Szijjártó Péter a Fidelitas ifjúsági programjáról

A szocialisták kétféle módon közelítenek az ifjúsághoz. Vagy hadat üzennek nekik, mert túlnyomó többségben nem velük vannak, vagy ostobának nézik őket. Emlékezetes ugye Medgyessy Péter kormányfőként tett kijelentése, miszerint a fiataloknak a bulitól, a viszkitől és a kólától lesz jó. Most is azzal kampányolnak, hogy ha a politikai ellenfelük kerül kormányra, akkor nem lesz internet, pizza és még a szexuális életet is felügyelni fogják majd. Persze sokkal egyszerűbb ilyen zagyvaságokkal kiállni a média elé, mint például arról beszélni, hogy rosszul alakították át az otthonteremtés támogatási rendszerét, hogy ebben a ciklusban emelkedett a diákhitel kamata, vagy hogy minden ötödik pályakezdő fiatal munkanélküli, és ezt a helyzetet sürgősen meg kell oldani – mondta a Demokratának Szijjártó Péter, a Fidesz-MPSZ országgyűlési képviselője, a Fidelitas elnöke.

– Szereti a pizzát?

– Igen, szeretem. Miért?

– Komássy Ákos, a Fiatal Baloldal elnöke azt mondta másfél héttel ezelőtt, hogy ha a Fidesz nyer, olyan világ lesz Magyarországon, „ahol nincs internet és pizza, ahol szexualitásnak az egyetlen célja a gyermeknemzés, és nem lehet mást nézni, mint a Morál TV-t”.

– Mindez Komássy Ákos szellemi színvonaláról állít ki bizonyítványt. Amikor ő lett a FIB elnöke, akkor hihetetlen rohamot indított, hogy elnyerje az MSZP vezetőinek jóindulatát. Úgy hiszem, ha majd néhány év múlva visszatekint erre az időszakra, nem feltétlenül lesz büszke magára. A „konzervjövő-kampány”, amelynek nyitányán a fent idézett mondat elhangzott, teljes egészében – nem tudok jobb kifejezést – butaság.

– Nyilván nem véletlen azonban, hogy olyan dolgok betiltásáról beszélnek – pizza, internet, tévé -, amelyek egy átlagos 18-20 éves mindennapjaihoz tartoznak.

– A szocialisták kétféle módon közelítenek az ifjúsághoz. Vagy hadat üzennek nekik, mert túlnyomó többségben nem velük vannak, vagy ostobának nézik őket. Emlékezetes ugye Medgyessy Péter kormányfőként tett kijelentése, miszerint a fiataloknak a bulitól, a viszkitől és a kólától lesz jó. Most is azzal kampányolnak, hogy ha a politikai ellenfelük kerül kormányra, akkor nem lesz internet, pizza és még a szexuális életet is felügyelni fogják majd. Persze sokkal egyszerűbb ilyen zagyvaságokkal kiállni a média elé, mint például arról beszélni, hogy rosszul alakították át az otthonteremtés támogatási rendszerét, hogy ebben a ciklusban emelkedett a diákhitel kamata, vagy hogy minden ötödik pályakezdő fiatal munkanélküli, és ezt a helyzetet sürgősen meg kell oldani. De arról sem esik szó, hány és hány választási ígéret maradt beváltatlan, hiszen többek között nem lett ingyenes az utazás az iskola és a lakóhely között, s nem lettek ingyenesek a tankönyvek sem. Ha valaki komolyan foglalkozik ifjúságpolitikával, talán inkább ezekkel a kérdésekkel kellene törődnie ahelyett, hogy mindenféle alaptalan és színvonaltalan rágalmat talál ki.

– A FIB-nek tehát nincs valódi ifjúsági programja. De mit kínál a Fidelitas?

– Néhány héttel ezelőtt hoztuk nyilvánosságra azt az elképzelésünket, amellyel egyrészt komplexszé lehetne tenni az ifjúsági támogatások rendszerét, másrészt orvosolni lehetne azt a sokak által felvetett problémát is, miszerint a fiatalok nem hajlandóak semmilyen közösségi tevékenységre. Az ötlet pedig arról szólt, hogy a következő polgári kormánynak be kellene vezetnie az Új Nemzedék kártyát.

– Ezt mire lehetne használni?

