Loppert Dániel a Fidesz Ifjúsági Tagozatáról Ma a hazánkat kormányzó politikai erő egysejtűnek nézi a fiatalokat. Amőbának, felelős gondolkodásra és önálló cselekvésre képtelen egysejtűeknek nevez minket. Ez nem csupán hibás és káros hozzáállás, hanem ráadásul még megalázó is – nyilatkozta lapunknak Loppert Dániel, a Fidesz újonnan alakult Ifjúsági Tagozatának elnöke.

– Menjünk vissza az időben akkorra, amikor azzal váltál országosan ismertté, hogy hazaárulónak nevezted Medgyessy Péter akkori kormányfőt. Hogyan alakult ezután az életed?

– 2003-ban beléptem a Fideszbe, majd Rogán Antal személyi titkára voltam egy éven át. Korábban többször találkoztam már vele polgári körös összejöveteleken, beszélgetéseken. A megkeresés nagyon hétköznapi módon történt; Debrecenben, ahová egyetemre jártam, éppen egy liftben álltam, amikor Rogán Antal felhívott, hogy másnap menjek be hozzá a képviselői irodaházba, mert akad egy kis megbeszélnivalónk. Akkoriban szervezték újjá a Fidesz V. kerületi szervezetét, és szüksége volt egy személyi titkárra. Igen aktív egy év volt ez, úgy érzem, végigjártam nagyon fontos lépcsőfokokat.

– Rogán Antal mellől aztán Navracsics Tiborhoz kerültél, aki 2003-ban Orbán Viktor kabinetfőnöke lett. Miért került sor a váltásra?

– A Rogán Antal mellett töltött egy év nagyon pörgős, nagyon izgalmas volt, de nagyjából ennyi idő után, egy ilyesfajta feladat már nem tágíthatja tovább az ember világlátását. Máshol kaptam lehetőséget a tanulásra. Navracsics Tibor mellett már nyugodtabb, összeszedettebb munka várt, ez egészen más típusú kihívást jelentett. Aztán tavaly, a nyári kongresszus előtt sor került egy megbeszélésre, amelyen Orbán Viktor rám bízta az Ifjúsági Tagozat megszervezését.

– Ezt most megható természetességgel meséled, de nem biztos, hogy mindenki számára ennyire evidens, hogyan lehet nekikezdeni egy ilyen nagy feladat végrehajtásának.

– Akkor éppen szinte sehogy, hiszen nyár volt, a fiataloknak pedig ilyenkor természetesen még véletlenül sem a szerveződésen jár az eszük. Szeptembertől volt nagyjából két-két és fél hónapunk a munkára, hogy év végére biztosan összeálljon a csapat. Akkor nyakunkba vettük az országot. Minden megyében megfordultunk, és több száz fiatallal vettük fel a kapcsolatot.

– Ezek fórum jellegű találkozók voltak, vagy kifejezetten a Fidesz fiatal szimpatizánsaival vettétek fel a kapcsolatot?

– Fontos tudni, hogy minden 30 éven aluli Fidesz-tag automatikusan tagja lett az Ifjúsági Tagozatnak. Ezen felül pedig lehetőség van arra, hogy a tagozatokon keresztül valaki támogató tagként csatlakozzon hozzánk. Így nem szerez szavazati jogot ugyan a szervezeten belül, de jelen lehet az üléseken, értesítést kap a legfontosabb hírekről, eseményekről, folyamatosan tudjuk tartani a kapcsolatot. Úgy tudom, az Osztrák Néppártban például közel tízszer annyi támogató tag van, mint párttag, mi is szeretnénk erre nagyobb hangsúlyt fektetni.

– Korábban lehetett hallani olyan kritikai észrevételeket, amelyek szerint a Fidesz mintha elszakadt volna a fiataloktól, mintha kevésbé lenne képes megszólítani őket, eltűnt a kampányból a játékosság. Az Ifjúsági Tagozat ilyen értelemben hiánypótló tevékenységet is folytat majd?

– Azt gondolom, természetes folyamat az, hogy amikor egy párt maga is felnőtté válik – hiszen a Fidesz éppen márciusban lesz tizennyolc éves -, már nem viselkedhet többé gyerekként, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne meg benne a fiatalokra jellemző lendület. És ahogy vannak a Fideszen belül gazdák, nyugdíjasok vagy munkások, ugyanúgy vannak fiatalok is. Ha az egész párt kizárólag a fiatalokra koncentrálna, akkor talán fel sem merülhetne a kormányalakítás lehetősége.

– Miben különbözik a Fidesz Ifjúsági Tagozata a Fidelitastól?

– Egyrészt mi csak és kizárólag a fiatalokat érintő témákkal foglalkozunk – helyben, megyei szinten és országosan. Nem lesz például költségvetési kabinetünk vagy nem foglalkozunk majd a jelenlegi kormányfő meggazdagodásának felderítésével. A Fidelitas a testvérszervezetünk, amely más szervezetekhez hasonlóan a Fidesz szövetségese, önálló politikai entitásként működik. Mi a Fidesz része vagyunk, vagyis amikor velünk valaki kapcsolatot létesít, akkor a Fidesszel létesít kapcsolatot.

