Az utolsó szó joga minden halálraítéltnek jár. Ítéletének kihirdetését követően Szaddám Huszein nem élhetett e jogával. Ezért levelet írt népének. Az írást Szaddám Huszein ügyvédei továbbították a londoni székhelyű al-Kudsz al-Arabijj nevű arab nyelvű napilapnak, amely le is közölte azt. Más nyelveken a levél azonban nem jelent meg. Ennek oka aligha a szöveg kétségtelenül nehéz nyelvezete. Szaddám Huszein utolsó hónapjait irodalmi és vallási művek olvasásával töltötte, melyek stílusa erősen érződik levelében. A valódi ok azonban minden bizonnyal nem ez, hanem az, hogy a világ holtában is fél Szaddám Huszeintől. A magyar fordítás így voltaképpen világpremier. Különös, keserű szenzáció. Ami azonban ennél fontosabb, kordokumentum.

Az irgalmas és könyörületes Isten nevében. Csak az történhet velünk, amit Isten megírt számunkra. Hatalmas iraki nép… Bátor férfiak a harcoló fegyveres erőinknél… Dicsőséges iraki aszszonyok… Dicsőséges nemzetünk gyermekei… Dicső ellenállásunk hívő harcosai. Mint tudjátok, a múltban mindig a dzsihád és küzdelem csatamezején harcoltam. A magasságos Isten úgy akarta, hogy újra ugyanazokkal a kihívásokkal szembesüljünk, mint annak idején a forradalom előtt. Most azonban a veszély még az akkorinál is nagyobb és erősebb. Szeretett népem! A kegyetlen helyzet, melylyel mi és a mi hatalmas Irakunk szembenéz, nem egyéb, mint egy új lecke és új próbatétel, amelynek tükrében népünk cselekedetei megítéltetnek Isten és a többi nép színe előtt most és a jövőben, amikor a mostani helyzet már dicsőséges történelem lesz. Ez a legfontosabb alap, amelyre a történelem további fejezetei épülnek majd. Ebben a helyzetben hűséggel, becsülettel és tisztességgel kell helytállnunk. Nem lehetünk igaztalanok. Isten csak akkor veszejti el szolgáját, amikor szemében hamisságot lát. Amikor tehetetlen emberek idegenek segítségével harcolnak saját népük ellen, cselekedetük ugyanolyan ostoba és aljas, mint ők maguk. A mi országunkban csak a jónak és igaznak lehet létjogosultsága. Ahogy a Korán mondja: a víz árjával jött hab elmosódik. Ami hasznos dolgot a víz hoz, megmarad a földben.

Emberek a nemzetünkben, és a világ többi részén! Ezen soroknak az íróját sokatok őszinte, hithű, tisztakezű embernek ismerte meg. Olyannak, aki vigyázza a népet, a bölcsességet, az igazságot, az igaz ítéletet, az emberek és az állam vagyonát. Olyannak, aki szívével és eszével mérlegel, akinek szíve sajog a szegényekért, és nem nyugszik addig, amíg nem adja meg nekik, amire szükségük van. Olyannak, akinek szíve elég nagy ahhoz, hogy egész népe beleférjen, anélkül, hogy különbséget tenne népe gyermekei közt, hacsak nem azok tette, teljesítménye vagy hazafisága alapján. Most a ti nevetekben, értetek és nemzetünkért, az igazságért és az igaz emberekért beszélek, bárhol is emeljék fel zászlójukat. Irakiak! Népünk és családunk! Nemzetünk becsületes fiai! Olyan jól ismeritek testvéreteket és vezetőtöket, mint saját családja. Tudjátok, hogy soha nem hajlott meg dereka a zsarnokok szelei előtt. És ahogy hívei elvárták, mindig zászló és kard maradt a nemzet kezében. Nem ilyennek akarjátok látni testvéreteket, fiatokat és vezetőtöket…? De bizony, ilyennek. Ilyen volt Szaddám Huszein, és ilyenek voltak a tettei. Ha nem ilyen lett volna ő maga is, megvetette volna saját magát. Ilyennek kell lennie annak, aki a jövőben vezetni fog benneteket, és aki a nemzet zászlaját fogja hordozni. A példája meg van írva a magasságos Istennél. Ezennel áldozatként nyújtom át lelkemet az Istennek. Ha a Magasságos úgy akarja, a mennyországba küldi azt az igazak és mártírok közé. Döntését az alapján hozza majd meg, amit látott. Ő a kegyelmes és irgalmas. Ő teremtett minket, és hozzá térünk vissza. Legyünk hát türelmesek és tőle kérjünk segítséget a kegyetlen népek ellen.

