Szávay Ágnes tehetsége győzött betegsége felett

A magyar tenisz az elmúlt évtizedekben nem kápráztatta el jobbnál jobb eredményekkel a sportrajongókat. Volt ugyan néhány kiemelkedő tehetség, a nőknél 1983-ban a világranglista 7. helyéig jutó, több tornát megnyerő Temesvári Andrea, vagy a férfiaknál 1985-ben, Wimbledonban páros bajnoki címig jutó Taróczy Balázs, illetve a délvidéki Szeles Mónika, de néhány fellángolástól eltekintve, különösen a legutóbbi években, egyre messzebb kerültünk a sportágban a világ élvonalától. Újra van azonban remény arra, hogy nekünk is legyen nemzetközileg jegyzett csillagunk. A súlyos betegségét is legyőző Szávay Ágnes ugyanis viharos gyorsasággal robbant be a világ legjobbjai közé.

Ritkán fordul elő, hogy a közszolgálati televízió egy felnőttkort éppen elért leány miatt műsorváltozásra kényszerül. A közelmúltban azonban ez történt, szeptember ötödikén ugyanis Szávay Ágnes bejutott a világ egyik legrangosabb teniszversenye, a US Open negyeddöntőjébe, ezzel pedig olyan eredményt ért el, amire hosszú ideje vágynak a sportág hazai rajongói. A Magyar Televízió ezért úgy döntött, közvetíti a mérkőzést. Bár a fiatal teniszezőnő végül 6:1, 6:4-re kikapott orosz ellenfelétől, a női mezőny egyik legjobbjának tartott Szvetlana Kuznyecovától, a nyolc közé jutás óriási siker.

A 19. születésnapját betöltő Szávay Ágnes tehetségére már hatesztendős korában felfigyeltek, mégpedig akkor, amikor az édesanyja által teniszezni tanított kislány egy helybéli fiút hívott ki egy meccsre.

– Soltvadkerten, ahol laktunk, volt egy nálam idősebb srác, aki Kecskeméten teniszezett. Játszottunk egy meccset, és legyőztem. Az edzője, Ujhidy Zoltán megnézte a játékomat, és tehetségesnek talált, így Kecskeméten kezdtem el edzeni, de öt évvel később a lehetőségek hiánya miatt anyukámmal és a húgommal felköltöztünk Budapestre, hogy itt folytassam a teniszezést – mesélte a kezdetekről egy korábbi interjúban.

Szávay Ágnes fejlődése a fővárosban is töretlen maradt. 2004-2005-ben már olyan eredményeket ért el, amire a honi teniszrajongók széles tábora felkapta a fejét, utóbbi esztendőben például a juniorok mezőnyében megnyerte a nagyon rangos Roland Garrost, egyéniben és párosban is. Eközben a felnőttek mezőnyében is szépen kapaszkodott felfelé, 2005-ben, alig 17 esztendősen a világranglista 181. helyén állt.

– Úgy gondolom, hogy aki valóban jó akar lenni, annak nagyon komolyan el kell határoznia magát arra, hogy teniszező lesz. Nagyon fontos az akaraterő a felkészüléshez, és egy mérkőzés közben is – mondta akkoriban, első nagy sikerei közepette a fiatal tehetség.

Nem sokkal a 2005-ös tornagyőzelem után azonban nagyot fordult vele a világ. Teljesítménye visszaesett, elmaradtak az eredmények. A pesszimisták azt jósolták, amilyen gyorsan tört előre, olyan hamar el is tűnik a süllyesztőben. Volt már ilyen az utóbbi években a magyar teniszben… Ő maga is csak kereste az okot, mígnem kiderült, mi áll a válság hátterében: egy súlyos, az immunrendszert megtámadó betegség, a mononukleózis. A 17 éves lány azonban nem tört össze. Meggyógyult, és tavaly év végén, szinte az alapoktól kezdte újra felépíteni magát.

