Vesztegetési botrány Dögén

Szabó Árpád építési vállalkozó már nem él. Fiatalon, 43 éves korában érte a halál. Tavaly október 16-án halt meg, tragikus hirtelenséggel, néhány héttel azután, hogy átadták a dögei iskolát a tanuszodával. A beruházás uniós forrásból valósult meg. A vállalkozó halála előtt hetekig nem aludt, volt cégtársa szerint felőrölte az idegeit mindaz, ami történt. A cége azóta felszámolás alatt áll. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Főügyészség 2007. június 21. óta vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt nyomoz. A Hír Televízió október ötödikén este rejtett kamerás felvételt mutatott be, amelyben a dögei polgármester 20 millió forintot követelt a vállalkozótól az uniós támogatásért cserébe. Vesztegetés? Zsarolás? Az uniós pénzek megcsapolása? Mi történt Dögén? Mióta Szabó Árpád rejtett kamerás felvétele nyilvánosságra került, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen mindenki ezt kérdezi…

Már több mint egy éve annak, hogy ünnepélyesen átadták a felújított iskolát és a hozzá tartozó uszodát. Voltak, akiknek már akkor feltűnt, hogy a tanmedence a képeslapba illő kék vizével sehogy sem illeszkedik a környék szegényes világába.

Az iskola előtt a terep rendezetlen, a földes-saras úton hatalmas pocsolya éktelenkedik a düledező házak, a szemetes környék és egy gémeskút tőszomszédságában. Cigány asszony vásárol a megroggyant tetejű élelmiszerboltban, rongyos ruhája a földet súrolja.

– Nézzék meg, mit csinált! Ilyen iskolát épített a gyerekeknek! És mégis bántják! Pedig a polgármester nagyon jó ember. Ilyen szép iskolát épített – ismétli meg korábbi mondatát.

Az iskola udvarán alsós gyerekek játszanak, ám a medence közelébe nem mehetnek, mióta tavaly márciusban beleesett egy gyerek. A medencét azóta az előírásoknak megfelelően korlát védi. Hamarosan kiderül, hogy az iskola vezetője nem járul hozzá, hogy felvételeket készítsünk. Teszünk még egy kísérletet.

– Ki az iskola igazgatója? – tudakoljuk.

– Vincze Ferencné – válaszolja az egyik pedagógus.

A polgármester felesége vezeti az intézményt. Az uniós forrásból megvalósult beruházást azonban szeretné elrejteni a világ szeme elől… Amióta az az ominózus hangfelvétel nyilvánosságra került, teljes hírzárlatot rendeltek el.

Kevesen tudják fogni Dögén a Hír Televíziót, így csak néhányan látták a Célpont című műsorban bemutatott rejtett kamerás felvételt, amelynek révén Döge, ez a kétezer-egynéhány lelket számláló szabolcsi település az érdeklődés középpontjába került. Másnap mégis mindenki erről beszélt: ekkor már az összes hírcsatorna beszámolt a vesztegetési botrányról. A felvételen, amelyet október ötödikén este sugárzott a Hír Televízió, az alábbi megdöbbentő párbeszéd hangzott el:

– Mennyit kellene, hogy kapjatok, hogy minden jól menjen, érted, gyorsan? – teszi fel a kérdést a vállalkozó.

– Figyelj! Én megmondtam annak idején, hogy nekem ott van a hat kölyök, nekem azokat el kell rendeznem. Egy húszasban egyeztünk meg annak idején – hangzik a válasz.

Döge polgármestere először tagadta, hogy egyáltalán lenne ilyen hangfelvétel, ám miután a település polgárai felismerték a hangját, már azt állította, hogy a felvétel vágott… Akkor viszont miért nyomoz június óta az ügyészség? A hangfelvétel csak néhány napja került nyilvánosságra. És ki lehet vajon az a hat kölyök? Akiket neki el kell rendeznie? A párbeszédből ez is kiderül. Tehát egy húszasban állapodtak meg annak idején.

– Igen – válaszolja a vállalkozó, mire a polgármester azzal folytatja, hogy:

– Abból nyolc el van rendezve.

Vagyis a vállalkozó nyolcmillió forintot már átadott.

