A rendőrség brutális provokációjával zavargásokat robbantott ki

Példátlan erőszakkal lépett fel a rendőrség október 23-án Budapest utcáin a tüntetőkkel szemben. Az erőszakos cselekmények azután kezdődtek, hogy hajnalban az előzetes megállapodás ellenére a karhatalom kiürítette a Kossuth teret. A rendőrség álláspontja szerint a tüntetők nem tartották be a korábbi egyezséget és nem tették lehetővé, hogy a tűzszerészek átvizsgálják sátraikat.

Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője azt mondta, érzékelte a tudatosságot a rendőrség részéről. Hozzátette, eredetileg a rendőrségnek vasárnap estére kellett volna a kordonokat felépíteni, majd hajnali kettő órától a tűzsszerészeké lett volna a terep. Takács szerint az, hogy néhány tucat ember a sátrakban maradt, valóban jogalapot adott arra, hogy a rendőrség kényszerítő eszközöket alkalmazzon.

Délelőtt tíz órára a rendőrség a Kossuth teret teljesen kiürítette. Így a kordonokkal körbevett területen, zárt körben tartotta meg Gyurcsány Ferenc számos külföldi közjogi méltóság jelenlétében meghívott vendégeivel együtt a maga megemlékezését. A kormányfő meglehetősen idegesnek látszott. Az elmúlt héten Bécsben elmondott beszéde alatt tiltakozásul kivonult a hallgatóság egy része, az október 22-én a Parlamentben az ünnep alkalmából a köztársasági elnök által kitüntetett személyek közül kilencen nem fogtak vele kezet.

23-án délelőtt több ezressé dagadt tömeg vonult végig a városon, miután a rendőrség kiszorította a Kossuth térieket és a bámészkodókat a Vértanúk teréről és a Nádor utcából. Az emberek a Szent István bazilikához vonultak, majd onnan a Corvin közbe. Annak ellenére, hogy a BKV leállította a nagykörúti villamosforgalmat, rövid időn belül hatalmas tömeg gyűlt össze a pesti srác szobránál, megbénítva a delegációs útvonalnak kijelölt Üllői utat. Az itt tartott megemlékezés után három útvonalon indult a tömeg vissza a Kossuth térre.

Eközben hatalmas, százezres tömeg gyűlt össze a Fidesz és a KDNP közös ünnepségén a budapesti Astoriánál, alig néhány száz méterre az Erzsébet tértől, ahol ekkor már összecsapások zajlottak. A rendőröket itt az első sorokban a tévéostromból is ismert kigyúrt, borotvált fejű, olykor sállal letakart arcú emberek provokálták kövekkel, husángokkal, láthatóan azzal a céllal, hogy mielőbb komolyabb összecsapást provokájanak ki, és behúzzák a zavargásokat az Astoriánál folyó békés tüntetésre.

A Fidesz nagygyűlése eközben az előre tervezett rend szerint zajlott, a szervezők valamilyen okból nem vettek tudomást arról, hogy egyre közelebb kerülnek hozzájuk az agresszív és egy idő után már válogatás nélkül mindenkit megtámadó rendőrök. A színpadon felszólaló Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke szerint kétségtelen, hogy napjainkban Magyarország nehéz helyzetben van, s nem csupán lehetőség, de szükség is van a változásra. Az európai politikus hangsúlyozta, hogy harag és érzelmek nélkül nincs forradalom, s 1956-ban is ez hatotta át az egész nemzetet. Kiemelte, hogy a mostani zűrzavart is egy ember teremtette: politikai és morális válságot okozott azzal, hogy félrevezette az embereket.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint egy szegény, lezsugorított országban született meg a XX. század szabadsága, s nekünk „adatott meg a század legfelemelőbb forradalma”, aminek következtében néhány óra alatt bukott meg a kommunizmus, s lett hazánk a Szovjetunió egyik tartományából nemzeti közösség, önálló állam. Orbán Viktor szerint azért ünnepel velünk az egész szabadságszerető világ a forradalom évfordulóján, mert az megváltoztatta az egész világot: ekkor vált ugyanis nyilvánvalóvá, hogy a demokráciának nem csupán elméletben, de a gyakorlatban is veszélyes ellenfele a kommunizmus, és semmiféle kompromisszumot nem szabad vele kötni. Mára már látszik, hogy a rendszerváltás felemásra sikeredett, a felelősök számonkérése elmaradt, s így térhetett vissza újra a hazugság az életünkbe és uralhatta el azt. Hangsúlyozta, hogy a kialakult helyzetért a felelősség egyedül az országvezetést terheli. Orbán Viktor bejelentette, hogy kedden ügydöntő népszavazási kezdeményezéseket nyújtanak be a tanügy, az egészségügy, a nyugdíjak, a termőföld és a demokratikus garanciák kérdésében.