Testvéreim! Hatalmas nép! Óvjátok az értékeket, amelyek a hit hordozóivá és a civilizációk fényes lámpásává tettek benneteket. Azokat az értékeket, amelyek földeteket Ábrahámnak, a próféták apjának és a többi prófétának a földjévé tette. Emlékezzetek a szenvedésekre, amelyek hatalmassá tettek benneteket. Minden nehézség és vihar ellenére, amit átéltünk, és amit Irak átélt a forradalom előtt és után, a mindenható Isten nem akarta Szaddám Huszein halálát. Ha viszont ezúttal ezt akarja, hát a saját teremtményével teszi. Ő alkotta meg és védte őt egészen idáig. Mártírhalála Isten ajándéka egy hű lélek számára, hiszen sokan voltak azok, akik Szaddám Huszeinnél fiatalabban léptek rá erre az útra. Ha tehát Isten mártírt akar csinálni belőle, mi csak megköszönjük neki. Legyünk türelmesek és tőle kérjünk menedéket a kegyetlen nemzetek elől. Az ő hatalmassága és kegyessége árnyékában keressetek menedéket. És ne feledjétek, hogy Isten szándékosan teremtett benneteket különbözőeknek, azért, hogy példát mutassatok szeretetből, megbocsátásból, szolidaritásból és egymás mellett élésből. Isten nem hiába tett benneteket különbözőkké. Azért cselekedett így, hogy próbára tegye lelkeiteket. Sokan vannak soraitokban, de az euro-atlanti közösségben és a perzsák között is, akik gyűlölettel tekintenek kormányaik cselekedeteire. Azokra a kormányokra, amelyek a sátáni Kiszra (Perzsia régi uralkodója volt, aki üldözte a muszlimokat – a fordító) örökét követik. Azokra a kormányokra, akik a gonoszság magját ültették el az emberek lelkében, akik így most saját népük és szomszédaik ellen fordultak. Ezek az emberek azoknak a cionistáknak a bábjai, akik az amerikai Fehér Házat is irányítják, amely így agresszorként lép fel és a gyűlölet magvait szórja a világon. Nem is olyan régen még a hit, szeretet, békesség, és nem a gyűlölet elveit követve éltetek. Ezeket az elveket követve építettétek hazátokat, és bár a szivárvány színeiben tündököltetek, egységesen álltatok a haza zászlaja alatt. Így volt ez a dicsőséges júliusi forradalom idején is 1968-ban. Ezért győztetek. Az egységes Irak zászlaját hordoztátok a csatatéren és a békés mindennapok munkáiban egyaránt. Országotok ellenségei azonban, a megszállók és a perzsák felismerték, hogy egységetek a legnagyobb akadály számukra abban, hogy leigázzanak benneteket. Ezért a régi és új gyűlölet ékét verték közétek. Hívásukra azok az idegenek válaszoltak, akik iraki állampolgárságot hordoznak, és akik szíve üres vagy tele van Irán által plántált gyűlölettel. Tévedtek azonban, amikor azt hitték, hogy megoszthatják népünket, meggyengíthetik akaratunkat és egymás iránti gyűlölettel tölthetik meg nemzetünk fiainak szívét, ahelyett, hogy valós ellenségeink ellen harcolnánk a hatalmas Isten zászlaja alatt. A nép és nemzet hatalmas zászlaja alatt.

