Bár folyamatosan politikai támadások kereszttüzében áll, Peking hatalmas lelkesedéssel készül az olimpiára, 2007 végéig mintegy százöt létesítményt hoztak létre, ebből hatvanöt helyen tudnak majd edzeni a sportolók. A versenyeket harminchét helyszínen rendezik meg, néhányat a fővárostól távolabb eső városokban, mint például Qingdaóban a vitorlázást, Hong Kongban a lovaglást, Tianjinban, Sanghaiban, Shenyangban és Qinhuangdaóban pedig a labdarúgást.

A XXIX. Nyári Olimpiai Játékok rendezési jogát 2001-ben nyerte el Kína az akkori vetélytársakkal – Isztambullal, Oszakával, Párizzsal és Torontóval – szemben. A NOB döntésével Ázsia hatodszor kapott lehetőséget az olimpia lebonyolítására. A központ az Olympic Green, itt található többek között a Vizes Kocka nevezetű uszodakomplexum és az olimpiai stadion is. A kínaiak nemzeti stadionja 2007-ben épült, mindössze öt év kellett ahhoz, hogy elkészüljenek vele. A létesítmény az Olympic Green keleti oldalán található, itt fogják lebonyolítani az atlétika versenyeket, valamint a labdarúgás döntőjét. Az épületet madárfészeknek becézik, egyrészt a hasonlatosság miatt, másrészt mert az Olimpiai Játékok fő helyszíne. A nyitó és záró ünnepségre, valamint az itt rendezett versenyekre 91 ezer néző fér be.

Az olimpiai falu is az Olympic Green területén található. Az egyik felén, az úgynevezett nemzetközi zónában fogadják majd a delegációkat, a másik része a lakónegyed, amely 525 ezer négyzetméter területű, itt találhatók a sportolók apartmanjai, az olimpiai bizottságok munkatársainak szobái, valamint közösségi és egyéb létesítmények is. Az olimpia sporteseményeire szóló belépők árai változóak. Attól függnek, hogy selejtezőre, elődöntőre vagy döntőre kívánnak ellátogatni az érdeklődők. Egy gyeplabda-selejtezőre vagy egy kerékpárdöntőre bejuthatunk akár ezer forintért is, míg a labdarúgó-, illetve atlétikadöntőkre közel 26 ezer, a kosárlabda döntőre 32 ezer forintba kerül egy jegy. A megnyitón való részvételre jogosító legolcsóbb belépő 49 ezer, a legdrágább 147 ezer forint, a záróünnepségre pedig 26 és 93 ezer forint.

Az idei olimpiát teljes mértékben átszőtte a kínai kultúra. Példaértékű, hogy amin csak lehet, feltüntetik jellegzetes motívumaikat, hagyományaikat. Ilyen például az egész világot bejáró fáklya is, ami egy összetekert papírkötegre emlékeztet tele ősi kínai díszítőelemekkel. Érdekessége továbbá, hogy ellenáll még a 65 km/órás szélnek és az 50 mm/órás esőnek is, minden része újra felhasználható, és környezetbarát az üzemanyaga is.

Az idei olimpia elnyerhető érmei is egyediek. Az egyik oldalának tervezésére pályázni lehetett, a másik oldalon ugyanis mindig ugyanaz van: a győzelem szárnyas istennőjét és az athéni Panathinaikos Stadion madártávlati képét ábrázolja. A medálok részben jádéból, a kínai iparművészetben előszeretettel alkalmazott féldrágakőből készülnek ezüsttel és arannyal ötvözve. Közepükön a 2008-as olimpia logója, azaz a Pekinget jelképező módosított jel szerepel, amelynek megtervezésénél azt tartották szem előtt, hogy a világ egy táncoló alakot lásson benne, a kínaiak pedig az eredeti szimbólumot, érzelmi többletjelentéssel gazdagítva. A kínaiak egészséges nacionalizmusáról nem csak az érmek alapján lehetne példát venni. Bár a magyar formaruhák – amiket a nyitó és záróünnepségen visel majd a magyar delegáció – rendkívül ízlésesek és csinosak, magyarosnak nem mondhatók, a női ruhák például kínai hernyóselyemből készültek. A MOB januárban fogadta el ezt a kollekciót, amiben a piros, a fehér és a szürke szín dominál.