– A fiatalok különböző társadalmilag hasznos tevékenységekkel pontokat gyűjthetnének, és ezekért a pontokért cserébe bizonyos szolgáltatásokat, illetve kedvezményeket vehetnének igénybe. Ez a kártya az általános iskola elkezdésétől 35 éves korig járna mindenkinek. Pontot lehetne kapni sikeres nyelvvizsgáért, rendszeres sportolásért, önkéntes véradásért, környezetvédelmi akciókban való részvételért, vagy önképző tanfolyamokon való tanulásért, hogy csak néhány példát említsek. A különböző programokat lehetne akkreditáltatni az ifjúsági kormányzatnál, s egy megszabott rendszer szerint lenne meghatározva, hogy mi hány pontot ér. A pontokért cserébe pedig mondjuk ingyen lehetne bemenni különböző sporteseményekre, kedvezményt lehetne kapni esetleg könyvvásárlásnál, éttermi szolgáltatások igénybevételénél, de adott esetben államilag támogatott kamatozású hitelfelvételnél mondhatná azt a bank, hogy a kamat mondjuk nem hét, hanem hat százalék és hatszáz pont az Új Nemzedék kártyáról. Mindezen felül persze a következő Fidesz-kormánynak három lépést azonnal meg kell tennie: egyrészt vissza kell állítani az otthonteremtési programot, másrészt vissza kell állítani a családok számára járó adókedvezményt, és tenni kell azért, hogy ne legyen minden ötödik pályakezdő fiatal munkanélküli.

– Az MSZP is bevezetett a közelmúltban egy kártyát a fiataloknak, s erre szintén különböző kedvezmények kaphatók…

– A kettőt nem hasonlítanám össze. Náluk ugyanis azok a fiatalok kaphatnak chipkártyát, akik beléptek a szocialista pártba. Ezzel szemben az Új Nemzedék kártya minden hét és 35 év közöttinek járna, világnézettől, párttagságtól függetlenül.

– Győrben indul egyéni jelöltként a választásokon. Milyen ellenfelei lesznek?

– Az ellenfelem a város 12 éve regnáló polgármestere, a szocialista Balogh József, akivel kapcsolatban beigazolódni látszik az a tény, hogy belefásult a munkájába, most már hanyagolja a város ügyeit, nem törődik Győrrel. Balogh József tevékenysége mindenfajta kreativitást, lendületet, ambiciózusságot nélkülöz. Az itt élő emberek egyre nagyobb számban fordulnak hozzám azzal, hogy úgy látják: a város szekere mintha beleragadt volna a sárba, s olyan emberre lenne szükség, aki kitolja onnan. Elvesztettük az Európa kulturális fővárosa címre kiírt pályázatot, egyre rosszabb a város úthálózata, egyre nagyobb mennyiségű hitel nehezedik az önkormányzatra, sőt iskolákat is zártak be ebben a ciklusban, ennek ellenére a kijelölt költségtakarékosságot nem sikerült elérni, holott korábban a győri oktatási rendszer híresen jó volt. Sztrájk fenyegetett a győri Nemzeti Színházban, s három rendkívül fontos gyár leépítésére is sor került az elmúlt időszakban, ennek folyományaként pedig sok ember került utcára a textilgyárból, a kekszgyárból és a Rába Motor Kft.-ből. Mindezek nem egy dinamikusan fejlődő város képét vetítik elénk. Persze, a kirakatra ügyel a polgármester, így a belváros rendben van, s az odalátogatóknak lehet mutatni három-négy szép helyet a városban, csak éppen eközben a kevésbé központi helyen lévő Marcalváros, Ady-város, vagy Szabadhegy koránt sincs rendben… Éppen ezért szeretném képviselni Győr déli körzetét a parlamentben, mert szükség lenne a fiatalosságra, a lendületre, a dinamizmusra.

– A helyi sportéletbe máris sikerült lendületet hoznia, hiszen néhány hónappal ezelőtt lett Győrnek női kosárlabdacsapata, amelynek ön az elnöke.

– Amikor tavaly nyáron elhatároztuk, hogy az élvonalbeli futball- és kézilabdacsapat mellé csinálunk egy első osztályú női kosárcsapatot is, nagyon sokan megmosolyogtak bennünket. Ehhez képest a gárdát, amelynek a szponzorok miatt egyelőre elég hosszú neve van, Rába Quelle-Veritas-Foton, teljes mértékben befogadta a város, amit jól mutat, hogy a bajnokságban a miénk a második legnagyobb nézőszám, a meccseink nagy többségén több mint ezren vannak. Emellett mi adhatunk otthont a női bajnokság All Star-gálájának, és szintén a város látja vendégül a Magyarország-Egyesült Államok női válogatott meccset is márciusban. Ez is egy kiváló példa arra, hogy sok munkával, lelkesedéssel, összefogással el lehet érni olyan dolgokat, amelyekről sokan azt gondolják, nem lehet megvalósítani őket. Erre pedig nemcsak a sport területén, hanem a város életében is szükség lenne Győrben.

– A Győr kapcsán felvázolt gondok az egész országra jellemzőek…

– Őszintén hiszek abban, hogy áprilisban bekövetkezik a változás. Az emberek jelentős része rosszabbul él, mint négy éve, és ez minden bizonnyal a szavazatokban is meg fog mutatkozni. Ha pedig ez így lesz, akkor a következő polgári kormány a rombolás négy éve után azonnal nekilát az építkezésnek.

Bándy Péter