Fotó: YouTube (képernyőfotó)
Hirdetés

Nemzetközi felháborodást váltott ki, hogy a kanadai parlament Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök jelenlétében vastapssal köszöntött egy 98 éves ukrán náci kollaboránst, adta hírül az X portál.

Jaroszlav Hunka a második világháborúban egy náci katonai egységben szolgált és részt vett többek között zsidók tömeges meggyilkolásában. A majd százéves náci meghatottan hajlongott az őt ünneplő nyugati politikusok előtt, akik Zelenszkij beszédére gyűltek össze. A Simon Wiesenthal Központ, az egyik legnagyobb zsidó szervezet kijelentette, mélyen aggasztja őket, hogy a kanadai parlament elismerését fejezte ki az ukrán veteránnak. A központ felháborodott amiatt is, hogy az alsóház parlamenti képviselői pénteken vastapssal köszöntötték az egykori katonát, akit Anthony Rota, az alsóház elnöke úgy mutatott be, mint olyan hőst, aki Ukrajna függetlenségéért harcolt az oroszok ellen.

Volodimir Zelenszkij ezen a rendezvényen mondott köszönetet, amiért az ország támogatja az ukránok harcát. Parlamenti felszólalását követően köszöntötte Anthony Rota a karzaton ülő Hunkát. Amíg a dicsőítés tartott, a teremben tartózkodott az ukrán államfő is.

Korábban írtuk