– A hat kölyökből kettő ott lesz a mai megbeszélésen, a kettő pénzügyis. Érted? Én nem akarom, hogy azt higgyék, hogy így, meg úgy, meg amúgy. Legyenek ott ők is, és tárgyaljuk ezt ki. De ha ez nincs, akkor viszik testületi ülésre, meg én is, ott meg keményebb a dió. Az ellenzék biztos azt mondja, hogy kötbér… mennyi a kötbér, ennyi a kötbér, akkor na. Valahogy ezt le kell puhítani, mert ha mi azt mondjuk hatan vagy heten, hogy gyerekek, ácsi gitár, ezért még ezt meg ezt megcsináljátok… – magyarázza a polgármester, felfedve a hat kölyök kilétét.

A hat kölyök az a hat önkormányzati képviselő, aki a testületben a polgármestert támogatja. Vele együtt vannak heten.

– Ebben most az ellenzék is benne van? – kérdi a vállalkozó. Fontos kérdés.

– Nincs benne. Ebbe csak az én hat emberem, illetve velem együtt hét – válaszolja a polgármester.

– Az a lényeg, hogy a te embereid kapjanak valamit – folytatja a vállalkozó.

– Ez így van. Ha nem kapnak, Árpi, tudjál róla, annak idején megbeszéltük, a húsz misi le volt téve, hozta a fickó, hogy ő nyerjen. (…) Árpi, itt biztosíték kell. Itt biztosíték nélkül a kölykök nem fognak semmit se csinálni, ezt őszintén mondom. (…) Mert mindenki vevő az alkura meg az egyezségre. De azért mindenki tartsa be azt, amit be kell tartani – teszi hozzá.

– Az a lényeg, hogy minél hamarabb pénz kell nektek – folytatja a vállalkozó.

– Árpi! Nektek is az kell! (…) Azért mondom, a végén nem szabad itt izélni. Figyelj, jön a Gazda, jön a brüsszeli nagykövet. A Hillert még délután fogom hívni – az öreg már lebeszélte vele, hogy állítólag fog jönni, de nem biztos, délután már választ akarok kapni, mert akkor már meghívót sem küldök neki – hangzik a felelet.

– És akkor mennyi idő ez? Mondtad, hogy a testületi ülést kell összehívni.

– Figyelj, máma ott van a két pénzügyes, és ott mi meg tudunk egyezkedni, akkor a testületi ülésre nem visszük, vagy nem úgy visszük. (…)

– De ezek a te embereid?

– Persze, mind a kettő. Ellenzéket én nem akarok oda bevonni, mert az senkinek nem jó – teszi hozzá a polgármester.

Az ellenzék valóban nem volt a részletekbe beavatva. De még tájékoztatva sem. Dr. Nagy Péter, a dögei képviselő-testület ellenzéki önkormányzati képviselője a Demokratának elmondta, hogy a 2006. november 31-i képviselő-testületi ülésen még az hangzott el, hogy a műszaki átadás rendben lezajlott, az elszámolás pedig december 31-ig megtörténik. Azután kiderült, hogy a vállalkozó a kivitelezést mégsem fejezte be, és közben felszámolás alá került.

– Ekkor a beruházás befejezésére kiírtak egy újabb közbeszerzési pályázatot, amelyen egy másik cég nyert, az a cég, amely a korábbi pályázati kiírás egyik vesztese volt – tette hozzá. Vagyis hiába adták át hatalmas csinnadratta közepette a felújított iskolát a tanmedencével, a beruházás még nem volt kész…

Újabb határidő, újabb átadás következett. Az új közbeszerzési pályázat határideje 2007. május 10-e volt. A tanmedence azonban a mai napig nem használható, mert nem kapta meg a szükséges vízügyi szakhatósági engedélyeket. Ezért azután nyáron is üresen állt, csak az éj leple alatt a kerítésen átmászó helyi romák használták, tisztálkodási célra. A dögeiek a falu határától mindössze másfél kilométerre fekvő kisvárdai strandra járnak. Úgy vélik, a tanmedence teljesen felesleges: ha valaki körülnéz a faluban, láthatja, hogy lett volna a pénznek jobb helye.

