Huszárkonyha – Vízen kelt
Az ételt ajánlja Székely Bulcsú a Sportmax sportigazgatója, olimpiai bajnok vízilabdázó:
Vízen kelt – népi recept: Az élesztőt (2 dkg) langyos tejben (1 dl) felfuttatjuk, a lisztet (0,5 kg) a vajjal (10 dkg) elmorzsoljuk, és a hozzávaló anyagokkal (2 dl tejföl, 2 tojássárgája, só, citromhéj) jól meggyúrjuk. Egy terítőt liszttel meghintünk, és a tésztát lazán belekötjük, hogy a növekedésre hely maradjon. Fakanál nyelére felfüggesztve hideg vízzel teli fazékba tesszük, és addig hagyjuk benne (kb. 1 óra), amíg feljön a víz tetejére. Egy deszkát kristálycukorral (20 dkg) meghintünk, a tésztát ráborítjuk, apró cipókat vágunk, és cukorban megforgatva 5 cm hosszú lapokat készítünk, amelyeket középen megcsavarunk. Tepsin fél órát pihentetjük, majd közepes tűzön világos rózsaszínűre sütjük.
A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és az Arany Tarsolyban, hallgassa a Pelikán Rádió FM 93,6-on és nézze a Budapest TV-n!