A motorosokat legtöbben morcos, pocakos, szőrös embereknek gondolják, akik fogaikkal képesek összeroppantani egy söröskorsót, s hangos járgányukkal frászt hoznak a békés polgárokra. A valóságban azonban sokkal joviálisabbak. Igaz, társadalmuk meglehetősen zárt, így furcsának tűnhet a kívülálló számára. Ám a motorosklubok épp így tudják megőrizni egységüket, tisztaságukat. Nem véletlen, hogy bekerülni csak több lépcsőben lehet, s több esztendő szükséges hozzá. A komolytalan, nem százszázalékosan elkötelezett emberek így kihullanak a rostán. E társaságok leginkább a korabeli lovagrendekhez vagy a szkíta harcos csapatokhoz hasonlíthatók. A motor nyújtotta szabadságélményt szigorú belső szabályokhoz igazodva élik át. A benső szabadsághoz ugyanis külső regulák szükségeltetnek.

– Sokan mondják, hogy a motorosok a modern kor lovasai. Találó ez a megfogalmazás, különösen ránk, magyarokra alkalmazva, hiszen eleink köztudomásúlag lóháton győzték le a hatalmas távolságokat. Mi is hasonlóképpen motorozunk, csapatban, egymás iránt felelősséget viselve, alkalmazkodva, hiszen így vagyunk erősek – mondja Balás Péter, a North Patrol MC nevet viselő motorosklub egyik vezetője. A klub tagjai számára a motorozás nemcsak hétvégi kedvtelés, hanem mindennapi életük szerves része. Járgányaik javarészt a legendás Harley Davidsonok közül kerülnek ki. Ez is a hagyományok tiszteletéhez tartozik.

– Egyik jelmondatunk ez: „Tiszteld a múltat és éltesd tovább!” A motorostársadalom ugyanis alapvetően konzervatív értékrendű. Persze nem bigott, de következetes – avat be e sajátos életérzésbe Nyerges Tamás, a klub tagja. – Számunkra sziklaszilárd igazodási pontot jelentenek olyasmik, mint a rockzene, a haza, a barátság, az igazság, az őszinteség, és mindenekelőtt önnön magyarságunk.

Ezen értékrend jegyében szervezi a North Patrol MC Chapter Abony, vagyis a klub abonyi szekciója a IV. Magyar Hagyományőrző Motoros Találkozót a monorierdei kempingben július 3. és 6. között. A rendezvény irányultságát illetően eligazít a jelmondat: „Igaz magyar embernek lenni akkora teher, hogy aki sokat viseli, megerősödik.” A motorosok Wass Alberttől választották ezt az idézetet, tisztelegve ezzel a czegei gróf születésének centenáriuma előtt.

– A rendezvény minden érdeklődő előtt nyitott. A programot igyekeztünk sokszínűre gyúrni, pont azért, hogy mindenki találjon kedvére valót – ecseteli Nyerges Tamás. Így hát e gondolatból fakadóan a résztvevők megismerkedhetnek őseink életformájával, hiszen lesz jurtaállítás, íjászat, harci bemutató csatacsillaggal és kelevézzel, s máglya mellett felidézi hagyományainkat a Regélő Fehér Táltos Dobcsapat Bese Botond kecskedudással karöltve. Lesz solymász- és lovasbemutató, s vonzó programnak ígérkezik a hastánc is, akárcsak a Toldi-vetélkedő, melynek során petrencésrúd-tartásban, malomkődobásban, erőemelésben bizonyíthatnak az erős magyarok. Este koncertek szórakoztatják a közönséget, és lesz kézműves kirakodóvásár, ékszerkészítés lószőrből, a szombati napon pedig különböző népi mesterségek tudói, például kovácsok képviselői tartanak bemutatót. És persze kizárólag magyar étkek kaphatók majd, melyek után minőségi magyar bort és tiszta magyar pálinkát kóstolhatnak az érdeklődők. A szervezők szerint ugyanis rendkívül fontos a minőség.

A North Patrol MC-nek egyébként nem ez az első olyan vállalkozása, mely a nemzeti gondolat köré épül.

– 2005-ben segélykoncertet szerveztünk a székelyföldi árvíz károsultjainak megsegítésére, egy évvel később pedig más motorosklubok tagjaival közösen, Trianon Team 2006 címmel körbemotoroztuk a történelmi Magyarország határait. A túra során 4300 kilométert tettünk meg két hét alatt – ismerteti a csapat tevékenységét Balás Péter.

S persze három korábbi hagyományőrző motorostalálkozó is fűződik a nevükhöz. Ezeken mindig többen és többen vettek részt, bizonyítva, hogy a rockerekben, a motorosokban van érdeklődés az ilyesfajta összejövetelek iránt. A cél, hogy szórakoztatva, jókedvűen neveljenek, irányt mutassanak. Mint Nyerges Tamás elmondta, előfordult, hogy valaki egy ilyen rendezvény hatására kezdte másként megélni saját magyarságát.

– Legtöbbünknek ugyanilyen folyamat volt visszatalálni gyökereinkhez, s a maga teljességében megérteni, átélni magyarságunkat. Az ilyen rendezvényekkel szeretnénk hozzájárulni, hogy minél többen kezdjenek látni és tudatosan élni – mondja Nyerges Tamás.

Á. B.

www.northpatrolmc.hu