Kemény ellenzékiségre készül a KDNP

A KDNP úgy érzi, megnövekedett a párt súlya és jelentősége. Különösen most lesz nagy szükség a keresztény-szociális gondolat ápolására és érvényre juttatására, amikor a kormányzó pártok kultúrájában meg akarják kurtítani, anyagi helyzetében pedig meg akarják sarcolni a magyar társadalmat. A KDNP markáns, önálló politikai arcél kialakítására törekszik, ám szeretné tovább erősíteni a Fidesszel alkotott szövetségét is. Sok minden más mellett erről szólt a KDNP hét végi választmányi ülése, amelynek vendége volt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is.

Az országgyűlési választások kimenetelétől függetlenül a KDNP győzelemnek tartja, hogy a párt visszakerült a parlamentbe és saját frakciót alakított. Semjén Zsolt, a kereszténydemokraták hétvégi választmányi ülésén kiemelte, hogy ezennel teljes mértékben helyreállt a párt politikai és szervezeti egysége, s hogy a KDNP a Fidesz egyenrangú partnereként tevékenykedik majd a politikai életben.

Kiderült, hogy az előzetes jóslatok ellenére, nem szűnik meg az MKDSZ. Harrach Péter, a szervezet elnöke elmondta, az MKDSZ a jövőben nagyobb figyelmet fordít a civil jellegű kezdeményezésekre, vagy például a kulturális tevékenységre, de a KDNP-vel egy alakulatban képviseli a kereszténydemokrácia eszméit. Az MKDSZ igyekszik majd lehetőséget adni azoknak is, akik magukénak vallják a kereszténydemokrácia eszméit, de nem akarnak belépni egyetlen pártba sem. Minden hozzászóló hosszan méltatta az MKDSZ érdemeit. Volt aki olyan mentőcsónakhoz hasonlította a szervezetet, amely a legnagyobb viharokon is átsegítette, s a legválságosabb időkben is megtartotta a KDNP hiteles eszméit és erőit.

Semjén Zsolt pártelnök két fő okra vezette vissza a polgári erők választási kudarcát. Az egyik az, hogy a polgári oldalon létrejött szövetség elérte maximális kiterjedését, s ebből kifolyólag nem sikerült elérnie már a liberális érzelmű városi lakosság, a másik oldalon pedig a falu gazdatársadalmának egy részét. A pártelnök szerint a vereség másik oka pedig éppenséggel a mérsékelt, azaz 60 százalékos vidéki választási részvételi arányban keresendő, nem sikerült a magyar falvakat a megfelelő mértékben mozgósítani, amiben nagy szerepe volt a kormány igencsak megdöbbentő kifizetési akciójának. A Gyurcsány-kabinet ugyanis egy rövid, választások előtti időszakra sűrítette össze az egyébként elmaradt mezőgazdasági kifizetéseket, másokat pedig előre hozott. Így hirtelen milliós pénzeket kaptak kézhez a termelők, ami nem maradhatott hatás nélkül.

A pártelnök egyébként újra leszögezte, a KDNP világnézeti párt, de a parlamentben természetesen jelentős súlyt fektet a kifejezetten szakmai munkára is. A kereszténydemokraták választmánya szerint bár a sokszínű, markáns arcélű politikai alakulatokból álló jobboldali szövetségé a jövő, a szövetségen belül az egymás iránt érzett és vallott hűség a legfontosabb. E két gondolat szintézisének, vagyis „A magyar szolidaritás” eszméjének kell jellemeznie a jövőben a jobboldalt.

A KDNP választmányi ülésén felszólalt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is, aki emlékeztetett, a Fidesz és a KDNP társulása nem aktuálpolitikai jelenség, ő például 1996 óta támogatja tevőlegesen a magyar kereszténydemokrácia hiteles erőit. Örül annak a szövetségnek, amely létrejött a Fidesz és a KDNP között, s amelynek leginkább a jól működő német CDU-CSU-tandemre kell hasonlítania. Orbán Viktor úgy vélte, nincs esély arra, hogy a Dávid Ibolya által vezetett MDF csatlakozzon ehhez a formációhoz, a Demokrata Fórummal szemben megrendült bizalmat már nem lehet helyreállítani. Nem is lenne értelme, tette hozzá Orbán Viktor, hiszen az MDF napjainkra az MSZP egyik tagozatává vált.

Orbán Viktor a szabadság bástyájának nevezte a magyar jobboldalt. Kijelentette, megérti azokat, akiknek az MSZP győzelme után megingott a bizalmuk a parlamenti demokráciában. Eddig ugyanis azt gondolta a magyar közvélemény jelentős része, hogy a parlamenti demokráciában képtelenség tönkretenni az országot. Hiszen még időben le lehet váltani azt a politikai erőt, amely a válság felé kormányozza az országot. Kiderült azonban, hogy a szükséges felismerésekhez és következtetésekhez információk kellenek, enélkül a nyilvánvaló csődöt is gazdasági diadalmenetté festheti át egy politikai erő. Orbán Viktor szerint éppen ezért létre kell hozni, ellenzéki szerepben is ki kell erőszakolni végre azt a tájékoztatási, adatszolgáltatási és médiarendszert, amely minden körülmények között hiteles képet ad az ország tényleges helyzetéről. Ez lesz az ára a szocialista kormány számára a Fidesz által felajánlott alkotó ellenzékiségnek, tette hozzá Orbán Viktor.

A KDNP egyébként megkezdte a felkészülést az önkormányzati választásokra, célja, hogy a lehető legtöbb képviselő-testületben ott üljön a KDNP jelöltje. Másfelől a párt szeretne legalább 8-10 embert felépíteni úgymond, akik a médiában, s általában a nyilvánosság előtt is megfelelően képviselik a pártot, a KDNP jellemző arcaivá válnak. Semjén Zsolt pártelnök a Demokratának elmondta, kereszténydemokraták úgy érzik, különösen most, a társadalmat meggyötrő megszorítások, a tőke egyre durvább önkényeskedése közepette nőtt meg a KDNP súlya, hiszen a keresztény-szociális tanítások alapján álló párt képviselheti ma leginkább Magyarországon a szolidaritás eszméjét.

S. F.