Vállalkozásfejlesztési díjazottak

Két magyar vállalkozásfejlesztési módszer is bekerült Európa legsikeresebb támogatásai közé. A Régiók Bizottsága az európai vállalkozói díj döntőjébe jelölte a Széchenyi-kártyát, valamint a Junior Achievement Alapítvány iskolásoknak szóló üzleti alapképzését.

Az első alkalommal meghirdetett európai vállalkozói díj versenyben 51 vállalkozásfejlesztési formát küldött tovább a zsűri a december elején megrendezésre kerülő döntőbe. A válogatásnál némileg visszaköszönt a Brüsszelben szokásos egyenlősdi, így – a legtöbb tagországhoz hasonlóan – Magyarországról is két projektet minősítettek követendő példának. A hat kategória közül a Széchenyi-kártya-program a „vállalkozások támogatása”, a Junior Achievement Alapítvány iskolásoknak szóló üzleti alapképzése pedig a „befektetés az emberbe” területen vetélkedhet a végső győzelemért.

A Széchenyi-kártyát régóta követendő példaként emlegetik a kontinensen. A kisvállalkozások automatikus hitelezését megvalósító konstrukciót 2002-ben vezették be, és ma már 63 ezer vállalkozásnak van Széchenyi-kártyája. A kezdeti egymilliárd forintos hitelkeretet 2003-ban 5 milliárd, 2004-ben 10 milliárd forintra emelték, idén tavasszal pedig már 25 milliárd forint is elérhető. S ahogy a cégek visszafizetik az összeget, a keret automatikusan újratöltődik, nincs szükség újabb banki hitelvizsgálatokra. Krisán László, a kártyát forgalmazó Ka-Vosz vezérigazgatója szerint a konstrukció ma már nemcsak a kisvállalkozások – akár szezonálisan ismétlődő – hullámvölgyeinek áthidalására alkalmas, hanem a középvállalkozások számára is megoldást kínál az átmeneti pénzügyi nehézségek áthidalására. A kártya egyébként már korábban is szerzett nemzetközi elismerést: az EuróCommerce tavaly vette fel a konstrukciót a legjobb gyakorlati programok közé, aminek nyomán komolyan érdeklődnek iránta a szomszédos országokból is. Az eltelt négy évben 308 milliárd forint hitelhez jutottak a Széchenyi-kártyával rendelkező kisvállalkozások.

Kevésbé ismertek a Junior Achievement alapítvány képzési programjai. Jávorszky Iván, a társaság ügyvezető igazgatójának elmondása szerint szervezetük gazdasági, üzleti, vállalkozási ismereteket oktat 6-19 éves diákok számára. Napjainkban ugyanis a gazdasági ismeretek legalább annyira fontosak, mint a biológiai, a fizikai, a kémiai tudás elsajátítása. Hisz tulajdonképpen egy családi kassza elosztásakor is hasonló elveket kell követni, mint egy üzleti terv esetében. A gazdasági alapismeretekből ma már érettségizni is lehet, heti két órában tanítják a középiskolákban. Természetesen az általános iskolákban lényegesen egyszerűbb a tananyag: ott család és háztartás, munka világa, mezőgazdaság világa, és egyéb hasonló címeken fut a képzés. A gazdasági alapismeretek oktatása immár 13. éve folyamatos, jelenleg mintegy 20 ezer diákot érint. Az európai díjra azonban most az alapítvány újabb képzési formáját jelölték. Az „árnyékprogramban” lehetővé teszik, hogy a gyerekek egész napon át kísérhessenek egy-egy üzletembert. A „business mindenkinek” programban pedig végzős diákokhoz hívnak sikeres üzletembereket, akik másfél-két órás előadás keretében osztják meg tapasztalataikat.

kandor