Bár a 2006-os esztendőben még a 207. helyen állt a női világranglistán, egy percre sem adta fel azt a célját, hogy a legjobbak közé emelkedjen. Az idei év aztán meg is hozta az újabb sikereket. A menetelés Budapesten kezdődött. Elődöntőbe jutott a WTA-tornán, egy héttel később Zágrábban pedig már nem volt nála jobb. Aztán Palermóban is begyűjtött egy tornagyőzelmet, játéka egyre magabiztosabb, és jobb lett.

– Nem vitás, Ági a betegsége miatt nagyon könnyen eltűnhetett volna, de nyugodtan állíthatom, megerősödve került ki ebből a történetből. Ha viszont nincs a betegség, és egy évvel korábban, vagyis tizenhét és fél évesen éri el ezt a mostani helyezést, akkor a külföldi sajtó is felfigyelt volna rá, és mostanra már világsztárként kezelnék. Így is nézik külföldi szakemberek, szakírók a meccseit, de még csak egy réteg – nyilatkozta akkoriban tanítványáról edzője, Kuhárszky Zoltán.

A figyelem igazán csak augusztusban irányult Szávay Ágnesre, amikor a döntőbe jutott a New Haven-i versenyen, többek között az akkoriban még a Top 10-be tartozó szlovák Hantuchovát legyőzve. A finálét azonban, bár vezetett, hátfájása miatt nem tudta befejezni. Baljós előjel volt ez a világ egyik legrangosabb versenye, a US Open előtt.

Ugyan sérülése miatt egy nappal az amerikai nyílt teniszbajnokság rajtja előtt még indulása sem volt biztos a versenyen, az első fordulóban mégis simán verte a német Kloeselt. Aztán a holland Krajicek, az orosz Petrova, majd az ukrán Vakulenko sem jelentett akadályt. Miközben a negyeddöntőig menetelt egyesben, párosban sem lehetett rá panasz, a cseh Uhlirovával az oldalán az elődöntőig jutott. Nyolc nap alatt egyéniben és párosban összesen nyolc meccset nyert meg. És bár a nagy sorozat után az újabb ellenfelek (Kuznyecova, illetve párosban a Chan­-Chu­ang kettős) megálljt parancsolt Áginak, ez a néhány nap országszerte ismertté tette – nem ok nélkül.

Az eredmények a világranglistán elfoglalt helyezésén is meglátszanak. A tavalyi 207. hely már olyan távolinak tűnik, mintha hosszú évekkel ezelőtt állt volna ott: a US Open után a 23. helyre rangsorolták. Ráadásul idén a legjobb húszba jutás is könnyen elképzelhető, ezekben a napokban Ázsiában túrázik – Kínában, Koreában és Japánban lép pályára -, majd Svájcban és Ausztriában versenyzik. Ha ezeken a viadalokon hozza az idén tapasztalt formáját, az év végére a szakértők szerint a 16. helyre is feljuthat.

– Nem szabad megelégednie azzal, amit eddig elért, hinnie és akarnia kell, hogy bekerüljön a közvetlen élmezőnybe, de úgy látom, megvan benne a kellő ambíció – mondta róla a US Open után a Nemzeti Sportban az 1985-ös év wimbledoni páros bajnoka, Taróczy Balázs. – El kell hinnie, arra hivatott, hogy szupersztár legyen, magasra kell tennie a mércét, mert képességei alapján stabilan ott a helye az első tízben.

Bár a Top 10-be kerülés, és egy rangos tornagyőzelem még várat magára, aki ismeri őt, az látja Szávay Ágnes tehetségét, töretlen fejlődését, szerénységét és tenisz iránti alázatát. Mindezen tulajdonságai alapján pedig a szakértők szerint reális cél, hogy a magyar teniszező tartósan a világ egyik legjobbja legyen, ráadásul nem egy tenisznagyhatalom, mondjuk Oroszország szülötteként, hanem magyarként. Mi már most nagyon büszkék lehetünk rá.

Bándy Péter