Mintegy 250 ezer ember vett részt a Fidesz 1956-os megemlékezésén a budapesti Astoriánál, ahol Wittner Mária ’56-os halálraítélt, Tarlós István, a népszavazási kampány vezetője, Tőkés László református püspök, és Orbán Viktor szólalt fel. A békés és méltóságteljes megemlékezésen a Fidesz elnöke úgy vélte, a népszavazáson évtizedekre eldől Magyarország sorsa.

Az ünnepségen elsőként az ’56-ban halálraítélt Wittner Mária szólalt fel. Beszédében elmondta, 1956-ban és most is a félelmet akarják elültetni a társadalom zsigereiben. Kitért Gyurcsány Ferenc ’56 mint a baloldal öröksége című konferencián elhangzott beszédére, amelyben a miniszterelnök azt állította, hogy ünnepeink üresek, nincsenek tartalommal megtöltve.

– Üres lélekből csak üres és tartalom nélküli ünnepek fakadhatnak – reagált Wittner Mária a kormányfő kijelenté-sére. Hozzátette, a jobboldal ünnepe nem üres, hiszen az ’56-os mártírok adják az emlékezés tartalmát.

Személyes ’56-os emlékei felidézésével kezdte beszédét Tarlós István, a népszavazási kampány vezetője, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője. Gyurcsány Ferenc azon szavaira reagálva, miszerint 1956 kommunista reformmozgalomként indult, azt mondta, bár csak nyolcéves volt a forradalom idején, arra még ő is emlékszik, hogy ez egy felkelés volt, amihez a reformkommunistáknak semmi közük sem volt.

A rendezvényen felszólalt Tőkés László református püspök is, aki beszédében emlékeztetett a tavalyi ünnepre. Tőkés szerint akkor ellenforradalmi indulatú hatalmasok fojtották könnygázfüstbe az emberek legszentebb érzéseit.

– A szabadságharcosok és a szabadságszeretők azonban nem alkusznak. Nem engednek a ’48-ból. Nem engednek ’56-ból és ’89-ből – fogalmazott a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke.

Orbán Viktor pártelnök beszéde elején rövid történelmi visszatekintést tartott, majd rátérvén a mostani válság kezelésére, kijelentette:

– Azért gyülekeztünk ma össze éppen ezen a helyen, hogy megmutassuk a hatalomnak és minden magyar embernek, bennünket nem lehet megfélemlíteni.

Orbán Viktor szerint a magyar ember nem szeret asztalt borogatni, nem egykönnyen veszíti el a fejét, hanem megpróbálja kivárni, amíg betelik a pohár.

– Hát most betelt! – jelentette ki a Fidesz elnöke, aki szerint Magyarországon évek óta semmi más nem jött létre, mint válságok, szenvedés, elkeseredés. Hangsúlyozta, hogy csak az képes visszaadni a jövőbe vetett hitet, ha a lesüllyedőben lévő polgárság történelmi szövetséget köt a lemaradókkal, s hitet tesznek a népuralom, vagyis a demokrácia helyreállítása és az erőszakmentesség mellett. Az erőszak ugyanis megsokszorozza az erőszakot, s aki erőszakhoz nyúl, akarva-akaratlanul is a hatalom szolgájává válik. Orbán Viktor kijelentette, a történelmi szövetség első lépése a népszavazás, és ezt az első lépést majd továbbiak fogják követni.

– Mindig lesznek türelmetlenek, akik a józanságot gyengeségnek, a higgadtságot gyávaságnak, és a tervszerűséget tehetetlenségnek tartják. De a józan, higgadt és tervszerű munka elhozza a megoldást. Olyan egységet szülhet, amelyre majd két évtizede hiába várnak a magyarok, amely véget vethet az ámokfutásnak, és amely elvezethet a rendszerváltáskor elmaradt felemelő megtisztulás érzéséhez is – mondta a Fidesz elnöke. – Hiszem, hogy az élet nagyszerű dolgokat tartogat a magyarok számára. Csak azt a hitet nem szabad feladnunk, hogy mi, magyarok nem csak azért jöttünk a világra, hogy elszenvedjük az életet, hanem hogy értelmet adjunk neki. Ezt üzenik odaátról 1956 mártírjai – zárta szavait Orbán Viktor.

