A jelenlegi amerikai kormányzat már jó ideje próbál nyugalmat teremteni a Közel-Keleten, elsősorban azért, hogy az Egyesült Államok egy másik, fő kihívásra tudjon összpontosítani: Kínára. Ez a stratégia került most veszélybe a hét végén Izrael ellen elkövetett Hamász-támadás miatt – ismerteti a Hirado.hu.

Hirdetés

Izrael meg fogja torolni a támadást

Izrael meg fogja torolni a támadást, ez viszont akár egy szélesebb körű regionális háború lehetőségét is felvillantja, ami mindenképp a Biden-adminisztráció nagyobb fokú figyelmét követeli meg. Ez a figyelem már így is megosztott Ukrajna miatt, most pedig tovább aprózódhat.

Sok amerikai elnököt, aki máshová próbálta összpontosítani erőfeszítéseit, bosszantott már a Közel-Kelet, ezért akarta többségük csillapítani az ellentéteket a térségben. Az ilyen erőfeszítések közé tartozott a jemeni háború befagyasztása vagy éppen Izrael diplomáciai, gazdasági és egyéb kapcsolatainak előmozdítása, kiépítése az ellenséges arab államokkal. A Politico szerint Washingtonban jelenleg főként azon töprengenek, hogy milyen méreteket ölthet a jelenlegi helyzet.

Ami most Izrael és a Hamász közötti harc, az egy szélesebb körű háborúvá válhat, megrázva egy olyan régiót, amely temérdek rivalizálásnak és nem mellesleg számtalan amerikai kiszögellésnek ad otthont.

A Hamász abban bízhat, hogy iráni támogatói, a vele szimpatizáló arab kormányok, illetve más fegyveres csoportok, köztük a libanoni székhelyű Hezbollah úgy érzi, meg kell ragadniuk a pillanatot. Ami biztos, vasárnap már azt jelentették, hogy a Hezbollah rakétákat lőtt ki izraeli állásokra.

A harcok a Hamász által ellenőrzött Gázai övezeten túlra és Ciszjordániára is átterjedhetnek. Ott a palesztinok és az izraeliek közötti feszültségek egyebek mellett azért fokozódtak az utóbbi időben, mivel Izrael egyre több települést épít olyan földeken, amiket a palesztinok maguknak követelnek.

Irán felelősségét emelték ki a történtekben

Az amerikaiak igyekeznek megfékezni az indulatokat. Joe Biden elnök szombaton kijelentette, ez nem az a pillanat, amikor az Izraellel szemben álló bármely szereplő a helyzetet saját előnyére fordíthatja.

Izrael is figyelmeztette ellenségeit, hogy ne keveredjenek bele a konfliktusba. „Az Izrael elleni harc színterének kiterjesztésére különösen kemény válaszlépésekkel fogunk reagálni” – fogalmazott egy izraeli tisztviselő.

Többen már a kezdetektől Irán felelősségét emelték ki a történtekben. Teherán régóta támogatja pénzügyileg és katonailag a Hamászt, a Hamász szóvivője ráadásul azt mondta, hogy Irán hathatós segítséget nyújtott a hétvégi támadáshoz. A Wall Street Journal vasárnapi jelentése pedig a Hamász és a Hezbollah magas rangú tagjaira hivatkozva megerősítette, hogy iráni tisztviselők segítettek a támadás megtervezésében.

Az amerikai tisztviselők azonban egyelőre nem hibáztatják Iránt. „Jelenleg nincs semmi, ami arra utalna, hogy Irán közvetlenül részt vett volna a támadásban, annak megtervezésében vagy végrehajtásában, de ezt nagyon alaposan megvizsgáljuk” – jelentette ki Antony Blinken külügyminiszter.

Washington szeretné ellensúlyozni a növekvő kínai befolyást

Az Egyesült Államok számára minden, ami nyugalmat hoz a Közel-Keletre, üdvözlendő, a terrorizmus elleni küzdelemtől az energiapolitikáig. Egy másik fontos tényező, hogy Washington szeretné ellensúlyozni a növekvő kínai befolyást a Közel-Keleten.

Izrael 2021-ben harcolt a Hamásszal, 11 nap alatt számtalan célpontját lőtte ki Gázában. Az Egyesült Államok annak idején hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy meggyőzze Izraelt a hadművelet mielőbbi befejezéséről.

A kiújult harcok sokkal tovább tarthatnak 11 napnál, nem utolsósorban azért, mert Izrael szárazföldi támadást indíthat, és mert a Hamász számos túszt tart fogva.

Az Egyesült Államok most fokozza a katonai felszerelések, lőszerek és egyéb erőforrások szállítását. Támogatásuk jeléül hajókat és repülőgépeket is telepítenek Izrael közelébe.

A Politico emlékeztet, Washingtonban egy ideje ádáz vitákat folytatnak arról, hogy meddig tartsanak ki Ukrajna katonai és gazdasági támogatásában. Egyelőre az amerikai tisztviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy Izrael katonai segítése ne befolyásolja az Ukrajnának nyújtott támogatást. Sok esetben különböző rendszerekről van szó – hangsúlyozzák.

Kína: Izraelnek és Palesztinának nyugodtnak kell maradnia

Az év elején Peking azt kommunikálta, hogy hajlandó volna megpróbálkozni az izraeliek és a palesztinok közötti béketárgyalásokkal. Ezt követte a Szaúd-Arábia és Irán közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításában játszott sikeres kínai szerepvállalás.

Ugyanakkor Kína reakciója az erőszakos cselekményekre könnyen elkeserítheti az izraelieket. A kínai külügyminisztérium vasárnapi közleményében úgy fogalmazott: „Izraelnek és Palesztinának nyugodtnak kell maradnia, önmérsékletet kell tanúsítania, és azonnal be kell fejeznie az ellenségeskedést a polgári lakosság védelme és a helyzet további romlásának elkerülése érdekében.”

A teljes cikket a közmédia hírportálján olvashatják.

Korábban írtuk