Eközben azonban már egyre közelebb nyomultak a rendőrök. A Fidesz rendezvényén azonban minderről továbbra sem vettek tudomást, gyakorlatilag kommunikációs blokád alakult ki. Míg a színpadon egymást követték a fellépők, formás beszédek és szavalatok hangoztak el, a tömegben láthatóan zavart, sárga mellényes aktivisták köröztek és aggódva figyelmeztették a kisgyermekeseket, hogy sietve hagyják el a területet. Aki azonban ennek okát firtatta, csak zavart és ideges „azt nem mondhatjuk meg”-et kapott válaszul. A rendőri erők ekkor már vadul lőttek könnygáz gránátokkal és gumilövedékkel, sőt géppisztolyból vaktölténnyel figyelmeztető sorozatokat is eleresztettek, miközben a Deák tér fölött félelmetesen alacsonyan körözött egy helikopter.

A tüntetők egy kis csoportja beindította az 1956-os megemlékezésre kiállított tankot, aminek mindössze egy lakat volt az ajtaján – hogy a kiállított, ósdi tankban miért volt üzemanyag és üzemkészre kötött akkumulátor, azt nem tudni – és a rendőrsorfal felé indultak vele. Néhány méter után a rendőrök megrohanták az elavult páncélos járművet és kirángatták a benne ülőket. A rendőrség taktikusan, tíz-húsz percenként lendült támadásba, így éppen arra az időpontra tolták rá az összecsapásban részt vevő csoportok gócát az Astoriára és környékére, amikor vége lett a Fidesz rendezvényének és a hatalmas tömeg hazaindult. Gyanútlan emberek indultak a Deák tér irányába, amikor a lovasrendőrök rohama, valamint könnygáz és gumilövedékek tüze elkezdődött. A pánikba esett kisgyermekes családok és idős emberek a környező mellékutcákba menekültek. Az emberek szeméből patakokban csorgott a könny a rendőri akció nyomán, sokan sírtak és kétségbeesve menekültek az egyenruhások rohama elől.

Eközben a Kossuth tér irányából ünnepi tűzijátékot lőttek fel. A tömeg hangos füttyszóval tiltakozott emiatt. Rengeteg vérző embert sodort magával a tömeg, számos ember a fején, illetve a lábán sérült meg a kilőtt gumilövedékektől illetve a könnygáz gránátoktól. Az Astoriánál két részre szakították a törvényes tüntetésre érkezett embereket, egyik részüket a Blaha Lujza tér, a másik részüket az Erzsébet-hídra szorították. A rendőri brutalitásra válaszul a tüntetők egy csoportja építési anyagokból rakott barikáddal lezárta a hidat.

Hétfő éjszakai lapzártánkig több mint negyven sérültet láttak el a mentők. A HavariaPress szerint ketten életveszélyes állapotban vannak. A rendőrség hatalmas erőket mozgósított, vidékről szállították a buszok az erősítést a fővárosba. Hétfőn este összeült a nemzetbiztonsági kabinet. Gyurcsány Ferenc az ülés után közölte, nem volt szükség utasításra, a rendőrség teszi a dolgát. Az pedig szakmai kérdés, hogy milyen eszközöket tart szükségesnek a rend helyreállításához.

S. V. – S. Cs