Öreg hűtőgépek, rosszul szigetelt házak 2020-ig Brüsszel húsz százalékkal csökkentené az uniós tagállamok energiafelhasználását. Az intézkedések a háztartási gépektől a járművek korszerűsítéséig számos területet érintenek.

Andris Piegbals, az energiapolitikáért felelős lett biztos hetvenöt intézkedésből álló csomagot állított össze, amelyek segítségével jelentősen lehetne mérsékelni az unió energiafogyasztását. A javaslat kiemelten foglalkozik az épületek korszerűsítésével, a közlekedés racionalizálásával, valamint a háztartási gépek energiaigényességének csökkentésével. Az intézkedésektől a biztos több száz milliárd eurós megtakarítást vár, ami az unió energiaimport-függőségének mérséklésében is jelentős lépés lenne. Az EU energiaimportja ugyanis meglehetősen magas: a felhasznált olaj-, földgáz- és szénmennyiségnek körülbelül a fele az unión kívülről származik, és a jelenlegi tendenciák alapján a tagországok egyre nagyobb részben lesznek rászorulva az energiahordozók behozatalára. Molnár László, az Energia Központ Kht. ügyvezető igazgatója lapunknak úgy vélekedett: Piegbalgs húszszázalékos terve az energiafogyasztás csökkentésére a költséghatékonyság szem előtt tartásával könnyedén megvalósítható, szigorúbb jogszabályok bevezetésével ennek akár a kétszerese is megtakarítható lenne.

A tervezetben jelentős szerepet kapnak a lakáskorszerűsítések. Molnár László tájékoztatása szerint a korszerűtlen lakások Magyarországon is súlyos problémát jelentenek. Hazánkban az épületek túlnyomó része a ’90-es éveket megelőzően épült, ezeknek igen rossz a szigetelésük, fűtésük jelentős plusz energiafelhasználást jelent. Ezeknek a problémáknak a megoldására hozták létre hazánkban a panelprogramot, és a téglaépületek energiatakarékossági fejlesztésére is lehet állami támogatást igényelni.

Jelentős megtakarításokat terveznek a háztartási gépek energiafogyasztásában is. Itt a hűtőgépek a legnagyobb fogyasztók, amelyek a villanyszámla harminc százalékáért felelősek. A fő problémát az elöregedett gépek jelentik. Hazánkban a háztartások 37 százalékában üzemel 10 évnél idősebb hűtőgép – tudtuk meg Mészáros Fannitól, a CECED (Háztartásigép-gyártók Európai Szövetsége) magyarországi cégvezetőjétől. Ha ezt az egymillió gépet kicserélnék korszerű készülékre, az olyan hatással lenne az energiafogyasztásra, mintha negyvenezer gépkocsit vonnának ki a forgalomból. A szövetség ezért ismeretterjesztő kampányt indít, mely során közérthetővé teszik, hogy egy-egy kiöregedett gép mennyi kárt okoz akár a családi kasszának, akár a környezetünknek. Összességében azonban a CECED kételkedve fogadja az uniós tervet, mert mint Silvano Fumagalli, a szövetség európai részlegvezetője kifejtette: az EU korábbi ígéreteit sem váltotta be. Az európai gyártók ugyanis vállalták, hogy az évtized közepére csak a legkorszerűbb energiaosztályú (A, A+) termékeket jelentetik meg a piacon, cserébe az ilyen terméket vásárlók kedvezményt kaptak volna az áramszámlájukból.

A harmadik jelentős energiafogyasztó a közlekedés, amely a teljes energiafogyasztás 20 százalékáért felelős. A javaslat támogatná a környezetbarát gépkocsik fejlesztését, de a kocsik hatékonyságának javítása érdekében – számos más szempont mellett – nagyobb figyelmet kapna a megfelelő guminyomás is.

Az EU-ban korábban is törekedtek energiamegtakarításra. Magyarországnak például 2009-ig kilenc százalékkal kell csökkenteni energiafelhasználását. Molnár László azonban hozzáteszi, hogy nem szabad az energiatakarékosságot a spórolással összetéveszteni. Spórolni az életszínvonal csökkentésével lehet, az EU célja azonban az, hogy a jelenlegi jóléti színvonal fenntartásával lehessen elérni a megtakarításokat.

Balázs Attila