Megfelelő a nyomás, vagyis folyamatosan érkezik az orosz földgáz a Török Áramlaton keresztül többek között a vecsési elosztóállomásra, ahonnan például Budapestet is ellátják energiával. Az Európába irányuló gázvezetékek közül mára ez az egyetlen, ahol még korlátozások nélkül érkezik a nyersanyag. De ez is veszélybe kerülhet, ha Brüsszelben elfogadják a gázársapkát, ami egyelőre lekerült a napirendről, több tagállam, így Magyarország nem szavazata miatt.

Hirdetés

Ugyanakkor az Európai Unió szankciói továbbra is érvényben maradnak – ezt az Európai Bizottság elnöke jelentette ki az unió helyzetéről szóló évértékelő beszédében. A szakemberek véleménye megoszlik, hogy az intézkedések kinek fájnak jobban, az EU-nak vagy Oroszországnak.

A Klímapolitikai Intézet igazgatója az M1-en elmondta, Brüsszelben arra számítottak, hogy ezek az intézkedések megállítják az orosz támadást, de nem ez történt. Ráadásul a gáz exportjából az elmúlt fél évben óriási bevételre tett szert a Kreml, amiből tovább tudja finanszírozni a háborút.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk