Josep Borrell, Jakov Milatovic montenegrói államfővel közösen tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elfogadhatatlannak nevezte, hogy a múlt pénteken kezdődött zavargások során a koszovói rendőrség és a KFOR csapatai a helyi szerbekkel csaptak össze, továbbá elítélte a békefenntartó erő, a KFOR katonái ellen elkövetett támadásokat.

Hirdetés

Arra figyelmeztetett, hogy az EU-tagállamok megvitatják a lehetséges lépéseket, ha a felek továbbra is ellenállnak a feszültségcsökkentést szolgáló uniós javaslatoknak. „Túl sok az erőszak Európában, nem engedhetünk meg magunknak egy újabb konfliktust” – tette hozzá.

Kedden közzétett Twitter-üzenetében Borrell azt írta: az EU „a lehető leghatározottabban elítéli a megdöbbentő erőszakot”. A KFOR erői, a média, a civilek és a rendőrség ellen elkövetett erőszakos cselekmények teljes mértékben elfogadhatatlanok – írta. Az EU felszólítja a koszovói hatóságokat és a tüntetőket, hogy azonnal és feltétel nélkül enyhítsék a feszültséget – emelte ki.

„Elvárjuk a felektől, hogy felelősségteljesen járjanak el, és haladéktalanul találjanak politikai megoldást párbeszéd révén” – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Korábban írtuk

A szerbek tiltakozása pénteken kezdődött, amikor három koszovói település, Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalukat. A helyi szerbek nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket, mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg.

Hétfőn a hivatalba igyekvő új polgármestereket a szerbek ismét megakadályozták, hogy felvegyék hivatalukat. A koszovói rendőrség különleges egységei a helyszínre vonultak, ahol könnygázzal igyekeztek feloszlatni a tömeget. A helyzet eszkalációjának megakadályozására kapcsolódott be a KFOR.

Míg a szerbek szerint a koszovói fél provokálta ki a támadásokat, addig a koszovói elnök szerint Aleksandar Vucic szerb elnök akarja destabilizálni Koszovót.