Gyurcsány Ferenc megjelenése nem okozott szenzációt a környéken. Sokszor látják őt errefelé, minden második hétvégén végigfut például a szomszédos Szóládon. Először megáll a tekintélyes, miniszterelnöki autókonvoj a Dózsa György út végén, aztán jön néhány testőr, aki alaposan átvizsgálja az utcát, majd jön Gyurcsány Ferenc, kényelmes futótempóban, mellette két kormányőr, persze sportruhában. A sort általában két terepjáró zárja, bennük biztosító emberek. De hát mi is történne?

– A mi házunk ormán mindig magyar zászlót lenget a szél – mondja a polgári körös Nagy Dánielné. – Egy testőr mindig meg is áll a házunk előtt, s végig itt marad, amíg el nem fut Gyurcsány Ferenc. Ja igen, és végig a zakó belső zsebében van a jobb keze.

Senki sem tudja, miért éppen a Dózsa György utcán kocog végig kéthetente Gyurcsány. Nincs itt semmi. Egyszer ugyan hangosan beszólt neki egy kamasz, hogy húzzál már el innen, egyszer pedig két idősebb ember a földre köpött, amikor meglátta. Egy alkalommal volt csak változás eddig a futások menetrendjében.

– A feleségével vonult végig az utcán – magyarázza Nagy Dánielné. – Átkarolták egymást, úgy mentek. Amúgy nincs különösebb hatása Gyurcsány futásainak, leszámítva azokat a dugókat, amelyeket időnként a miniszterelnöki konvoj okoz a községben.

Közlekedési dugó egy ekkorra kis faluban! Ez már önmagában művészet, de néha képesek ezek az autók erre is.

A falu csendje

Szóládon fut Gyurcsány Ferenc, a pár kilométerre levő Kötcsén meg lovagol. Ott él Dobrev Klára régi iskolatársnője és a férje. Szép és ápolt birtokukon lovak, amelyek közül tizenkettőt egyenesen Gyurcsány Ferencnek tulajdonít a helyi közvélemény. Ettől a birtoktól csupán ötven méterre található az az 1,7 hektáros kemping, amelyet most Dobrev Klára szeretne megvásárolni. Csupán egy vékonyka és poros út, kétoldalt elvadult, bokros sávval választja el a kempinget a barátok birtokától.

Még gondozatlanságában is megejtően szép a terület, amelyet a Gyurcsány házaspár kiszemelt magának. Gondozatlan, hiszen jó néhány éve már annak, hogy bezárt a kemping, csak egy-két megkopott kiszolgáló épület, meg egy kisebb úszómedence emlékeztet benne a szebb időkre. Eredetileg itt működött a térség malma. A molnár késői leszármazottjai csak 1980-ban adták el a területet egy fővárosi férfinak, 60 ezer forintért. A pesti ember aztán jól menő kempinggé fejlesztette a birtokot, népes holland vendégsereggel.

– Ahogy visszaesett azonban a balatoni idegenforgalom, úgy hullott alá a kemping csillaga is, majd meghalt a tulajdonos – magyarázza Feledy Gyula, Kötcse polgármestere. Az örökösök 20 milliós áron hirdették meg az 1,7 hektáros területet, több érdeklődő is megnézte, de mindenki nagyon soknak tartotta ezt a pénzt érte.

– Ez a mélyen fekvő, itt-ott nádassal benőtt, vizenyős terep teljesen alkalmatlan a mezőgazdasági művelésre, rétként és legelőként szerepel a földhivatali nyilvántartásban is – teszi hozzá a polgármester. – A vállalkozók pedig nem bolondok, nem is akadt olyan köztük, aki a Balaton szegényes idegenforgalma mellett újra indítaná a kempinget.

A helyiek legfeljebb 3-4 millió forintra tartották a területet, nemcsak a vizenyős talaj, hanem a Balaton-törvény miatt is. Eszerint ugyanis egyetlen olyan tó környéki községben sem lehet új ingatlant építeni, ahol nincs csatornahálózat. Kötcsén pedig nincs. Gyurcsányék mégis kifizetnék a 17,2 milliót a kempingért.

– Sok pénzük van, arra költik, amire akarják – magyarázza a helyi bolt egyik eladója. A helyi kocsma fiatal csaposa körbemutat a maga birodalmán, mondván, itt Gyurcsány nem téma, fejlődik a falu nélküle is. Ha jön, itt lesz, ha nem, akkor nem. A kötcsei iskolában csak alsós osztályok vannak, ez ugyebár az első lépés az intézmény megszűnése felé. Egy miniszterelnök persze csak találhatna valamilyen kivételességet a kötcsei kisiskolának, hiszen még így is félszáz gyerek jár ide.

– Én inkább a polgármesterünkben bízom – szögezi le Nagy Judit igazgatónő. – Eddig is ő volt az, aki a gondunkat viselte, nyilván ezután sem enged minket elveszni.

Nagy János, a kempinggel szemben lakik, szomszédja lesz Gyurcsány Ferencnek, ha igaz.

– Nem nagyon mutatják magukat errefelé ezek az emberek – mondja Nagy János. – Jobb is. Most már minden héten kiborul a kormány háza táján valamilyen bili. Azon a két-három emberen csodálkozom, akik azt hiszik, utat és más fejlesztéseket hoz nekünk a miniszterelnök.

