Bor és Tudomány
Tudomány-e a borozgatás? Bizony sok tudomány kell a jó bor készítéséhez! Borkóstolással és tudománnyal fogjuk tölteni az idei első Múzeumi Szombatot a Tanulmánytárban. Kísérletekben, bemutatókban gazdag programra invitáljuk Önöket a Kémia Nemzetközi Éve alkalmából: Szegedről, Budapestről és Egerből érkeznek a borok és élelmiszerek szakértői. A látványos kísérletek mellett bort is kóstolhatnak, és megtudhatják, mitől annyira zamatosak italaink. A programot közösen szervezzük a Magyar Kémikusok Egyesületével.
Program:
10 órától folyamatosan a délelőtt folyamán: Interaktív természettudomány – Kísérletek
11.00-13.00 Félvezető tárlatvezető – Képes Gábor muzeológus (MMKM) rendhagyó tárlatvezetése:
Azt mondják, az informatika a homokszemből indul. A szilícium egy kémiai elem, vegyjele Si, 1823-ban fedezték fel. Az egyik leggyakoribb elem, s ma már az informatika és az elektronika elképzelhetetlen lenne nélküle.
* Szakmai tárlatvezetés a számítástechnikai gyűjteményben: informatikatörténet, egy CHIPetnyi kémiával fűszerezve!
12.00-16.00 Háztartás és kémia – Dr. Vámos Éva főmuzeológus (MMKM) tárlatvezetése a Tanulmánytár háztartási és kémiai gyűjteményeiben
14.00-14.30 Színes kémia – A bor kémiája – Dr. Murányi Zoltán tanszékvezető és Dr. Oldal Vince főiskolai docens (Eszterházy Főiskola, Eger, Kémiai, Borászati-kémiai és Borászati Tanszék)
14.30-15.00 Egy csipetnyi E! Élelmiszervizsgálat – Dr. Sarkadi Lívia egyetemi tanár és tanítványa, Simon Péter (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszer-tudományi Tanszék)
15.00-15.30 Rendhagyó borkóstolás – Dr. Pálinkó István, egyetemi docens (Szegedi Tudományegyetem, Szerves Kémiai Tanszék)
A rendezvény helye: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Tanulmánytára
1117 Budapest, Prielle Kornélia utca 10.
Belépőjegy:
Felnőtt: 500 Ft
Diák és nyugdíjas: 250 Ft