Fotó: Kelemen Hunor, Facebook
Hirdetés

Az RMDSZ belső parlamentje az áprilisi kongresszus után pénteken tartotta meg újraalakuló ülését, amelyen az SZKT-elnököt és az ügyvezető elnökség tagjait is megválasztották.

„Nagy kihívás számunkra a következő időszak, és biztos vagyok benne, hogy jó mozgósítással és megfelelő odafigyeléssel sikeresek leszünk” – mondta a sajtónak nyilatkozva Kelemen Hunor.

Hangsúlyozta: fontos, hogy az RMDSZ jól kezdje és jól is fejezze be a választásokat. A cél a „jó eredmény”, megőrizni az arányos képviseletet az Európai Parlamentben, az önkormányzatokban és a román parlamentben is – szögezte le.

Politikai beszámolójában kifejtette: még ha az ellenzékbe kerüléssel megváltozott is az RMDSZ helyzete a román belpolitikában, a politikusok „testtartása”, a prioritások listája nem változott: az RMDSZ politikusai nem engedték magukat méltatlan helyzetbe hozni, és továbbra is az erdélyi magyar közösség érdeke az első számukra.

Korábban írtuk

„A cél az erdélyi magyarok képviselete, olyan döntések meghozatala, amelyek segítik őket az itthoni építkezésben, jövőteremtésben” – tette hozzá.

Mint mondta, az RMDSZ csak „eszköz” ahhoz, hogy az erdélyi magyarság erős, versenyképes közösség maradjon. Ezt az eszközt megfelelő formában kell tartani, ahol kell, korrekciókat kell rajta végezni. Az érdekvédelmi képviselet az elmúlt években eredményesen, tisztességesen dolgozott, „van mivel a közösség elé kiállni” – jelentette ki.

Külön kitért az RMDSZ európai parlamenti jelenlétének fontosságára, mert ennek segítségével sikerült témává tenni az őshonos európai közösségek ügyét.

A másik két erdélyi magyar politikai alakulattal – Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és Magyar Polgári Erő (MPE) – való együttműködésről azt mondta: erre már nyolc éve van egy bejáratott forgatókönyv. „A parlamenti választásokon az együttműködés adott, az önkormányzatin megméretkezés lesz” – mondta az MTI kérdésére válaszul.

Kelemen Hunor szerint az RMDSZ számtalanszor bizonyságot tett az együttműködésről, és ez a másik két politikai alakulat számára is fontos. „Eddig is volt együttműködés, és ezután is lesz”, most is tárgyalnak mindkét politikai erővel – mondta a 2016-os és az 2020-as választásokra utalva.

Az RMDSZ belső parlamentje pénteki ülésén újabb mandátumra bizalmat szavazott Biró Rozália eddigi SZKT-elnöknek.

Az ügyvezető elnök továbbra is Balázs Attila lesz, valamint Horváth Anna önkormányzatokért, Székely István társadalomszervezésért és Szilágyi Dóra Emese ifjúságért felelős ügyvezető alelnök is folytatja a munkát.

A kultúráért felelős ügyvezető alelnöknek Karácsonyi Zsolt költőt, a Helikon irodalmi folyóirat főszerkesztőjét, oktatásért felelős ügyvezető alelnöknek Mihályfalvi Katalin pedagógust, míg a területi szervezetekért felelős ügyvezető alelnöknek Jakab Adorjánt, a szövetségi elnöki hivatal eddigi kabinetfőnökét választották. A pénteki ülésen az SZKT frakciói is megalakultak.