Tordai Bence (Párbeszéd) szerint a kormány tavaly ősszel az évszázad legelbaltázottabb üzletét kötötte meg az oroszokkal a 15 éves gázszerződés aláírásával. Hozzátette: a kormány a lehető legrosszabb feltételekbe kényszerítette magát, mert korábban a gáz ára az orosz olajhoz volt kötve, most pedig a holland tőzsdei gázárhoz van kötve. Elmondta, a gáz ára a hétszeresére nőtt, míg az olajé csökkent, azaz ha a korábbi feltételekkel kötötték volna meg a szerződést, akkor nem hétszeres lenne a drágulás, hanem annak csak a negyede sújtaná a magyar családokat.

Hirdetés

Azt firtatta, mit ajánl a kormányfő a magyaroknak a megélhetési és energiaválságra: keressenek többet, miközben a munkahelyük megtartásáért harcolnak vagy spóroljanak és fogyasszanak kevesebbet.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarországnak az lenne az érdeke, hogy bárkivel, az oroszokkal is fixáras szerződést kössön, de az Európai Unió ezt megtiltotta. Az EU írja elő, hogy a rotterdami tőzsdei árhoz kell igazítani a hosszútávú gázvásárlási szerződéseket – tette hozzá.

A kormányfő azt mondta, azért tekinti a mostani szerződést jónak, mert a korábbi, a Horn-kormány idején aláírt szerződésben kikötött jutalék lényegesen magasabb volt, mint amit most kell fizetnie az országnak.

Korábban írtuk

Azt tanácsolta és javasolta a magyar választóknak, hogy vegyék figyelembe, hogy Magyarország ma olyan állapotban van, hogy havonta 181 ezer forint értékű támogatást tud adni a rezsicsökkentésen keresztül minden családnak. A kormány ezt a rendszert fent fogja tartani – hangoztatta.