Szalay Ferenc, Szolnok új polgármestere a helyi erő fontosságáról

Igyekezni kell minél több helyi vállalkozást bevonni a közös fejlesztésekbe, ugyanis ez segítene munkahelyet teremteni, és a fiatalok elköltözését is megakadályozhatná a jövőben – mondta a Demokratának Szalay Ferenc, Szolnok Fidesz-KDNP támogatású polgármestere, aki a jövőben a helyi ellenzék együttműködésére is számít.

– Négy év után tért vissza a polgármesteri székbe. Hogyan adta át a szocialistáknak 2002-ben a várost?

– 2002-re eljutott odáig Szolnok, hogy a város adósságállománya nem nőtt, a vagyongazdálkodásban pedig gyarapodás volt.

– És most?

– Négy év után 5,2 milliárd forint adósságállomány terheli a várost, amihez egy másfél milliárd forintos működési hiány várható még. Tehát év végére összességében hat és félmilliárd forint adósságállománya lesz a városnak. Ugyanakkor azt látjuk, hogy sok olyan fejlesztést, amit mi elindítottunk, a baloldali városvezetés nem vitte tovább. Úgy érzem, az elmúlt négy év sok szempontból mulasztás volt. Hogy ezt a szocialisták is menynyire így gondolják, azt mutatja az is, hogy a választási kampányra nem az addigi polgármestert indították, hanem egy új embert. Ők is elismerték, hogy az elmúlt időszakban nem mentek jól a dolgok a városban, hiszen egy jól működő város polgármesterét általában nem szokták leváltani.

– Milyen korábbi fejlesztésekre gondol?

– Az elmúlt négy évben kellett volna folytatni az idegenforgalmi és turisztikai fejlesztéseket. Ebből semmi nem lett. Pedig a város idegenforgalmi adottságai kihasználhatóak lennének, így például Szolnok alatt ugyanaz a termálvíz található, mint Hajdúszoboszló alatt. Szolnok azonban nem használja elég régóta ezt a természeti kincset. Többek között ennek a kihasználására 1998 és 2002 között elindítottuk a város nagy zöldövezetében, a Tisza-ligetben a sportlétesítmények felújítását. Így próbáltuk elérni a termálvíz tizenkét havi hasznosítását. Egy fedett uszoda és látványfürdő megépítését terveztük, ezeknek a fejlesztése az elmúlt négy évben azonban elmaradt. Idegenforgalmi fejlesztés címén a városvezetés az utóbbi években mindössze egy pizzahajót vásárolt 12 millió forintért. Hogy az arányokat érzékeltessük, a korábbi polgármesterségem idején csak a strandfelújítás volt 600 millió forint. Ezen kívül itt hagytuk 2002-ben azt az ipari tervet, amihez megvolt a pénz, a terület, a város vezetése pedig kiépítette a park infrastruktúráját. Azonban az elmúlt négy évben nem sikerült a területre új ipari termelő beruházást hozni. Ez azért is probléma, mert Szolnok városában a munkalehetőségek tárháza igen szűkös maradt. Elindítottunk egy belváros-rehabilitációs programot is, aminek a Kossuth tér átalakítása volt a központja. Erre a célra a pénzt már a szocialista városvezetés nyerte meg, azonban még mindig semmi nem látszik belőle. Mégpedig azért, mert a forgalmi helyzet Szolnokon katasztrofális. A reggeli és a délutáni órákban nem lehet a Tiszán átvezető hídon közlekedni. Pedig az elmúlt négy év igen komoly ígérete volt, az M4, M8-as autópálya és a várost északon elkerülő Tisza-híd megépítése 2006-ra. Most 2006 végén járunk, de ebből semmi nem valósult meg. Ráadásul még a négysávos 4-es út sem éri el Szolnokot, ami szintén ígéret volt. Ez az elkövetkező négy év nagy feladata, új hidat építeni Szolnokon és az elkerülő M4, M8-as autópályát megépíteni.

– Munkanélküliség?

