Hazánk európai uniós tagsága óta egyre gyakoribb jelenség, hogy az elvi álláspontot fölülírják a pragmatikus – a közvetlen előnyt jelentő pillanatnyi elgondolások. A közelmúltban a szabad demokrata városvezetés Budapest szétdarabolása mellett foglalt állást. Azt javasolták, válasszák le Budapestről Csepelt, Újpestet, Rákospalotát, Rákosszentmihályt, Rákoscsabát, Pestszentlőrincet és Pesterzsébetet.

A javaslat jelentős társadalmi vitát váltott ki. A fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció rámutatott arra, hogy a főváros feldarabolása a problémákra nem jelent megoldást. Nem a méretekkel van ugyanis a baj, hanem azzal, hogy a városvezetés 14 éve képtelen a kerületekkel együttműködni.

A szabad demokrata javaslat rövid időn belül lekerült a napirendről, mert a városvezetés belátta, hogy légből kapott kezdeményezése mellé nem tud kétharmados többséget állítani. Pest megye MSZP-s parlamenti képviselői most újabb módosító javaslatot nyújtottak be Budapest és Pest megye szétválasztásáról. Azt szeretnék elérni, hogy a megye a fővárostól elszakadva Közép-Duna-völgyi régió néven önállósodhasson.

Szabó Imre, a Pest megyei közgyűlés elnöke úgy látja, erre azért van szükség, mert amennyiben Pest megye a központi régió része marad, ez a terület 2007-től elesik az uniós támogatásoktól. Budapesten ugyanis olyannyira magas az egy főre jutó GDP, hogy az egész térséget felhúzza az uniós átlag 75 százaléka fölé, márpedig a fejlesztési uniós támogatások maximális mértékét csak e határ alá eső területeknek fizeti Brüsszel. Ezért foglal állást Pest megye a fővárostól való elszakadás mellett.

Szabó Imre szerint az egész ország érdeke, hogy a megye 2007 és 2013 között megkaphassa a legkedvezőbb uniós támogatásokat. A főváros viszont ezúttal nem akar válni.

Bakonyi Tibor, a főváros szocialista főpolgármester-helyettese aggályosnak tartja Budapest és az agglomeráció szétválasztását. A főpolgármester-helyettes szintén az ország érdekére hivatkozik: a főváros ugyanis csak úgy kaphat bármiféle támogatást, ha együtt marad a központi régió. A fővárosi közgyűlés ezért már tavaly szeptemberben döntött arról, hogy sem területfejlesztési, sem közigazgatási szempontból nem támogatja, hogy a főváros és környezete külön régióba tartozzon.

Bakonyi úgy véli, a főváros inkább azt tartaná járható útnak, ha Pest megyét kompenzálnák a várható pénzügyi veszteség miatt. A kormány törvényjavaslatokkal készül a probléma megoldására, és megkezdte az egyeztetést Brüsszellel. Az egyenlőtlen fejlődés kompenzálása, a leszakadó területek felzárkóztatása uniós célkitűzés. De a főváros és vonzáskörzete mindenképpen sajátos helyzetben van. Ha Pest megye jelentős forrásokhoz jut, sok budapesti beruházó, vállalkozó áthelyezheti telephelyét a főváros vonzáskörzetébe, és ezáltal ott adózik, míg a szolgáltatásokat Budapesten veszi igénybe. S ekkor a pragmatikus nézeteket egyetlen dolog írja felül: a még pragmatikusabb nézet.