A hölgyek és a férfiak egyaránt két-két ruhaösszeállítást kapnak. A nyakkendőn lévő magyar címer Swarovski-kristályból készült, a női ruhák pedig pipacsmintájúak. Egy sportolónő kollekciója 129, egy férfié pedig 113 ezer forintba kerül. A melegítőruhákat idén is az Adidas cég biztosítja a sportolóknak. Az általános sportruházat alapszíne továbbra is a bordó, amely a barcelonai és atlantai olimpiát kivéve 1968 óta jellemzi a magyar csapat felszerelését. 2006 óta azonban a sportszergyártó nem teheti rá a szerelésre a jól ismert három csíkot, így a piros-fehér-zöldet sem, ezért az idei öltözék különlegessége, hogy a Hungary felirat mellett kínai írásjelekkel is feltüntetik országunk nevét. Magyarországról a hónap elejéig egyébként 168 versenyző szerzett kvótát különböző sportágakban, ám a hazai csapat július végéig még bővülhet.

Az olimpiai játékokat a Magyar Televízió 1-es és 2-es csatornája közvetíti közel 400 órányi élő adásban, ami duplája az athéni olimpián sugárzottaknak. Mindez egymilliárd forintjába kerül a közszolgálati televíziónak. A műsor az időeltolódás miatt mindkét csatornán hajnalban – háromnegyed kettőkor – kezdődik és körülbelül este hét óráig tart, de lesznek többórás összefoglalók is. A közvetítők között szerepel többek között Egri Viktor, Gulyás László, Gundel Takács Gábor és Mezei Dániel is.

Az olimpia első napja a nyitóünnepséggel kezdődik, majd másnap a sportlövészettel folytatódik. Már augusztus 9-e is tartogat izgalmakat számunkra, hajnali négy órától ugyanis az országúti kerékpárversenyen méreti meg magát Bodrogi László és Kusztor Péter.

Szencz Dóra


OLIMPIAI SPORTÁGAK

Asztalitenisz, atlétika, baseball, birkózás, cselgáncs, gumiasztal, evezés, gyeplabda, íjászat, jégkorong, kajak-kenu, kerékpár, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, lovaglás, lövészet, műugrás, ökölvívás, öttusa, ritmikus sportgimnasztika, röplabda, softball, strandröplabda, súlyemelés, szinkronúszás, szörf, tékvandó, tenisz, tollaslabda, torna, triatlon, úszás, vitorlázás, vívás, vízilabda.

KABALÁK

Beibei

A kínai kultúrában és művészeben a hal és a víz a jólét és az aratás szimbóluma. Ezért Beibei a jólét áldását hordozza. A hullámokat szimbolizáló díszítő vonalak egy korábbi jól ismert kínai festményből származnak. Beibei nemes és tiszta, vízisportokban jó, a kék olimpiai karikát ábrázolja.

Jingjing

Megmosolyogtatja a gyerekeket, ezért a boldogság áldását hordozza. Mivel a panda védett állatfaj, mindenhol rajonganak érte az emberek. Fejdíszében lévő lótuszjelek a buja erdőt és az ember-természet közötti harmonikus kapcsolatot szimbolizálják. Jingjing bájosan naiv és optimista, egy erős atléta, a fekete olimpiai karikát ábrázolja.

Huanhuan

Huanhuan a tűz gyermeke. Az olimpiai lángot szimbolizálja, szenvedélyt és áldást ad. Ő az olimpiai szellem megtestesülése. A többieket ösztönzi arra, hogy gyorsabban fussanak, magasabbra ugorjanak és erősebbek legyenek. Kedveli a társaságot, lelkes, labdajátékokban kiemelkedően jó, a piros olimpiai karikát ábrázolja.

Yingying

Mint minden antilop, Yingying is gyors és fürge. Az egészség, az erő áldását hordozza, amely a természettel való harmóniából fakad. A fejdísze az Qinghai-Tibet és Xinjiang területek kultúráját és nyugat-kínai etnikumok hagyományait foglalja magába. Yingying egy gyors észjárású és fürge fiú, az olimpia sárga karikáját jelképezi.

Nini

Minden tavasszal és nyáron a pekingi gyerekek gyönyörű papírsárkányokat eresztenek a szélbe, amelyek közül az egyik legkedveltebb az aranyszárnyú fecske. Nini figurája ebből a hagyományból származik. Aranyszínű szárnyai a végtelen eget szimbolizálják, és a jószerencse áldását szórják, bármerre is repül. A fecske szó kínaiul „yan”, Peking neve pedig régebben Yanjing volt. Nini olyan ártatlan és vidám, mint egy fecske. Nagyon jó tornász, a zöld olimpiai karikát ábrázolja.