– Nem magas a munkanélküliség Szolnokon, nagyjából 5 százalék körüli, és ez elég régóta így van, de a bérek és fizetések alig érik el az országos átlag háromötödét. Ez azért lehet így, mert az itteni vállalkozások elsősorban betanított és szakmunkásokat, és nem a magasan kvalifikált munkaerőt alkalmazzák, így a fizetések alacsonyan tarthatóak. Az elmúlt években ráadásul azt sikerült elérnie a szocialista lobbinak, hogy a városban lévő dekoncentrált intézmények a bújtatott regionális elképzelések megvalósítása végett a régióközpont felé indultak el Debrecenbe, illetve Nyíregyházára. Ez azt jelentheti, hogy az adóhivatal, a rendőr-főkapitányság, a társadalombiztosítás, a munkaügyi központ sorban elmegy a városból. Vagyis a jól fizetett munkaerő elmegy más városba. Még 2000-ben készült egy felmérés, amit 300 fiatal megkérdezése után állították össze. Akkor ez azt mutatta, hogy Szolnokot fejlődő városnak látják a fiatalok. Ugyanezt a felmérést elkészítették 2005-ben is, és alig öt év elteltével a megkérdezett fiatalok 80 százaléka már azt mondta, hogy elvágyódik Szolnokról.

– Mi a legsürgetőbb feladat most?

– A mi városunkban is nagyon sok embert érintenek a Gyurcsány-csomag megszorító intézkedései, ami sok pénzt vesz ki a lakosság zsebéből. Ezért rögtön elindítottuk azt a programot, hogy a zöldhulladékot ingyen szállítja el a város hulladékgazdálkodó cége, ami nem kis tételt jelent. Jövő évtől a nyugdíjasok szemétszállítási díját ütemezve, évről évre ötven százalékkal csökkentjük. A kismamákat pedig a városi tömegközlekedésben ingyen engedjük utazni a gyermek hároméves koráig. Fontosnak tartom, hogy egy olyan ösztöndíjat hozzunk létre, ami a jövőben kiváltja a tandíjat. Ez azt jelenti, hogy a helyi hivatalok, cégek megmondják, hány munkahelyet tudnak teremteni a tanulmányaikat befejező fiataloknak, a város pedig létrehoz egy ösztöndíjat, amely segít azoknak, akik egyébként tandíjmentesek lennének, de a megszorítás miatt mégis fizetniük kell. Jelentős intézkedés még, hogy a negyvenezer forintos bébikötvényt szeretnénk Szolnokon a duplájára emelni, hogy egy tényleg hasznos összeget tudjanak a szülők összespórolni a gyerek felnőtt korára.

– Egy hete vette át a város irányítását. Mi volt az első intézkedése?

– A polgármester bérét a legalacsonyabb szorzóval állapította meg a közgyűlés, ezt külön kértem. Az alpolgármesterek bére is alacsonyabb, mint az előző ciklusban, és körülbelül felére csökkentettük a képviselők tiszteletdíját is. A bizottságok számát hatról ötre csökkentettük. A politikai tanácsadók számát is jelentősen csökkentettük. Ezek az intézkedések máris három és fél millió forintot takarítanak meg havonta a városnak.

– Szolnokon igen sok a panellakás, milyen elképzeléseik vannak a lakótelepek élhetőbbé tételére?

– Tizenhétezer panellakás van Szolnokon, arányaiban ez a lakások közel felét jelenti. Ezért is tartom fontosnak a panelprogramot. Ennek azonban az a buktatója, hogy nagyon sokan az önerőt sem tudják hozzátenni az állami és az önkormányzati részhez. Szeretnénk, ha arra lenne forrás, hogy a város a lakók önrészét valamilyen szinten ki tudná váltani vagy csökkenteni. Tizenkét éve vagyok a Széchenyi-lakótelep képviselője, ez a város legnagyobb panel lakótelepe. A kezdetektől próbáltunk olyan programokat csinálni, amelyekkel élhetőbbé lehetett tenni az itteni életet. Például, bár kis dolognak tűnik, meghirdettük a virágos erkély és előkert programot. Virágot és virágföldet osztottunk az itteni lakosoknak. Nagyon nehezen indult, először mindössze nyolc család jelentkezett, de ma már egész tömbök előtt vannak beültetett virágágyások, kis szökőkutak, gondozott gyep. Ezenkívül negyedévente olyan programokat rendezünk, ahol a közösségi szellemet lehet építeni, és ugyanakkor szórakozást is nyújt. Több ezren szoktak részt venni az ilyen eseményeken. A korábbi polgármesterségem idején görög katolikus templomot építettünk a lakótelepre, ami jelenleg fontos karitatív programokat végez, például ételt szállít az idős embereknek.