Feledy Gyula polgármester figyelmeztet bennünket, ne várjunk nagy nyilatkozatokat a kötcseiktől. Azt, hogy beköltözik egy idegen, megszokták, több mint hatvan német tulajdonú ház van már a faluban, de a felhajtást képtelenek elviselni. A miniszterelnök nyilván tudja már ezt a barátaitól.

Jogtalan előny?

Mihály Gyula kötcsei gazdálkodó és református presbiter szerint viszont bőven lesz itt kellemetlenség.

– Ez egy falu, itt mindenki köszön a másiknak – magyarázza az idős ember. – Na de hogy köszönök majd Gyurcsány Ferencnek, köszönhetek-e neki egyáltalán, engedi-e majd a becsület? Arról nem is beszélve, hogy egy sereg rendőr és kormányőr biztosítja majd a birtokon Gyurcsányt. Bent a faluban viszont gyalázatos a közbiztonság, a szemünket is kilopják a tolvajok. Legutóbb a harangot vitték el. A rendőrök megtalálták valakinél a darabjait, de azt mondták, ez még nem bizonyíték. Mihály Gyula attól tart, ha jön Gyurcsány, jönnek mások is. Úgy tudja, Lendvai Ildikó a közeli Nagycsepelyen érdeklődik, az ottani vadászház tetszett meg neki. Mintha ez az egész egyben provokáció is akarna lenni az évente megrendezett nagy, Orbán Viktor-os kötcsei polgári piknikre.

Június 9-én, a tavaszi ülésszak utolsó napján módosította az Országgyűlés a Balaton-törvényt Bajnai Gordon előterjesztésére. A módosított jogszabály már megengedi, hogy azokon a településeken is épülhessenek új házak, amelyek nem rendelkeznek csatornarendszerrel. Dobrev Klára néhány nappal korábban, május 30-án tett hivatalos vételi nyilatkozatot a kemping ügyében. A Gyurcsány család ekkor már pontosan tudhatta, hogy érdemes kiadni azt a 17,2 milliót a kempingért, hiszen Bajnai előterjesztése már április végén készen volt. Nem sokkal korábban egyébként érdeklődött a terület iránt egy budapesti vállalkozó is, ráadásul neki elővásárlási joga volt a kempingre. De visszalépett, mert úgy gondolta, Kötcsén sokáig nem lesz még csatorna, a törvénymódosítás tervezetéről pedig mit sem tudott. Elvégre nem tagja a kormánynak. Így inkább más befektetések után nézett.

– A Gyurcsány család egyszerűen visszaélt a helyzetéből adódó információs előnnyel – mondja a Demokratának Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója. – Nincs ebben semmi új. Így épült fel a szocialisták gazdasági, majd politikai elitje a spontán privatizáció óta.

Budai Gyula szerint, amit a Gyurcsány házaspár művel, az színtiszta földspekuláció. Ma még külterületnek számít a kötcsei kemping, de ha belterületbe vonják, a csillagos égig szökhet az értéke. Daróczi Dávid kormányszóvivő viszont cáfolja a spekulációs vádakat. Sőt bejelentette: a Gyurcsány házaspár építkezni akar, ezért kell neki a kötcsei kemping. Arról csak kevesen beszélnek, hogy Gyurcsány Ferenc korábban már megszerezte a balatonőszödi kormányüdülő egy részét, az pedig ide csupán 9 kilométer. Őszödön persze nem lehet elbújni, az üdülőügyletet is botrány övezte. Az ősfákkal benőtt kötcsei kemping viszont kifejezetten alkalmas a rejtőzésre.

Az utolsó lehetőség

Egy ideig úgy is tűnt, hogy a Gyurcsány házaspár révbe ért. Hiszen egyetlen elővásárlási joggal rendelkező személy sem jelentkezett határidőn belül a Dobrev Klára vételi szándékával kapcsolatosan kifüggesztett hivatalos, önkormányzati hirdetményre. Azaz mégis. A határidőt ugyanis, amit már-már mindenki lejártként kezelt, nem a dokumentum megszületésétől, hanem a kifüggesztésétől kell számítani. Így az utolsó előtti napon, június 23-án jelentkezett vételi szándékával egy balatonszemesi asszony.

– Már tavaly kinéztem magamnak a területet, de akkor még nem határoztam – mondja a Demokratának névtelenséget kérve, mert olyan sokat zaklatják már. – Most az ismerőseim szóltak, hogy vigyázzak, itt az utolsó lehetőség, különben elkél a terület. Gyurcsányék vételi szándékáról egyébként nem is tudtam, csak azt, hogy valaki érdeklődik. Az ügyvédem a jogszabálynak megfelelően beadta a papírokat.

A hírekkel ellentétben a hölgy nem mond le az elővásárlási jogáról, de még csak nem is töpreng ezen. Tizenöt kilométeren belül lakik, több mint három éve, ez már elég ahhoz, hogy megelőzze a távolabbról érkező vevőket. Az asszony direkt megerősíti lapunknak, hogy nyolc napon belül teljesíti a jogszabályi kötelezettségét, és kifizeti a vételárat. Megvannak az elképzelései az egykori kempinggel kapcsolatosan, de erről még korainak tartja beszélni. Hívjuk fel majd a hét végén, kéri.

Sinkovics Ferenc