– Mi érinti és érdekli mostanában a fiatalokat?

– Sok problémát lehetne most hirtelen felsorolni az allergiától az elérhető sportolási lehetőségek hiányáig. Első helyen mégis az oktatás van. Mára már azon is izgulni kell, hogy ne fulladjon botrányba az érettségi, és azon is, hogy besorsolnak-e az egyetemre vagy sem. Aztán lehet izgulni, hogy hány ezres lesz az új diákigazolvány, hogy ki fogja azt kifizetni. Lehet izgulni, hogy lesz-e elég kollégiumi férőhely, és ha lesz is, vajon emberhez méltó körülmények lesznek-e ott. És azt persze senki nem tudja, hogy az ilyen körülmények között megszerzett tudással hova lehet majd elhelyezkedni. A legbiztosabb az egészben a bizonytalanság. Ez mindenkit érint, erről mindenki beszél. A legszörnyűbb mégis a kormány érzéketlen hozzáállása a fiatalok problémáihoz, ami mostanában lett beszédtéma. Gondoljunk csak Gyurcsány Ferenc nemrégiben tett nyilatkozatára a „mobilitás hiányáról”… A Fidelitasszal tartottunk egy közös rendezvényt, s arra kigyűjtöttünk ezzel a kérdéssel kapcsolatban néhány adatot, amelyek elkeserítők voltak: az elmúlt három évben ugyanis jelentősen megugrott azoknak a fiataloknak a száma, akik szeretnének kivándorolni az országból – nem csupán a tapasztalatszerzés miatt mennének néhány évre külföldre, hanem végleg szeretnék elhagyni Magyarországot. Ez persze ellentmond a kormányfő gondolatának, ettől függetlenül végtelenül szomorú tény. Elsősorban ezen a tendencián kell nagyon gyorsan változtatni. És Gyurcsány Ferenc kormánya erre képtelen. Ma a hazánkat kormányzó politikai erő egysejtűnek nézi a fiatalokat. Amőbának, felelős gondolkodásra és önálló cselekvésre képtelen egysejtűeknek nevez minket. Ez nem csupán hibás és káros hozzáállás, hanem ráadásul még megalázó is.

– Kommunikációban hogyan veszitek fel a versenyt az Akció! Kaland! Lendület! típusú megnyilvánulásokkal, szlogenekkel?

– Ezzel kapcsolatban az jut az eszembe, hogyha megnézzük a Fiatal Baloldal utolsó egy évét, akkor valóban azt látjuk, hogy kaland és akció volt ott bőven. Gondolok most a fiktív tagok és csoportok ügyére, Zuschlag János zsidóságról alkotott groteszk viccére, vagy a szombathelyi botrányukra – ezen esetekre mindhárom jelző találó lenne. Ilyesmiben mi nem szeretnénk versenyezni.

– És a Fidesz megnyeri a választásokat?

– Hadd mondjak egy nagyon egyszerű példát arra, hogyan próbálják ezzel kapcsolatban elbizonytalanítani az embereket! Pár hónapja Budapest legforgalmasabb kereszteződéseiben teljes épületeket leptek el az MSZP plakátjai, amelyeken különböző, lendületesnek szánt jelszavak virítottak. Meggyőződésem, hogy ezek elsősorban a mi szavazóink felé irányultak; olyan aprónak érezhették magukat mellettük az emberek, olyan hatalmat sugároztak, amivel könnyedén megriaszthatták a szavazóink egy részét. Engem akkoriban többen is felhívtak azzal, hogy mi lesz most, elveszítjük-e a választásokat. Szerencsére azonban ez nem tartott sokáig. Az EP-választásokkor tapasztaltam ugyanezt: volt egy pont, a negatív kampány okozta riadalom, amin át kellett lépnünk és utána már a maga megfelelő módján történt minden. Önmagában azonban a választások megnyerése nem lehet egyedüli cél.

– Mégis első és ilyen szempontból legfontosabb lépésnek tűnik…

– Valóban, ám ha csupán ennek rendelünk alá mindent, mi történik a győzelem után? Kitűzzük magunk elé a következő négy évvel későbbi győzelmet? A fiatal baloldaliakkal is ez az egyik legnagyobb probléma: a buli mellett elsődleges cél egy esetleges győzelem esetén különböző pozíciók megszerzése. Ha valakinek cél a győzelem, és nem eszköz a céljai eléréséhez, az nagyon rossz útra visz. Ma rengeteg fiatal egyedül létezik, bejár az egyetemre, majd hazamegy és így él egyik napról a másikra, nincsenek barátai, kapcsolata az emberekkel. Ahogy a szabad demokraták mondanák: „énként” létezik. Cél kell legyen ennek a megváltoztatása. Hiszen csak a közösségben való létnek van értelme, ennek megszilárdítása elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban boldogabb Magyarországon élhessünk. Természetesen minden erőnket megmozgatjuk a győzelemért. Ám nem szeretném, ha bárki azt gondolná, kizárólag ezt tartjuk szem előtt. A győzelem nem lehet egyedüli cél; ha így volna, nem lenne miért győznünk.

Somorjai Viktória