Ezt a szerződéstípust a jogi szakma ex lexnek, azaz oroszlánszerződésnek nevezi. Jellemzője, hogy az egyik félnek aránytalanul több előny jut, mint a másiknak. Vajon miért vállalt ilyen oroszlánszerződést Érd előző vezetése? Talán azért, mert az Érd és Térsége Vízmű 181 milliós veszteséggel zárta a 2005-ös évet. Korábban ez megütötte a 250 milliós mínuszt is.

– Azért mentünk bele ebbe a megállapodásba, mert látható volt, hogy az ÉTV különben ellehetetlenül – mondta Varga László, az érdi képviselő-testület MSZP-frakciójának vezetője. – Ráadásul a város egyetlen fillérrel sem tudott volna hozzájárulni az ÉTV fejlesztéséhez, az FCSM-Veolia-kettős viszont vállalta, hogy két éven belül legalább nyolcszázmilliós, egymilliárdos beruházásokat hajt végre.

Varga László szerint elöregedett az érdi vezetékrendszer, több helyütt is még a régi eternitcsövekben folyik a víz. Az ÉTV viszont az FCSM és a Veolia belépése után nagy átmérőjű szakaszokat újított fel, és megszüntette az időnként jelentkező vízhiányokat, amelyek különösen a Tárnoki út környékén és a Parkvárosban jelentkeztek korábban.

A jelenlegi városvezetés azonban másként látja a dolgot.

– Nem lett jobb és nem lett rosszabb sem a vízszolgáltatás – szögezte le Aradszki András, Érd kereszténydemokrata alpolgármestere. – Ráadásul mi nem látunk semmilyen nagyobb arányú fejlesztést sem a rendszerben. De még egy üzleti tervet sem mutatott Érdnek az új összetételű ÉTV a szerződéskötés óta.

Aradszki András a város és a cég kapcsolatáról elmondta még, hogy a Veoliával és az FCSM-mel kibővült ÉTV megígérte, elkészíti azt a leltárt, amelyből kiderül, hogy milyen műtárgyak és berendezések vannak a régi cégtagok, vagyis a kft.-be tömörült térségi önkormányzatok kezében, s mi az, amit az új belépők hoztak. Pedig ebből látni lehetne, hogy mit és mennyit fejlesztett a Veolia és az FCSM 2006 februárja óta.

Váratlan alapdíj

A francia Veolia természetesen nagyon erős üzleti partner. Öt földrész hatvanöt országában tevékenykedik, 22,5 millió eurós forgalmat bonyolít le csak az unió területén. Magyarországon is több jelentős befektetéssel rendelkezik, hazánkban 46,7 milliárd forint az éves bevétele. Igen kifejlett üzleti érzék jellemzi. Az ÉTV-t illetően saját érdekeltségét, az FCSM-et sem kímélte. Az FCSM-ben a Veolia 25 százalékot mondhat magáénak, de az ÉTV-ben megszerzett 26 százalékos közös pakettból 20,8 százalékot vittek el a franciák, s csak 5,2 százalék maradt az FCSM-nek.

– Láttuk az ÉTV nehéz helyzetét, de tudtuk azt is, hogy ebből a szerződésből semmi jó sem sül ki majd. Minden erőnkkel küzdöttünk az üzlet ellen – magyarázta Segesdi János, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője, alpolgármester –, de kevesen voltunk.

Segesdi János szerint a Veolia és az FCSM igencsak olcsón, 1,3 milliárd forintért vásárolta be magát az ÉTV-be. Ebből Érd 1 milliárd forintot kapott, a többi a kisebb üzletrésszel rendelkező társtulajdonos önkormányzatoké lett. Bár a vízdíj tekintetében megtartotta ármeghatározó szerepét az érdi közgyűlés, a Veoliával és az FCSM-mel kibővült ÉTV talált egy kiskaput. Bevezették az alapdíjat, ami egy számlázási ciklusra, azaz két hónapra 522 forint plusz áfa jelenleg. Erre jön a fogyasztás díja. Nem kis összeg, mivel Érden 254 forintba kerül a víz köbmétere. Egyedülálló kisnyugdíjasok általában 1-2 köbmétert használnak el, számukra tehát megduplázódott a víz ára.

– Azt hittük, kapunk valami pluszt az alapdíjért, de semmi változást sem lehet érzékelni a korábbiakhoz képest – mondta az érdi lakos, Németh Tibor. – Nem is csoda, mert tudom azoktól, akik az ÉTV-ben dolgoznak, hogy a cég semmiféle új berendezést sem állított munkába, elsősorban a régi felszerelések javítására, karbantartására fekteti a hangsúlyt.

Megint csak tény, hogy a Veoliával megerősödött ÉTV kikecmergett veszteséges korszakából. Már tavaly 2,5 milliárd forint volt a cég nettó bevétele. Palkó György, az FCSM vezetője azt nyilatkozta korábban, hogy szerinte drágán, azaz a névérték tizenhétszereséért vásárolta be magát a Veolia a csatornázási művekkel együtt az ÉTV-be. De nemcsak ezért lehet elégedett Érd és a társtulajdonos önkormányzatok, hanem azért is, mert az FCSM és a Veolia egyetlen év alatt megfordította a veszteséges tendenciát.

