Leárazódtak a széd-dioxid kvóták

Bár a szabadpiaci kvótakereskedelemben április közepén már 30 eurón is túljutott a szén-dioxid tonnánkénti ára, most mégis összeomlani látszik a piac. Több ország ugyanis a vártnál mérsékeltebben érdeklődik a kereskedés iránt, így az ár már a felére csökkent. Eközben Magyarországon megnyitották az emisszió-kereskedelemhez szükséges „szén-dioxid” számlákat.

A szén-dioxid kibocsátási ára szinte összeomlani látszik több országnak a vártnál mérsékeltebb érdeklődése miatt. Kiderült például, hogy Hollandia a tényleges szén-dioxid kibocsátásához képest tíz millió tonnával nagyobb menynyiségre kapott lehetőséget 2005-re.

Bár a rendszert a szennyezés visszafogására hívták életre, több kritika érte. A rossz tapasztalatok szerint például az erőművek némelyike visszafogja termelését, hogy értékesíthesse kibocsátási egységeinek egy részét. A cégeknek ugyanis a szén-dioxid kvóták eladása a termelésnél is nagyobb bevételt hozhat, tekintettel hogy egy év alatt 6 euróról 30 euróra nőtt az ára. Ez a jelenség környezetvédelmi szempontból előnyösnek tűnhet, végeredményben azonban emeli az áramárakat. A villamos energia rendszerek ugyanis nehézkesen pótolják a kieső menynyiséget, így a fogyasztók előbb-utóbb kénytelenek olyan árat fizetni, amely már tartalmazza a kibocsátási egység árát is.

A rendszer hatékonysága más okok miatt is kétséges. Hiszen a cégek igyekeznek a lehető legrosszabb kibocsátási mutatókat felmutatni, hogy minél több kvótát kaphassanak. Az újonnan felvett tagországok például kifejezetten könnyen teljesíthető mércét állítottak maguknak. Hazánk számára például a kilencvenes évek elején összeomlott nagyipar légszennyezési szintje alapján állapították meg a kvótákat. Vagyis a magyar cégeknek – különösebb környezetvédő beruházások nélkül is – várhatóan sok fölösleges kvótájuk lesz.

Nemrégiben meg is nyitották Magyarországon az emisszió-kereskedelemhez szükséges „szén-dioxid számlákat”. Magyarországon öszszesen 435-450 milliárd forint értékben – ez a CO2 változó ára szerint alakul – 299 létesítmény kapott szén-dioxid kvótát, többségében 20 megawattnál nagyobb kapacitású erőművek, valamint az olajfinomítók és a vaskohászat, az acéltermelés és cementgyártás létesítményei. A kiosztott 60,26 millió kibocsátási egység a 2005-2007 közötti kereskedési időszak első két évére vonatkozik. Ebben az időszakban még lehetséges, hogy az esetleges emissziós túllépést egy másik év kvótájából fizessék. Ám a következő, 2008-2012 közötti szakaszban már lenullázódnak a többletkvóták az év végén. Az összkvóta öt százaléka felett az állam szabadon rendelkezik.

A kvótákkal való kereskedés színtere egyelőre az euets.com, az első szén-dioxid tőzsde. A Budapesti Értéktőzsde azonban jelezte, hogy akár egy-két hónapon belül megindíthatja a kvótákkal való kereskedést, amennyiben van rá igénye. Ennek érdekessége lenne, hogy akár magánszemélyek, környezetvédő szervezetek is megjelenhetnének vevőként, amenynyiben a kvóták felvásárlásával próbálnák hatékonyabb termelésre kényszeríteni az energiaszektor szereplőit.

Fehérváry Krisztina