Az embereket jelenleg taszítják a pártlogók, ezért célszerűbb az ellenzéki jelölteknek egyesületi színekben indulni„

Hirdetés

– írta a vasárnapi jászberényi önkormányzati választás tanulságaként Szotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik szolnoki elnöke, aki Berényi Gábor és Acsai Balázs jobbikos alelnöktársával együtt csatlakozott a pártlogókat és pártpolitikusok kilétét elfedő Tegyünk Szolnokért Egyesülethez.

A látszólag pártmentes egyesületek ugyanakkor alkalmasak lehetnek a választók megtévesztésére, hiszen mind Jászerényben, mind Szolnokon pártokhoz egyértelműen köthető politikusok vezetik az adott civil szervezeteket. A Közösen Jászberényért Egyesület elnöke az eddigi alpolgármester, az MSZP-s Balogh Béla, míg két elnökségi tagja a jobbikos Budai Lóránt és a momentumos Bozsik Ferenc.

Szolnokon is hasonló a helyzet, itt a Tegyünk Szolnokért Egyesület elnöke Györfi Mihály, aki a város jelenlegi szocialista alpolgármestere. Vagyis a választási siker érdekében a pártlogókat elhagyó egyesületek vezetői a látszat ellenére pártokhoz erősen köthető politikusok.

A pártok iránti teljes választói apátiát, illetve a baloldal együttes elutasítottságát feltehetően a Jobbik is felismerte már a jászberényi választási kampányban is, legalábbis erre utal, hogy – talán Szotyori-Lázár kivételével – sem a Jobbik elnöke, sem az elnökség tagjai, de még a frakció képviselői sem adták jelét annak, hogy bármi közük lenne Budaihoz vagy az ellenzéki összefogáshoz. Hiába volt jobbikos a polgármesterjelölt, a párt tudatosan hallgatott a teljes kampányban, hogy a választókat lehetőleg ne riasszák el egy-egy pártlogóval vagy pártpolitikussal. A vasárnapi baloldali győzelem után a Jobbik viszont azonnal előkerült, „királycsinálónak” láttatva magát.

Korábban írtuk

Lukács László György, a párt frakcióvezetője tegnap be is jelentette, hogy a Jobbik a jövőben helyi önkormányzati politizálást kíván megvalósítani. Az egyesületi forma mögé bújt pártpolitikusokról pedig úgy fogalmazott, a jászsági városban a lokálpatrióta erők egymásra támaszkodva vitték végig a kampányt, így – levonva a tanulságokat – a helyi érdekek képviselete és nem pártpolitikai szempontok által vezérelve kíván politizálni a párt, amely ezt az elvet fogja képviselni 2024-ben az önkormányzati választásokon is.

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.