beszámoltak az országos pártvezetéshez írott, a jelek szerint hatástalan leveleikben.

A Magyar Szocialista Párt honlapján megtaláltuk Kaszab Csaba rövid önéletrajzát. A korrupciógyanúba keveredett alpolgármester egyebek mellett így vall saját magáról: „Teszem a dolgom a kerületért, az itt élő emberekért. Képviselővé történő megválasztásom esetén a kerület városszerkezetének, arculatának megváltoztatásán kívánok dolgozni, mint például:” …itt véget ér a szöveg, nincs tovább. Ki tudja, mire gondolt?