„Mi, lengyelek és magyarok újra fölfedezzük Szent Imre küldetését”

Andrzej Dziega sandomierzi püspök szerint legyen szó tervekről, legyen szó barátságról, engednünk kell, hogy az Úr akarata működjön bennünk.

– Él-e még a két nép barátsága?

– Igazából leértékelődött és kiürült napjainkra a barátság fogalma, hiszen azelőtt Moszkvából diktálták, hogy kinek kivel kell barátságot kötnie. Ezért én azt mondom, nem barátság, sokkal inkább lelki egység van magyarok és lengyelek között.

– Lech Kaczynski lengyel államfő megígérte, a jobboldali lengyel kormány közelebb hozza egymáshoz az államot és az egyházat. Hol tart ez a folyamat?

– Az egyház álláspontja nem változott, kész az együttműködésre az állammal. Tegyük hozzá, az államnak is és az egyháznak is megvannak a maga külön feladatai, de számos területen látható átfedés céljaik és érdekeik között. Például az oktatásban, ahol egy bölcs és okos egyéniségeket nevelő rendszer kiépítése a cél. Van, ahol kiegészítheti egymást állam és egyház. Az állam például szeretné, ha a társadalom tagjai szolidárisak lennének egymással. Az egyház viszont lelki közösséget szeretne teremteni az emberek között. Ha azt tapasztaljuk, hogy az állam fél az egyháztól, akkor az állam vezetői nem értenek valamit ebből a képletből.

– Nem került be az EU alkotmányába a kereszténység fogalma. Mi a véleménye erről?

– Ez éppen annak a félelemnek a jele, amelyről az imént beszéltem. Akik a kihagyásról döntöttek, nem értik meg az egyházat, vagy úgy tettek, mintha nem értenék. De mi nem vagyunk nyugtalanok emiatt, a keresztényi értékeknek nem az alkotmányban van a helyük, hanem az emberi szívekben. Fontos lenne, hogy az alkotmányban is rögzítsék őket, de fontosabb, hogy ott legyenek a szívekben.

– Hogyan él bennünk ma a kereszténység?

– Két szörnyű korszakról beszélhetünk mi, magyarok és lengyelek. Az egyik a kommunizmus kollektivizmusa, a másik korunk szélsőséges individualizmusa. A kettő között kell megtalálni az utat. Jézus kiválasztott tizenkét teljesen individualista embert és közösséggé formálta őket. Erre a bölcsességre tanítja az egyház a világot már kétezer éve.

– Megtermékenyítheti-e újra a kereszténység erejével Lengyelország és Magyarország a liberálissá váló uniót?

– Erről beszélt Benedek pápa, amikor itt járt Lengyelországban. Ahogy mondta, nekünk épp ez a feladatunk. Úgy fejezte ki magát, a lengyelek felelősek egész Európáért. Ez persze a magyarokra vagy például a szlovákokra is vonatkozott. Újra megtermékenyíteni egész Európát a kereszténység hitével, ezt emberi ésszel és erővel nem lehet megtenni. Engednünk kell, hogy az isteni ész és erő érvényesüljön a mi lelkünkön keresztül. Az Úr akaratának eszközévé kell válnunk, s bíznunk kell az Ő titkaiban. Imre herceg is így tett rövid élete alatt, s mennyi mindent vitt végbe az isteni gondviselés által. Örülök, hogy mi, lengyelek és magyarok újra fölfedezzük Szent Imre küldetését.

– Magyarországon ma sokat tesz az állam az egyház ellehetetlenítésére. Miként lehetne ezt visszaszorítani?

– Rosszul fogalmaz, általában nem az állam kellemetlenkedik, hanem egy maréknyi vezető, akik megszállták az államot. Ráadásul az állam nem a miniszterelnök tulajdona, hanem a nemzeté. A magyar hívők pedig szeretik az egyházat, ragaszkodnak hozzá. Ezt tudnia kell a miniszterelnöknek is. Ami engem illet, én higgadt és folyamatos párbeszédet ajánlok. A dolgok belátásához bölcsességre van szükség. Mitagadás, a jelek szerint még sokáig kell erre a bölcsességre várni.