Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy minden emberi tevékenységnek a bizalom az alapja, az pedig nem egyéni érdekekből, hanem a közösségből ered. Ezért folytat a magyar kormány olyan politikát, amely a közösségekre épül, a családokra, az egyházakra, a vállalkozásokra és mindezek együttműködésére – hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy a stratégia működik, ezen nem változtatnak, az egyházak továbbra is számíthatnak a kormány támogatására legyen szó iskola- vagy templomépítésről, miként a kormány is számít az egyházak munkájára.
Az egyházak közösségi, lelki, szellemi életben való szerepét méltatva arra hívta fel a figyelmet, nagy szerepük van abban, hogy gyerekekből közösségek formálódnak, ami a boldogulás egyik alapja. „Tudjuk, hogy a szabadság közösség nélkül leginkább csak magány. Az elmúlt évek háborús válságainak a tükrében a közösségek szerepe még inkább felértékelődik az egyéni értékekre építeni kívánó szemléletmóddal szemben. A magyar kormány ezekben a kérdésekben mindig is stratégiai partnerként tekintett az egyházakra” – jelentette ki.

Hirdetés

A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy a nemzeti kormány elkötelezett a keresztény kultúra védelme mellett a határokon belül és túl is, és meggyőződése, hogy Európának egyféle jövője van: nemzetállamokon és keresztény kultúrán alapuló jövő. „Ezért megígérhetem, hogy amíg nemzeti kormánya van Magyarországnak, hazánkban – a nyugat-európai tendenciákkal szemben – épülni fognak templomok, nem pedig pusztulni” – mondta. Czerván György, a térség fideszes országgyűlési képviselője egyebek mellett arról beszélt, hogy nagyon sok szereplő segítette a beruházást. A források biztosításában a kormánynak és személy szerint a pénzügyminiszternek kiemelt szerepe volt, az önkormányzat döntéseivel folyamatosan támogatta a fejlesztést, a helyi kivitelező cég pedig magas minőségű munkát végzett – sorolta. A képviselő hozzátette, hogy a beruházás teljes egészében hazai költségvetésből valósult meg.

Boér Imre Hunor, a mintegy 5100 lakosú Pest vármegyei település polgármestere (független) úgy fogalmazott, hogy az új tornaterem átadását régóta várta nem csak az iskola, de a település is, amely térítésmentesen adta a telket, és az egyházközséghez csatlakozva az önkormányzat is megtett mindent azért, hogy a tornaterem megépüljön. A hálaadó ünnepségen Takaró András esperes mondott igei köszöntőt.

A Szentmártonkátai Református Egyházközség fenntartásában működő Székely József Református Általános Iskola új tornatermének épülete 400 millió forintba került. Csámpai Richárd, a PMG Építőipari Kft. projektvezetője az MTI-nek elmondta, hogy az épület alapterülete 960 négyzetméter, a tornaterem nagysága mintegy 600 négyzetméter, a kiszolgáló részek között öltözőket, kazánházat, vizesblokkot és szertárt építettek.

Korábban írtuk