– Vizsgálja vajon valaki, hogy egy beruházás mennyire hasznos és szükséges egy adott településen? – teszik fel a kérdést a dögei polgárok. – A földutakat mikor fogják leburkolni? Térdig járunk a sárban, de itt ez az uszoda, amit még használni sem lehet – panaszolják.

2007. június 21-én egy magánszemély bejelentése alapján a Nyíregyházi Nyomozó Ügyészség vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés gyanúja miatt nyomozást indított. A polgármester tagad. Vincze Péter Tibor, Döge polgármestere szerint az ügy csak azért robbant ki, mert vannak, akiknek nem tetszik, hogy fejlődik a falu. Szerinte a XXI. századi színvonalnak megfelelő oktatási és sportcentrum valósult meg.

„Vajon azok az emberek állnak az ügy hátterében, akik egy kutyaólat sem építettek?” – teszi fel a kérdést Döge polgármestere a település lakóihoz címzett levelében, amelyet minden helyi lakos postaládájába eljuttatott. „17 éve vagyok a község polgármestere, folyamatos rágalomhadjárat folyik ellenem, de úgy gondolom, hogy a mostani, országos botrányt kiváltó eset mélyen feldúlta településünket. Vajon kinek áll érdekében a település lejáratása, és a község fejlődésének megállítása?” – teszi fel a kérdéseit a település első embere.

Furcsa, hogy a botrány kirobbanását követően ő fordul kérdésekkel a lakossághoz, miközben a zsúfolásig megtelt házasságkötő teremben a helybeliek hiába várták, hogy választ kapjanak a kirobbant botrány körülményeire. A kenőpénz-követelés gyanújába keveredett polgármester és a hat, őt támogató képviselő ugyanis a nyilvánosság előtt nem jelent meg.

Vajon érezhetett, sejthetett valamit Szabó Árpád akkor, amikor elrejtette a videokamerát? Ez szinte biztosra vehető. Ennek a felvételnek köszönhetően lepleződött le a zsarolási kísérlet és kezdett kibontakozni az igazság, amelyről addig a helyi polgárok mit sem sejtettek. De vajon mit élhetett át a kiszolgáltatott, megzsarolt férfi? Mit mondott a feleségének, aki egyre jobban aggódott miatta? Amikor már aludni sem tudott, csak forgolódott az ágyában? Kötbér vagy kenőpénz? A csőd így is, úgy is elkerülhetetlen…

Mire az iskolát ünnepélyesen átadták (tavaly szeptember 10-én, amikor még az újabb, májusi határidőről szó sem volt) és a szinkronúszók is tettek néhány karcsapást a tizenöt méter hosszú kacsaúsztatóban, a kivitelező fizetésképtelenné vált. Ehhez a cég egyéb kintlevőségei is hozzájárultak, azonban Popovics János szerint a legnagyobb érvágás az volt, hogy a dögei önkormányzat a mai napig nem fizette ki egy 70 milliós számlájukat. Így ők sem tudtak teljesíteni, a beszállítók pedig egyre türelmetlenebbül követelték a pénzüket. Az év végén a felszámoló biztos átvette a követelések kezelését.

A körbetartozás, a pénzügyi nehézségek, a csőd fenyegető közelsége és a zsarolás aláásta Szabó Árpád egészségét. Néhány héttel a szeptemberi átadást követően, amelyre egyébként nem hívták meg, tüdőembóliát kapott és meghalt…

Az ügyben még Bokros Lajos volt pénzügyminiszter is megszólalt. Úgy fogalmazott, hogy ha a kormány képtelen véget vetni a lopásoknak, akkor az Európai Unió csökkenteni fogja Magyarország támogatását. A polgármester viszont hallgat. Bujkál a nyilvánosság elől, ha meghallja, hogy újság­írók járnak a faluban, beszáll az autójába és elhajt. A telefonját kikapcsolja, senkinek nem nyilatkozik. A Demokrata birtokában lévő képviselő-testületi határozat szerint az ügy hivatalos vizsgálatainak befejezéséig még lakossági fórum összehívását sem tartja szükségesnek… Pedig a település polgárai és az ország közvéleménye választ vár.

Hernádi Zsuzsa