HUSZÁRKONYHA – Aszalt barackos marcipán csokoládé bundában
Megtörjük kalapáccsal a mandulát. Forró vízben 2-3 percig forraljuk, majd kivéve abból, megnyúzzuk a magokat. A hófehér mandulákat megszárítjuk, majd finomra daráljuk. Amennyi súlyú a mandula, ugyanannyi súlyú porcukorral keverjük. 25 dkg-onként hozzáadunk 1 tojásfehérjét. Kézzel gyúrjuk. Egy idő után a kéz melegétől kioldódik a mandulaolaj, és lassan összeáll a massza, s akkor kész a marcipán. Ha golyókat akarunk belőle készíteni, akkor egy egységnyi marcipánmasszához félegységnyi porcukrot keverünk. Akkora golyókat formálunk belőle, hogy egy-egy aszalt barack beleférjen. Ha belehelyeztük, olvasztott étcsokoládéban megforgatjuk, majd hagyjuk kihűlni. Önmagában is kitűnő, de illik hozzá egy jó forró kávé vagy egy-egy adag valódi gyümölcsből, például málnából vagy áfonyából készült fagylalt.
A Huszárkonyha nem a huszárok ételeiről szól, hanem olyan játékos és hagyományőrző külsőségek között zajló sütő-főző sorozat, amely a hagyományos magyar ízvilág keretein belül igyekszik új ételeket létrehozni. Olvassa a Demokratában és a Lovas Nemzetben, hallgassa a Csillaghang Rádióban kedd esténként (a világhálón www.csillaghang.hu), nézze a TV Paprikán, valamint a BVR TV-n!