„Primitív tőkeellenesség”

Aradszki András alpolgármester szerint azonban nem érezte meg az ÉTV nyereségességét az érdi önkormányzat, már ami az osztalékot illeti. A vállalat 60 millió forintnyi nyereségéből semmi sem jutott Érdnek.

– Ez nem maradhat így, a jelenlegi városvezetés arra törekszik, hogy gondolják át az érintett felek a 2006 februárjában megkötött szerződést – mondta Aradszki András alpolgármester. – Arányosságot akarunk az osztalék terén, de szeretnénk újragondolni a fejlesztési kérdéseket, azaz tudni, hogyan korszerűsít a Veolia és az FCSM, és szeretnénk átláthatóvá tenni az ÉTV vagyoni helyzetét is.

Az alpolgármester hozzátette, az érdi városvezetés nem akarja elzavarni a francia befektetőt, de változtatni kell a jelenlegi aránytalanságokon és a franciákat megillető extra kedvezményeken.

– Ezzel el kell számolnunk a város 60 ezer lakója felé felé.

Döcsakovszky Béla, a város volt MSZP-s polgármestere vezetésével kötötte Érd a szerződést 2006 elején.

– Nem tudom, miben töri a fejét a jelenlegi városvezetés, néha úgy gondolom, semmi másról sincs szó, mint primitív tőkeellenességről – magyarázta a volt polgármester. – Én továbbra is jónak tartom a szerződést. 2006 előtt az volt a baj, hogy mindig többet tett be Érd a közös tulajdonú ÉTV-be, mint amennyit kapott onnan. Az FCSM és a Veolia érkezésével legalább megszűnt ez a helyzet.

Sok érdi lakost már maga az bosszant, hogy idegen befektetők jelentek meg a vízszolgáltatásban. Például Verba László halőr is a teljes visszavásárlást sürgetné. Csakhogy Érd forráshiánya tavaly 3,8 milliárd forint volt. Ahhoz, hogy a vízművet valamennyire is fejleszteni tudja, így is, úgy is szüksége lenne külső befektetőre. Nem mindegy persze, milyen szerződést kötne vele.

Most már önállóan

Az érdi szennyvíztisztító ma 8 ezer köbméteres napi kapacitással rendelkezik. Ha a város felújítaná és kibővítené ezt a tisztítót legalább 15,5 ezer köbméteresre, akkor ez a mű lehetne a kisebb, közvetlenebb térség, vagyis Érd, Diósd és Tárnok szennyvíztisztítója. Ehhez jönne még egy városi csatornázási program is, amely Érd 20 százalékos csatornázottságát 100 százalékra emelné. Mindez 17 ezer új bekötést jelentene, a beruházás azonban két év alatt megtérülne, s onnan kezdve jelentős bevételt hozna esztendőnként.

– A várossal szemben sem tehetjük meg, hogy ennek a pénznek a 75 százalékát egyszerűen odaadjuk a franciáknak – tette hozzá az alpolgármester.

A csatorna és a tisztító programja összességében véve olyan, közel 32 milliárdos beruházás lenne, amelyhez az EU adná a pénzt. Az ÉTV úgy értelmezi a helyzetet, hogy a program automatikusan hozzá kerül. Mintha ezt is tartalmazná a szerződés.

– Valójában egyetlen leírt betű sincs arról a dokumentumban, hogy az ÉTV, pontosabban a Veolia automatikusan magának tudhatná a programot – közölte Segesdi János, az érdi Fidesz-frakció vezetője, alpolgármester.

Érd tulajdona a tisztító, a beruházás pedig a város saját ötlete és kezdeményezése. Az érdi vezetés 300-500 millió forintos bevételt várna az új tisztítótól évente, és semmiképpen sem akar lemondani erről az összegről.

– Ez nem politikai kérdés, ez a város érdeke – figyelmeztetett Aradszki András. – Hogy csak egy példát mondjak: háromszáz új óvodai férőhelyre lenne szükségünk. Érdnek ez létkérdés, különben nem tudja megtartani a fiatalokat. És akkor az iskoláinkról, a szociális hálózatunk fejlesztéséről nem is beszéltem.

A jelenlegi érdi városvezetés úgy érzi, mindenképpen lépnie kell, de nem számít nagy karambolra. Mindenkor képes együttműködni befektetőkkel, de csak az arányosság, a partnerség jegyében. Ez példa lehet. Különösen annak a két szélsőséges tábornak, amelyek közül az egyik távolra űzne minden külföldi befektetőt, a másik viszont még a legelőnytelenebb feltételek mellett is mindent kiprivatizálna nekik.

Most csütörtökön, azaz november 29-én este rendkívüli közgyűlést tart Érd önkormányzata. Itt dönt a csatornázással és a szennyvíztisztítóval kapcsolatos önálló elképzelésekről, s arról, hogy miként indítsa be a programot. Fontos közgyűlés lesz. Érdnek az utóbbi idők legfontosabbika.

Sinkovics Ferenc