Demonstrációs bizottságot állítanak fel a gazdák

A Magosz nem ismer pardont, kemény és következetes ellenzékiségre készül. Ismerve az állam anyagi helyzetét s a kormányzásra készülő pártok programját, a szervezet választmánya mihamarabb talpra állít egy országos demonstrációs bizottságot is. Erről a Magosz hétvégi, Kisteleken rendezett rendkívüli kongresszusán született döntés. A plénumon szóba került a szervezet önállóságának kérdése is. Nem titok, hogy aki erről beszél – ha akarja, ha nem – már érinti egy új és nagyon szükséges vidékpárt kérdését is.

Nem sok szót fecsérelt a kongresszus az országgyűlési választások tapasztalataira kisteleki ülésén. Jakab István, a Magosz elnöke elmondta, ami a szervezet életét és pályafutását illeti, ez a választási megmérettetés csupán főpróba volt. Annak pedig nem is rossz. Hiszen először sikerült parlamenti képviselethez jutniuk a magyar gazdáknak, sőt az újabb elképzelések és tervek szerint a Magosz jelöltjei megcélozzák a megyei és a helyi önkormányzatokat. Ezt a szintén felszólaló Orbán Viktor úgy fogalmazta meg, hogy minden magyar képviselő-testületben üljön legalább egy Magosz-tag.

Jakab István bejelentette, nincs változás, a szervezet ragaszkodik eredeti programjához, s kőkeményen képviseli azt továbbra is. A Magosz parlamenti képviselői csak azokat a kétharmados törvényeket támogatják, amelyek a gazdák érdekeit is védelmezik. A Magosz a legfőbb kérdésnek továbbra is a magyar termőföld védelmét tekinti. A szervezet követeli továbbá, hogy a kormány vonja be a gazdákat is a Nemzeti Fejlesztési Terv elkészítésébe, ne az ország s a gazdák feje fölött és megkérdezése nélkül döntsön róluk a kormány. Annál is inkább, mert itt valójában az elkövetkezendő hét év EU-forrásairól, plusz az ezekhez csatlakozó hazai pénzekről s azok elosztásáról van szó. Ugyanilyen fontosnak tartotta Jakab István a birtokszerkezet-átalakítást, valamint a piacvédelmet is. Jakab István kiemelte, hogy a termőföld tekintetében új veszélyek is mutatkoznak. A világ energiakészletei kimerülőben vannak, egyre nagyobb szerepet kapnak majd az energiaellátásban a növényi alapú energiaforrások. És ha a kormány felelőtlenül kiárusítja a magyar termőföldeket, akkor nemcsak a mezőgazdaság és az élelmiszer-ellátás kerülhet idegen kezekbe – vagy éppen az idegeneket képviselő hazai komprádor elit kezébe -, hanem az ország energiaellátása is, ami a magyar társadalom teljes, gazdasági és politikai függését eredményezné. Jakab István figyelmeztetett a forráselosztás veszélyére is. A Gyurcsány-kormány ugyanis már eddig is más területekre irányította a családi gazdaságokra, vagy a gazdák korengedményes nyugdíjára szánt források 70 százalékát. Kiszivárgó információ szerint pedig a jövőben a vidékfejlesztés pénzeivel szeretne majd manipulálni. Ezért a tervek szerint le is csatolná a vidékfejlesztést a mezőgazdasági tárcáról.

Megcsúfolt demokrácia

A kisteleki kongresszuson kiderült, a Magosz nemcsak a parlamentben küzd a gazdák és a magyar vidék érdekeiért, de ha kell, az utakon is. A plénum határozata alapján a szervezet létrehoz egy demonstrációs előkészítő bizottságot, amely szinte órák alatt mozgósítja majd a tiltakozókat, s megszervezi a demonstráció menetét. A gazdák szerint azért is olyan fontos ez, mert a kormány, akárcsak a Nemzeti Fejlesztési Terv esetében, egyrészt eltitkolt, csak szűk körben kidolgozott, másrészt pedig igen gyors döntéseket készül hozni. Gyorsakat, hogy ne legyen idő reagálni rájuk.

Ami a felkészülést és a készülődést illeti, Ángyán József melegen ajánlotta felszólalásában, hogy a polgári oldal mielőbb hozzon létre egy árnyékkormány jellegű testületet, nehogy úgy járjon, mint 2004-ben, amikor a Gyurcsány-puccs idején nem tudta átvenni az ország irányítását. Ángyán professzor szerint, ha a gazdaság csődjét s az erre tervezett kormányzati választ, azaz a mértéktelen elvonásokat és megszorításokat figyeljük, akkor látjuk, hogy hamarosan „helyzetbe kerülhet” a polgári oldal.

A magyar mezőgazdaságnak sem lehetnek illúziói. Bár az MSZP igyekezett kifizetni minden elmaradt és visszatartott támogatást a gazdáknak a választások előtt, sőt bizonyos jövőben várható kifizetéseket előre is hozott, nagy problémák várhatók. A tárca szocialista vezetése bizalmas körben elmondta, abban a tudatban, hogy a baloldal elveszíti a választásokat, mindent pénzt elköltött, kiürítette a kasszát. Kérdés, miből fizet így majd a minisztérium, illetve a kormány jövőre?

