Meztelenek és drogosok – Hol van Barbalics Miklós?

Politikuscsemetéink némelyike csupán annak köszönheti a sajtó és a közvélemény kitüntető érdeklődését, hogy a szülei reflektorfényben élnek. Ám vannak, akik életvitelük alapján címlap- és képernyőképesek, mondhatni, saját jogon lépik át a média ingerküszöbét, a családi háttér legfeljebb hab a tortán.

Boross Péter (MDF) exkormányfő fia, Boross Gábor 2000 nyarán került a reflektorfénybe, miután a kisgazda Pallag László által vezetett parlamenti olajbizottság előtt Nógrádi Zsolt arról beszélt, hogy az apja, Nógrádi József politikusokat fizetett le. A név szerint érintettek bírósághoz fordultak. Az ellene indított perben Nógrádi Zsolt nem vonta vissza azokat az állításait, amelyek szerint például Boross Péter is „szoros kapcsolatban állt a magyarországi olajmaffiával a ’90-es évek elején, közepén”, és „számtalan alkalommal járt soltvadkerti házukban, hogy az olajszőkítésben aktívan részt vevő apjuktól több millió forintos kenőpénzt” vegyen át. Az akkori belügyminiszter „annyi pénzt vitt mindig magával, amennyi befért a táskájába”. „Amikor Antall József halála után miniszterelnöknek nevezték ki, a fia, Boross Gábor kapta meg ezt a feladatot.” Az idős politikus tagadta az „olajtanú vádjait”. A bíróság tanúként hallgatta meg Boross Péter fiát, aki azt mondta, hogy „nem ismerte Nógrádi apját”, és cáfolta azt az állítást is, miszerint „pénzt kapott volna” tőle. Két évvel ezelőtt a Fővárosi Bíróság jogerősen „másfél éves felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Nógrádi Zsoltot (…) Az ítélet szerint Nógrádi Zsolt 2000 nyarán valótlanul állította (…) Boross Péter volt miniszterelnökről és fiáról, hogy a 90-es évek első felében bűnös kapcsolatban álltak a magyarországi olajmaffiával, bűncselekményeket követtek el.”

Szűrös Ivánt, a pártállam idején jelentős karriert befutott, a rendszerváltozás környékén fél éven keresztül ideiglenes köztársasági elnökként funkcionáló Szűrös Mátyás (MSZP) Idegenlégiót is megjárt fiát 1994. január 12-én a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság „robbanóanyaggal és robbanószerrel, valamint lőszerrel való visszaélés miatt egy év és négy hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette”. Hódmezővásárhely egykori polgármestere, országgyűlési képviselő, néhai Rapcsák András (KDNP) lánya 1998-ban, az új tanév „megnyitását követő harmadik tanítási napon késsel támadt a hajdúhadházi Földi János Általános Iskola cigány gyerekek fölzárkóztatásával foglalkozó tagiskolájának tanulóira” és az őt megfékezni akaró kollégáira, „válogatás nélkül” rontott rá mindenkire, „aki útjába került”. Rapcsák Annamária nyolc diákot és három tanárt sebesített meg. Az igazságügyi elmeszakértői vizsgálat során készült „jelentés »tudathasadásos elmezavart« állapított meg” a fiatal tanítónőnél. Rapcsák András „nyilatkozatban ítélte el lánya tettét” és „sajnálkozását fejezte ki az eset miatt”. Ugyanakkor kijelentette, hogy „kész támogatni lányát tette következményeinek elviselésében”.

Harrach Péter (KDNP), a polgári kormány szociális és családügyi miniszterének gyereke is sajtótéma lett: „Az ifjabb Harrach Péter 1993 tavaszán egy vallási találkozón ismerkedett meg későbbi feleségével. Miután a lány terhes lett, 1993 augusztusában házasságot kötöttek és decemberben megszületett fiuk, Bence. Három hónappal ezután az ifjabb Harrach elhagyta őket. Két évig sem Harrach Péter, sem a fia nem volt kíváncsi Bencére. Azóta az idősebb Harrach havonta egyszer-kétszer hazavitte őt, de fia kínosan ügyelt rá, hogy ne találkozzon vele.”

2001. január 28-án, a hegyeshalmi határátkelőnél „vették őrizetbe Keleti Györgyit”, a parlament nemzetbiztonsági bizottsága elnökének, Keleti Györgynek (MSZP) az idősebbik lányát, orgazdaság és magán-okirathamisítás gyanújával. „Egy napot töltött őrizetben”, azután kiengedték. Néhány esztendővel később ismét hír lett a Keleti-lányból. 2005 februárjában közhírré tétetett: „Keleti György lánya aktfotózáson vett részt”, mégpedig egy szexmagazin, a Penthouse felkérésére.

Ez év márciusában lopás gyanújába keveredett Gyurcsány Ferenc (MSZP) miniszterelnök legidősebb fia. A híradások szerint „a kamaszt március 21-én az egyik III. kerületi hipermarket biztonsági őrei állították meg. »Az általuk felvett jegyzőkönyv tanúsága szerint Gyurcsány Péter zsebéből 551 forint értékben 4 csoki, 1 csomag cukorka és egy megbontott üdítő került elő. A fiatalember azt mondta, máshol vásárolta azokat, a blokkot azonban nem tudta bemutatni« […] Végül megérkezett a kamasz édesanyja, B. Edina, aki kifizette az árut.” Az MSZP szóvivője, Nyakó István az esettel kapcsolatban a következőket mondta: „Lopás gyanújával valóban megvádolták a fiút, aki azonban nem ismerte el azt, és aki mást állít, az ellen pert indítanak.” Gyurcsány Ferenc a fiának hisz.

2000-ben „tartóztatták le” az azóta közlekedési balesetben elhunyt Vancsik Zoltán (MSZP) frakcióvezető-helyettes, a nemzetbiztonsági bizottság tagjának a fiát „kábítószer birtoklása miatt Ausztriában”. Ifjabb Vancsik Zoltánnál és két társánál Bécs közelében az osztrák rendőrök „84 deka” hasist és marihuánát találtak. A politikus kiment a fiáért, letette érte az óvadékot, és hazahozta. A Vancsik-fiút később „kilenc hónapi felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint kényszergyógykezelésre ítélték”.

* * *

Sorozatunknak ezen a pontján talán megkockáztatható az a feltevés, hogy a Dávid Ibolya (MDF) pártelnök fia iránti érdeklődés nem teljesen előzmények nélkül való a médiatörténelemben. Mondhatni, Barbalics Miklós titokzatos holléte természetes módon keltette fel a nyilvánosság érdeklődését.

(folytatjuk)

Matúz Gábor