Tóth Gy. László politológus a szolidaritásról

Nevetséges dolog a Fideszt baloldalisággal vádolni. Baloldali és liberális értelmiségiek, félművelt politológusok hosszú ideje próbálják a társadalom fejébe sulykolni, hogy a szolidaritás és a szociális érzékenység eszméjét csak a magukat baloldalinak nevező pártok képviselhetik. Márpedig ez szemenszedett hazugság és történelemhamisítás. Ha a szociális érzékenység és a szolidaritás eredetéről beszélünk, akkor tudomásul kell venni, hogy ez a keresztény etikából vezethető le – mondta a Demokratának Tóth Gy. László politológus.

A választási kampány vagy inkább az országmentés sürgető parancsa kényszerítette ki a Fideszből az új állam ötletét?

– Teljesen indokolt egy alapvetően új társadalmi és gazdasági koncepció meghirdetése, és persze a megvalósítása is. Látjuk, mit művel az MSZP-SZDSZ-koalíció, s ha így folytatja, akkor végveszélybe kerül az ország működőképessége. A nemzetközi elemzők is tudják ezt, nem véletlenül beszélnek a magyar államháztartás, ennek következtében pedig a magyar gazdaság közeli összeomlásáról.

Hogyan hathatnak a változások a társadalom állapotára?

– A társadalom egy része apátiában van. Főként azok, akiknek jottányit sem javított a helyzetén a rendszerváltozás. Ma Magyarországon ugyanannyi ember él mély szegénységben, mint a Kádár-rendszer idején, csak akkor ez nem került nyilvánosságra. A szegények tömege, az általuk alkotott roncstársadalom még a leggazdagabb államok számára is komoly gondot jelent. Éppen New Orleans esete mutatta meg, hogy még a világ leggazdagabb országa is csupán arra volt képes, hogy kielégítse e roncstársadalom biológiai igényeit. A felemelkedés lehetőségét viszont nem tudta megadni. A Fidesz javaslatainak egyik legfontosabb eleme éppen az, hogy lehetőségeket akar adni azoknak, akik ma még szegénységben élnek.

Hová emelkedjenek?

– A Fidesz kulcskérdésnek tartja a társadalmi középosztály talpra állítását. Nem más rétegek kárára, hanem más rétegek javára is. A posztkommunista-szocialista kormányok általában nem szeretik a nemzeti középosztályhoz tartozókat. Ez nem véletlen, hiszen a középosztály minden nemzet tartóoszlopa, és a baloldali utópiák örök ellensége. De még több a teendő a szellemi-kulturális szférában. A gazdaság is válságos állapotban van, de ezen a téren még rosszabb a helyzet. A szellemi környezetszennyezés mértéke a jövőnket veszélyezteti. Gazdaságilag egy ország mindig újjáépíthető, gondoljunk csak a világháborúk utáni tapasztalatokra. De amelyik nemzetnek kulturális és erkölcsi értelemen is megroppantották a gerincét, az nehezen születik újjá.

Az MSZP azzal vádolja Orbán Viktort, hogy pártjával együtt átcsúszott a baloldalra, baloldali politikát folytat…

– Nevetséges vád. Baloldali és liberális értelmiségiek, félművelt politológusok hosszú ideje próbálják a társadalom fejébe sulykolni, hogy a szolidaritás és a szociális érzékenység eszméjét csak a magukat baloldalinak nevező pártok képviselhetik. Márpedig ez szemenszedett hazugság és történelemhamisítás. Ha a szociális érzékenység és a szolidaritás eredetéről beszélünk, akkor tudomásul kell venni, hogy ez a keresztény etikából vezethető le és nem a baloldali, forradalmi munkásmozgalmakból. A Fidesz teljes joggal hangsúlyozza a szolidaritást és a szociális érzékenységet, hiszen egy keresztény értékrendet valló pártról beszélünk. Ez a szociális piacgazdaság lényege, amely része, sőt meghatározója az európai értékrendnek, s ez a keresztény etikából vezethető le. Ennek semmi köze a baloldalisághoz.

– Orbán Viktor nemrég vihart kavart, amikor azt mondta: ez az ország két szóban is legyen magyar ország…

– Ebből csak nálunk csinálhat kérdést a média, merthogy mi vagyunk az egyetlen olyan nép a világon, amelyet rá akartak venni még arra is, hogy örüljön saját megcsonkításának. Norvégiában senki sem fanyalog, ha egy politikus azt mondja: Norvégia a norvégoké. Európa a nemzetállamok közössége. Tamási Áron azt írta: azért jöttünk a világra, hogy valahol otthon legyünk benne. Ez nem politikai lózung, hanem az ember pszichológiai szükséglete.

– Az is bajt okozott, hogy Orbán Viktor szerint nem a tőkének, hanem a munkának nagyobb az értéke…

– A ma uralkodó politikai elit nagy része nem az ember természetes szükségletének tekinthető, értékteremtő és ennél fogva közösségépítő munkából, hanem a spekulációból gazdagodott meg, s ezt a gyanúsan szerzett gazdagságot nemcsak politikai hatalomra akarja átváltani, de felsőbbrendűségre, tekintélyre is. Orbán Viktor semmi mást nem tett ezzel a kijelentésével, mint hogy előhívta az emberekben meglévő természetes igazságérzetet.

Az MSZP a fideszes javaslatok egy részét tagadja, más részét pedig átveszi, mint például a teremtendő munkahelyek számát.

– Az MSZP-nek nincs átfogó elképzelése. Gyurcsány Ferenc évértékeléséből is érezni lehetett, hogy a baloldalnak egyszerűen nincs válasza a felmerült súlyos kérdésekre. Gyurcsány Ferenc a parlamentben mintegy fél órán keresztül beszélt, miközben egyetlen szóval sem említette a lényeget, például az államháztartás tragikus helyzetét.

Bejut az SZDSZ a parlamentbe?

– Az SZDSZ sosem tudta megszólítani a magyar közvéleményt, és ha mégis mondott valamit, azt sem gondolta komolyan. Ráadásul elárulták a rendszerváltozás ügyét is. Ma az oktatási rendszer szétverésén és a magyar kultúra felszámolásán dolgoznak. Nekik csak az idegen szép. A drogliberalizáció hívei. Egy új társadalmi-gazdasági rend gondolatával, a kezdeményező és aktív állam képével nem tudnak mit kezdeni. Nem véletlen, hogy az SZDSZ elsősorban a társadalom deviáns csoportjaira, a kereszténygyűlölőkre, a homoszexuálisokra, az ultraradikálisokra és a doktriner balliberális csoportokra számít. Ezek közös jellemzője, hogy csak nehezen fogadják el a társadalom többségének normarendszerét. Ők a globalizmus erőinek és a neoliberalizmus híveinek magyarországi képviselői. Ezért 15 millió magyar érdeke azt kívánja, hogy az SZDSZ-nek ne legyen parlamenti képviselete.

Sinkovics Ferenc