Ukrajna gyakorlatilag államcsődben van, és havonta mintegy 3-4 milliárd euróra (átszámítva 1230–1640 milliárd forintra) lenne szüksége ahhoz, hogy fenn tudja tartani az állam működését, ehhez pedig további pénzügyi támogatást vár külföldről. A háború kezdete óta már mintegy 12,7 milliárd dollárnyi külföldi segélyt kapott Ukrajna, és az év végiéig további 15 milliárdban reménykedik, hiszen az országban már nincs elegendő pénz nyugdíjra, az állami alkalmazottak fizetésére, de újabb katonai kiadásokra sem.

Hirdetés

Ukrajna augusztusban arra kényszerült, hogy megállapodjon hitelezőinek nagy részével abban, hogy két évig leállnak adósságaik törlesztésével, ami az S&P és a Fitch nemzetközi hitelminősítő szerint egyenlő a csőddel. Ráadásul az is kérdéses, hogy az ország a további hiteleket és támogatásokat hogyan fogja tudni visszafizetni, hiszen az ukrajnai ipar és gazdaság tulajdonképpen nem működik.

Az ország jelentős területei orosz ellenőrzés alatt vannak, épp úgy, mint szénbányái vagy például a zaporizzsjai atomerőmű. Az orosz támadások során pedig olyan fontos ipari, gazdasági és infrastrukturális objektumok is megsérültek, vagy pusztultak el, mint például a mariupoli acélgyár.

Ennek ellenére az Európai Unió további pénzeket akar Ukrajnának juttatni. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be, hogy az Európai Unió csúcstalálkozóján a résztvevő országok pénzügyminisztereit arra utasították, hogy dolgozzanak ki olyan mechanizmust, amellyel 2023-ban legalább 18 milliárd eurót juttathatnak Ukrajnának.

Korábban írtuk

Az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy Ukrajna mintegy havi 3-4 milliárd euró összegű finanszírozást kér, hogy elegendő forrása legyen az alapvető szükségletekre. Ráadásul ezt a pénzt az USA-nak, az Európai Uniónak és a pénzintézeteknek kellene biztosítaniuk. Ugyanakkor fontos arra is felhívni a figyelmet, hogy Ukrajna jövő évi költségvetése gyakorlatilag egy háborús büdzsé. A dokumentum szerint 2023-ban mintegy 30 milliárd dollárt (több mint 12 ezer milliárd forintot) fordítanának a háborús kiadások fedezésére.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.