Orbán Viktor szerint a jelenlegi kormánynak már csak egy célja van, az, hogy az úgynevezett neoszocialista elit kezében tartson mindent. Akárcsak a Kádár-rendszerben, ez az elit szeretne rendelkezni minden felett. Ide értve a politikai hatalmat, a pénzügyeket, a termelőeszközöket. Ha a Magosz külön parlamenti bizottságot szeretne a Nemzeti Fejlesztési Terv összeállítására, akkor a Fidesz követeli egy költségvetési tanács talpra állítását. A testületnek az lenne a feladata, hogy kiszűrje a tervezetből a teljesen képtelen és felelőtlen elképzeléseket. A Fidesz szeretné azt is, ha a miniszterek a jövőben személyes anyagi felelősséget is vállalnának az állam súlyos költségvetési hiánya esetén.

Az ellenőrző rendszerek megalkotásának az az értelme, hogy a jövőben egyetlen politikai erő se csaphassa be a választóit. Az MSZP szavazói például most a dübörgő gazdaságra szavaztak, s nem a megszorításokra és elvonásokra. Orbán Viktor szerint a választókkal való játszadozás a parlamenti demokráciát járatja le és vonja kétségbe.

Az összefogás leckéje

Számítások szerint 600-800 ezer választó maradt távol a szavazóhelyiségektől azért, mert nem látott egyetlen olyan politikai erőt sem, amely markánsan képviselte volna a magyar vidék érdekeit. Mintha csak előre érezték volna ezt a Magosz tagjai, már a tavalyi gazdatüntetés alatt is szóba került, hogy alakuljon párttá a szervezet, álljon ki a magyar falu lakóiért.

Akkor hosszabb vita után nemet mondott az ötletre a Magosz vezetése. Elsősorban azért, mert meg akarta tartani a szervezet tisztán érdekvédelmi jellegét, s úgy gondolta, így könnyebb összefogni az egyébként különféle pártszimpátiákkal rendelkező gazdákat, nem beszélve azokról, akik eleve idegenkednek a politikától, pontosabban a pártpolitikától.

A Magoszban ma is többféleképpen vélekednek az emberek a párttá alakulásról. Egy bugyi gazda szerint a pártpolitikai csaták teljesen idegen terepre csalnák és felőrölnék a Magoszt. Mások úgy gondolják, ha párttá akar alakulni a szervezet, tegye ezt a kisgazdákkal közösen. Vannak, akik viszont úgy vélik, elkerülhetetlen az átalakulás, mert szüksége van az országnak egy erős vidékpártra. Ennek a legjobb bázisa pedig éppen az a Magosz lenne, amely az idei választások legkarakteresebb, már-már forradalmian nemzeti programjával állt elő: a föld védelme, a piac védelme, a szövetkezések talpra állítása, a hazai élelmiszer-feldolgozó ipar sürgős megteremtése, a raktárkapacitások bővítése és átadása a gazdáknak, a spekuláns felvásárlói kör kiiktatása…

A Magosz jelenlegi programjában is központi helyet foglalnak el ezek a célkitűzések, a kérdés azonban az, hogy ezt önállóan, vagy a Fidesz szárnyai alatt próbálja érvényre juttatni a gazdaszövetség. A kongresszuson Jakab István kijelentette, a Magosz továbbra is érdekképviselet marad. Nem szegődik egyetlen párt szolgálatába sem, de a Fidesszel kötött stratégiai szövetségben dolgozik tovább.

Ángyán József viszont a gazdatársadalom önálló képviseletéről beszélt. Úgy vélte, a vidék és az ott élő gazdák érdekeit a parlamentbe jutott Magosznak kell védelmeznie, ehhez megvan a megfelelő hozzáértése, maga által alkotott programja és erős politikai szövetségese.

Negyvenezer tag

Orbán Viktor szerint a polgári oldalon álló erőknek együtt kell haladniuk. Szerinte mindenképpen meg kell kapnia a maga önállóságát a Magosznak, de ezt a szövetségen belül kell érvényesítenie. Orbán Viktor nem érintette a Magosz esetleges párttá alakulásának kérdését, jóllehet a Magosz így is a Szövetség hűséges tagja maradhatna, úgy vélte, ha a polgári oldal nem tanulja meg a baloldal összefogásleckéjét, sohasem lesz képes megnyerni a választásokat. Orbán Viktor egy beszédes népi bölcsességre, a sok lúd disznót győz elvére hivatkozott. De csak akkor válik valóra a mondás, tette hozzá, ha a ludak a disznót támadják és nem egymást.

Itt tart ma a Magosz önállóságának kérdése. A szervezet mindenesetre tovább szeretne erősödni, s ezért szövetségi igazgatót választott a kongresszus. Budai Gyulának alapvetően az lesz a feladata, hogy kapcsolatot tartson a Magosz tagsága és parlamenti képviselői között, bővítse a szervezetet. Ami 40 ezres tagságával már így is nagyobb a legtöbb parlamenti pártnál.

Sinkovics Ferenc