Testvéreim, mudzsahidek és harcosok! Erre a harcra hívlak most benneteket. Arra szólítalak benneteket, hogy ne gyűlölködjetek. Akin a gyűlölet elhatalmasodik, az nem tud igazságosan ítélni. A gyűlölet elvakítja a látást és bezárja a gondolatokat. Akin úrrá lesz a gyűlölet, az eltávolodik a megfontolt gondolkodástól, illetve a helyes választástól, és vakságában nem veszi észre ellensége mesterkedéseit. Ezért azt mondom nektek, testvéreim, Irak gyermekei, harcoló barátaim, azt mondom, ne gyűlöljétek azoknak az országoknak a népeit, akik ránk támadtak. Tegyetek különbséget a döntéshozók s a nép közt, és csak magát a gonosz tettet utáljátok. Ha harcoltok is ellenük, emberként ne gyűlöljétek őket. Ne a gonosztevőket, hanem magát a gonoszságot utáljátok, és imádkozzatok azok elkövetőinek lelkéért. Bocsássatok meg azoknak, akik már jó útra tértek – legyenek azok Irakban vagy külföldön -, és kezdjetek velük egy új lapot. Isten is kegyelmes és irgalmas. A szigornak akkor van helye, amikor a helyzet diktálja. Továbbá, a szigornak is a törvényességen kell alapulnia és mentesnek kell lennie a gyűlölettől, személyes ambícióktól. Tudjátok meg, hogy az ellenséges országok népei közt is sokan vannak, akik támogatják a megszállók elleni harcotokat. Sokan közülük felemelik szavukat a bebörtönzöttekért, köztük Szaddám Huszeinért, mások pedig leleplezték a megszállók kegyetlenkedéseit és tiltakoztak azok ellen. Sokuk könnyeket is ejtett, amikor látta a pusztulást… Arra hívlak benneteket, hogy legyetek egységes, emberségéhez hű nép, amely őszinte másokkal és önmagával egyaránt.

„Gonoszsággal szóltak hozzánk, de mi igazsággal felelünk. Igazságunk győz és ők megfutamodnak. Otthonaink óvják a vendéget a nap tüzétől. Ellenségeink házát viszont tűz emészti el. A túlvilágon szépségek várnak minket. Kedvesek azokkal, akik feléjük közelednek. Megismertük az utat és rá is léptünk. Harcolva az igazságért, amiért harcolni kell. Soha nem futamodtunk meg a küzdelem elől. A háborúkban, csatákban miénk az első sor.” Hithű népem! Búcsút mondok nektek, és átadom lelkem a kegyelmes Istennek, aki nem engedi elveszni azokat, akik nála keresnek menedéket és nem hagyja cserben az igaz hívőket… Isten a leghatalmasabb… Isten a leghatalmasabb… Éljen a nemzetünk… Éljen az emberségesség… Isten a leghatalmasabb… Éljen Irak… Éljen Irak… Éljen Palesztina… Éljen a harc és a harcolók… Isten a leghatalmasabb és vesszenek a kegyetlenek. Szaddám Huszein a Köztársaság Elnöke és a harcoló fegyveres erők főparancsnoka

Utóirat: Azért írtam ezt a levelet, mert korábban az ügyvédek azt mondták, hogy az úgynevezett büntető bíróság, melyet a megszállók állítottak fel, meg fogja adni az úgynevezett vádlottaknak az utolsó szó jogát. A bíróság és a fő bíra azonban nem adott módot arra, hogy akár egy szót is szóljunk. A határozatot magyarázat nélkül hozták meg, és a megszállók által diktált ítéletet bizonyítékok bemutatása nélkül hozták meg. Azt akartam, hogy az emberek tudják ezt. (Fordította: Sayfo Omar)