– Amikor elfoglalta a polgármesteri széket, kijelentette, hogy számít a helyi vállalkozókra. Mire számít?

– Ha a város például intézményfelújítást vagy útépítést tervez, akkor szolnoki cégeket kell megbízni a munkalehetőséggel. Igyekezni kell minél több helyi vállalkozást bevonni a közös fejlesztésekbe. Ez segítene munkahelyet teremteni, és a fiatalok elköltözését is megakadályozhatná a jövőben. Ezen kívül szeretnék létrehozni a helyi vállalkozások vezetőiből és a főiskola tanáraiból egy tanácsot, amelyik városvezetési, stratégiai terveket dolgozna ki és hosszú távon képesek lennének meghatározni a város fejlődési irányát. Az elmúlt négy év komoly hibája volt ugyanis, hogy a városvezetés nem vette komolyan a helyi cégeket.

– Együttműködést ajánlott az ellenzéknek.

– Az együttműködés első lépéseként szocialista elnök irányítja a pénzügyi és a városgazdálkodási bizottságot, illetve a pénzügyi ellenőrző albizottságot. Szeretném a stratégiai tervezésbe és a döntés-előkészítésbe is bevonni az ellenzéket. Ennek első lépéseként azt kértem, hogy a választáson induló négy polgármesterjelölt fésülje öszsze a választási programját, és keressük meg azokat a csomópontokat, amelyekben közösen tudnánk előre haladni.

– Érdekes volt Vass Lajost, szocialista ellenfelét látni a választások éjszakáján. Nem úgy tűnt, hogy megrázta a vereség.

– Igen, ez számomra is meglepetés volt. Úgy gondolom, ha valaki polgármesterjelöltként megméretteti magát egy választáson, akkor az a minimum elvárás vele szemben, hogy utána akár ellenzékből is próbáljon meg mindent megtenni annak érdekében, hogy a programja megvalósuljon. Vass Lajos már a kampányban is azt hangoztatta, hogy számára nem egzisztenciális kérdés, hogy polgármester legyen Szolnokon, hiszen neki fontos dolga van miniszteri biztosként az Operaházban.

– Szolnokon megrendült a föld. A választások után az SZDSZ helyi elnöke lemondott pozíciójáról.

– Fodor Györggyel volt egy vitánk a választási kampányban, amikor arról igyekezett meggyőzni, hogy nem szerencsés a kormánynyal szembe menni és kritizálni annak politikáját. Akkor azt mondtam Fodor Györgynek, hogy ez morális kérdés, az embereknek tudniuk kell, milyen miniszterelnökük, milyen kormányuk van. Fodor úr végül is belátta, hogy igazam van, és később elmondta a sajtóban, hogy a választási vereség oka elsősorban Gyurcsány Ferenc ténykedése volt, ezért lemondott az SZDSZ szolnoki elnökségéről. Volt benne tartás, hogy ezt megtette.

– Mit gondol Lamperth Mónika elhíresült kijelentéséről a pénzek elosztásáról?

– Nem értem pontosan Lamperth Mónika mondandóját, ugyanis a megyei fejlesztési tanácsok döntik el, hogy melyek azok a projektek, amelyek egyáltalán a regionális fejlesztési tanács elé kerülnek. A megyék pedig szinte kivétel nélkül fideszes vezetésűek. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ez a korrupció legmagasabb foka, hiszen azt mondja ezzel a miniszter asszony, hogy annak ad ezentúl pénzt, aki őt támogatja és segít. Akiről pedig azt feltételezi, hogy nem támogatja, annak nem ad. Ez veszélyes út.

Kállay-Nagy Szilvia