A Bibliában a bor és a szőlő elnevezés négyszázötven alkalommal szerepel. Az Ótestamentumban a bor mindenkor a gyógykezelés eszköze. A kereszténység a bort mint gyógyszert kezdetben nehezen fogadta el. Az évszázadok során azonban a misebor mindenütt a szőlőtermesztést segítette. A kolostorok saját fogyasztásra és a vendégeik számára termeltek szőlőt, így tették a középkori Európában a bort a nép italává, bebizonyítva, hogy a mérsékelt borfogyasztás az egészséget nemcsak hogy nem károsítja, hanem jótékony hatással van rá. A könnyű, száraz fehérborok mérsékelten fogyasztva növelik a túl alacsony vérnyomást, serkentik a vérkeringést, stabilizálóan és frissítően hatnak. A habzóborokban lévő szénsav megkönnyíti a bor felvételét a gyomron keresztül, így növeli annak hatását.

A frontérzékeny, keringési panaszokkal küszködő emberek a mérsékelt borfogyasztás révén kivédhetik a keringési zavarokat. A bor alkoholtartalma a bőr véredényeit tágítja, így segíti az áramlást, ami melegérzet formájában jelentkezik. Az érlelt vörösborok altatóként nagyon jól hatnak. A borban sok létfontosságú vitamin, ásványi anyag és nyom elem van, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet anyagcseréjéhez. A szokásos vegyes ételfélékben ezek az anyagok a megfelelő mennyiségben megtalálhatók. A bor ezen anyagokat természetes összetételben, könnyen felvehető formában és kedvező arányban tartalmazza. Szerepe így különösen csökkent táplálékfelvétel vagy kiegyensúlyozatlan táplálkozás esetén fontos. A borban bizonyítottan több mint tizenöt vitamin található.

Mennyiségük a B- és P-vitaminoktól eltekintve nem nagy, viszont igen kedvező összhatású. A B-vitaminok szervezetre gyakorolt hatása sokrétű: idegrendszer, vércukorszint-szabályozás, izomfeszültség, belső elválasztású mirigyfunkciók. A vörösbor B12 vitamintartalma segít a vas megkötésében, a vörösvérsejtek képzésében, így a vérzékenység ellen hat. A bor szervezetre gyakorolt egészségügyi hatása semmiképpen sem csupán az etilalkoholnak, hanem a számtalan alkotórész összhatásának köszönhető. A bor és multivitamin bioelem-tartalma szinte megegyezik, ezért a tudósok a borban lévő anyagokat a kereskedelemben kapható multivitamin-készítményekhez hasonlítják.

A bor minden alkalomra gyógyszer, melynek számtalan kedvező hatása van. Normalizálja a vérnyomást, az alacsonyt emeli, a túl magasat csökkenti. Növeli a felső bőrréteg vérellátását. Mélyebbé teszi a légzést, az asztmatikus légszomj ellen hat. Napi másfél deci bor ötven százalékkal csökkenti az infarktus veszélyét. A borfogyasztás és az alkoholizmus egymást kizáró tényezők. A franciák kimutatták, hogy a borfogyasztás az alkoholizmus kipróbált ellenszere. Nem tűnik ellentmondásosnak egy francia tudós megállapítása, miszerint a borfogyasztás a legjobb ellenszere a töményitalok okozta növekvő alkoholizmusnak. A borban lévő fontos alkotórészek együttesen képesek arra, hogy a szervezet anyagcsere-funkcióit segítsék. Javítsák a légzést, az étvágyat, az emésztést, az agy és más szervek vérellátását, szabályozzák a szívműködést és a vérkeringést, stimulálják a pajzsmirigyet és mellékvesét. Az érlelt vörösbor az idősebb korban lévőknek is ajánlható, de a fehérbor savtartalma is segíthet, ha kevesebb gyomorsav képződik.