A rendezvény után a mintegy 250 ezer résztvevő egy része átvonult az Andrássy úti Terror Házához, ahol meggyújtották az emlékezés mécseseit.

Bándy Péter, Szencz Dóra


Harcos előeste

Tizenkét letartóztatott és közel tucatnyi sérült a mérlege a nemzeti ünnep előestéjén lezajlott fővárosi utcai harcoknak. A rendőrségi tiltás ellenére mintegy kétezer ember indult tüntetni a hermetikusan lezárt Operaházhoz, ahol Gyurcsány Ferenc mondott beszédet.

Háromezren vettek részt a Magyar Önvédelmi Mozgalom demonstrációján hétfőn a budapesti Szabadság téren. A saját hitvallása szerint a nemzeti radikális erők egységének megteremtését zászlajára tűző szervezet tüntetésén a szónokok nemzetellenesnek, hazaárulónak nevezték a jelenlegi kormányt. A téren felállított színpadon látható transzparensen „nemzetáruló tolvajbanda – Gyurcsány, takarodj!” felirat volt olvasható. A demonstráción föllépett a Romantikus Erőszak és a Titkolt Ellenállás együttes is. A rendezvény végén a lakhelyelhagyási tilalom ellenére megjelent Budaházy György, a 2002-es Erzsébet hídi blokád vezéralakja, majd azóta több nemzeti radikális megmozdulás főszereplője úgymond határozott tettekre buzdította a tömeget, Toroczkai László pedig bejelentette, hogy Hunnia feliratú zászlóval a kezében elindul az Operaházhoz, melynek környékét a rendőrség hermetikusan lezárta, miután ott Gyurcsány Ferenc mondott beszédet a nemzeti ünnep alkalmából.

A mintegy kétezer fős, főleg fiatalokból álló tömeg hétfőn este negyed nyolc körül indult el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökét követve a Szabadság térről az Operaház felé. A tüntetők hamarosan rendőrsorfalba ütköztek, ahol is az Operához vonulásra korábban az interneten minél több embert buzdító Torockai közölte, ő egyedül jött, csak voltak, akik követték, majd összecsapás alakult ki. A rendőrök a tavalyinál lényegesen erőteljesebb hatású, és intenzívebb szagú könnygázzal, vízágyúkkal, ugyanakkor a tavalyival szemben szakszerűen, úgynevezett csapaterős előnyomulással igyekeztek kiszorítani a tömeget a hermetikusan lezárt terület közeléből, a láthatóan tudatosan verekedni érkezett demonstrálók pedig a náluk lévő botokkal és Molotov-koktélokkal támadtak a rendőrökre. A rohamrendőrök mintegy másfél órás harc után több irányban kiszorították, majd föloszlatták a tüntető tömeget, ezután már csak szórványos kezdeményezések voltak a Belvárosban a demonstráció újrakezdésére. Az összecsapások során a tüntetők több parkoló autót felborítottak, és kigyulladt egy vízágyús jármű is, ám a tűz nem okozott lényegesebb kárt az autóban.

Az utcai harc mérlege tizenkét előállított, köztük Toroczkai László, akit a rendőrség őrizetbe vett, és mintegy tucatnyi sérült. Információink szerint Budaházy György nem tért vissza otthonába, hanem ismét bujkálni kezdett.

Az este folyamán a felhergelt tömegben elterjedt, hogy a rendőrség a korábbi ígéret ellenére ismét gumilövedéket használt, egy civilt pedig állítólag lábon lőttek a Nyugatinál, a mentőszolgálat azonban kedden nem tudott lőtt sérülésről. A tüntetők egy szélsőséges hírportál kezdeményezésére péntek reggel nyolckor az Erzsébet híd lezárására készülnek.

Gy. Á.