Navracsics Tibor az Európa jövőjéről tartott háromnapos, többnyelvű konferencia nyitónapján hangsúlyozta, az elmúlt időszakban az Európai Unión belüli és az azon kívüli viszonyok is megváltoztak, ez vezetett ahhoz, hogy a közösség válaszút elé került.

Hirdetés

Azt mondta, elképzelése szerint gazdasági közösségként, föderatív egységként vagy kulturális közösségként képzelhető el az Európai Unió. Háború dúl az unió keleti határain, a pandémia is súlyosbította a helyzetet, ezek következtében az európai gazdaság megrogyott. Így vált aktuálissá a kérdés, hogy merre lép tovább az Európai Unió – húzta alá a miniszter.

Az unió lehetséges jövőjéről szólva Navracsics Tibor elmondta: az első modell gazdasági közösségként tekint az unióra, ebből adódóan a közös piacra koncentrál és a tagállamokkal szemben semmilyen politikai elvárást nem fogalmaz meg. A második föderatív egységnek tartja az uniót, államfejlődési folyamatként fogja fel az európai integráció jövőjét, és fokozódó politikai követelményeket is megfogalmaz a tagállamokkal szemben – ismertette.

„A harmadik, általam preferált modell, kulturális közösségként tekint az Európai Unióra” – közölte a területfejlesztési miniszter, hozzátéve, e szerint az unió a nemzetek jobb megismerését és az európai kultúra gazdagodását szolgálva a „közösségek közösségeként” működne, amelyet az európai kultúra azonossága köt össze.

Korábban írtuk

A szombaton záruló ifjúsági konferencia annak a rendezvénysorozatnak a része, amelyet az Európai Katolikus Teológiai Társaság szervezett Európa témakörben a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolával, a Veszprémi Római Katolikus Főegyházmegyével és a Veszprémi Érseki Főiskolával közösen. A rendezvényen előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket hallhatnak az érdeklődők, jórészt teológus hallgatók szólalnak fel, a többi között olyan témákban, mint a zsidó-keresztény kultúra jelentősége vagy Európa jövője a hitoktatás tükrében.

Az esemény célja, hogy Európa különböző országaiból összehozza a fiatal teológusokat, és új elképzeléseket fogalmazzon meg a kontinens jövőjét illetően. A konferencián 16 országból több mint 70 fiatal teológus vesz részt.