„Reményt és jövőt adok nektek”

Nagy, nemzetközi keresztény rendezvény helyszíne Budapest szeptember 16. és 22. között. A korábban több világvárosban sikeresnek bizonyult városmissziónak ez évben a magyarok adnak otthont. „Reményt és jövőt adok nektek” (Jer. 29. 11.) mottóval a globalizációs mélypontokból kínál kiutat a katolikus egyház. Ez alkalommal kerül sor az Új Evangelizáció Nemzetközi Kongresszusára is. A budapesti városmisszión XVI. Benedek pápa különleges küldöttjeként jelen lesz Camillo Ruini bíboros, a Római Főegyházmegye általános helynöke és több nagy tekintélyű egyháztanító.

Néhány évtizeddel ezelőtt, ha misszióról esett szó, minden hívőnek valami egzotikus táj jelent meg a képzeletében, bennszülött kunyhókkal, ruhátlan emberekkel, zajongó gyermekekkel. Természetes volt, hogy az evangélium – az örömhír – Európát oly régen átjárta, hogy alig-alig akadt ember, aki ne hallott volna Jézusról és az általa hirdetett szeretet hatalmáról. Európai misszionáriusok vitték el a jó hírt messze földrészekre, hogy Jézus szeret minket, mi is szeressük egymást.

Napjainkra megfordult a világ. Civilizált, jómódú államok lakossága a fogyasztói társadalomnak hódolva elfeledkezett arról, hogy az európai civilizáció alapjait a kereszténység rakta le. Liberális és baloldali politikai erők rá is erősítettek a spontán folyamatra, mert sokkal könnyebb kihagyni életünkből a szeretetet, a szolidaritást, az élet mindenekfölötti tiszteletét programjaikból olyan társadalomban, ahol az önzés, az egyéni érdek, a pénz, az élvezetek elsőbbsége a döntő. Így lehetséges, hogy mára missziós területté vált a korábban keresztény Európa. Különösen a nagyvárosok lakói között terjednek azok a deviáns viselkedési módok, amelyek nemcsak mások kárára vannak, hanem elérték a tragikus önpusztítás mértékét is. Ezen kíván segíteni a Párizsból indult kezdeményezés, a városmisszió. Bécs városa 2003-ban, Párizs 2004-ben, Lisszabon 2005-ben, és Brüsszel 2006-ban látta vendégül az evangéliumot hírdetőket.

A nagyvárosok óriási népessége számtalan életstílust foglal magába, így lehet a hit elvesztésének terepe, de a sűrű kapcsolati hálózat révén a hit megtapasztalásának, a megtérésnek, a hit megújulásának helyszíne is.

Kik alkalmasak missziós tevékenységre? Minden keresztény ember, akit megkereszteltek, aki megérti és követi Jézus Krisztus tanítását. Aki mindennapjaiban megéli az evangélium reményt adó segítségét, az könnyen átadhatja tapasztalatát másoknak is. A városmisszió nem valami új kitaláció, nem egy új evangélium hirdetése, hanem a régi, kétezer éves, mindenkor bevált szeretet filozófia megújítása, újraélesztése azok számára, akik valahol útközben elvesztették hitüket és ettől nap mint nap olyan helyzetbe jutnak, amiből nem találnak kiutat. Ezen kívánnak segíteni a városmisszió apostoli tevékenységet végző munkatársai. A misszió egyik védőszentje Kis Szent Teréz, akinek ereklyéje a budai szentimrevárosi templomban lesz látható a rendezvény idején. A másik védőszent Salkaházi Sára szociális testvér, akit éppen egy éve avatott boldoggá Erdő Péter bíboros-prímás. A két tanúságtévő szent élete példaértékű lehet mindazoknak, akik kételkednek a hit és a szeretet erejében.

Akik missziót akarnak teljesíteni, azoknak először tanítványokká kell válniuk. Nem volt ez másképpen Jézus idejében sem: az egyszerű, kétkezi munkások, halászok, vámosok soraiból hívta meg Jézus az őt követőket egy új, szebb, minőségileg más életre. Csak ezután indította őket szerte a világba, hogy másoknak is hirdessék az örömhírt. Péter apostol, a kőszikla, Pál, a megtért bűnös, András, Jakab, János és a többi tanítvány jól megtanulva a leckét teljesítették, nem is sikertelenül, krisztusi küldetésüket. Az ő példájukat követik a misszió résztvevői.

Missziós heteket eddig is tartottak az egyházközségekben, most az ott szerzett tapasztalatok közül a legjobbakat használják föl Budapesten. Mintegy száz plébánia, lelkiségi mozgalom és katolikus intézmény szervezésében, százhúsz helyszínen közel ezerötszáz kulturális program várja az érdeklődőket.

Az ünnepi megnyitó szentmise szeptember 16-án, vasárnap volt a Szent István-bazilikában. Hétfőtől kezdve egy-egy központi gondolat jegyében szervezték az eseményeket: a hit napja, a szeretet napja, a vértanúság napja, az öröm napja, a remény és a jövő napja. A hittől a szeretet hatalmával a nehézségeken, a szenvedésen át eljuthat az öröm és a remény útján át egy új jövőképig. Nem kis dolog, hogy egyre reménytelenebb, kilátástalanabb civil életünkben megjelenik valaki, és fölvázolja azt az utat, ami járható és elvezet az élhető, sőt boldog jövőig. Ennek az útnak a kijelölése a városmisszió feladata. A zárónap előtti estén – szeptember 21-én – 19 órakor fáklyás felvonulás indul a Gellért-hegyre a város négy pontjáról: a Bakáts térről (18.30), a Batthyány térről, a Szent István térről, a Villányi útról. Fél 9 órakor szentmisével fejeződik be a körmenet a Gellért-hegyi víztározónál.

Sok mindent megpróbált már nemzetünk hazánk megmentése érdekében. Ezen a héten próbálkozunk a hit, a szeretet erejével, missziós lelkülettel közeledni embertársainkhoz.

(hankó)