Az illetékes jegyzőhöz fordult Kupper András, a Fidesz országgyűlési képviselője és Sölch Gellért XI. kerületi önkormányzati képviselő, mert szerintük a Zöld Pardon és a Cafe del Rió szórakozóhelyek négyszer akkora területet használnak a közterületből, mint amekkora az önkormányzattal kötött szerződésben áll. A szórakozóhelyek legalább hatezer négyzetméternyi területet foglalnak el, de a 2001-ben kötött szerződés csak 1500 négyzetméter használatáról szól, ezért a képviselők szerint több mint egymilliárd forint közterületi bérleti díj befizetésével adósak.

Evés közben az étvágy

– A Rio és a Zöld Pardon jogszerűtlenül használja és zárja el a kerülettől a közparkok egy részét úgy, hogy ezekért évek óta nem fizet közterület-használati díjat – állítja Kupper András, aki az ügyben vizsgálóbizottság felállítását javasolta, de azt Molnár Gyula, Újbuda szocialista polgármestere visszautasította. Ezután fordultak a kerületi jegyzőhöz, akitől a törvényes állapotok helyreállítását és az elmaradt bevételek rendezését várják.

– Nyilván mi is hibásak vagyunk abban, hogy ezeket a visszaéléseket nem vettük észre. Most arra készülünk, hogy az összes közterület-használati szerződést bekérjük a hivataltól, és ezeket ellenőrizzük – mondta Kupper András arra a kérdésre, hogy hogyan fordulhatott elő, hogy hét éven át senkinek nem szúrt szemet a jogszerűtlen állapot. Molnár Gyula a fentiekre úgy reagált, hogy az említett szórakozóhelyekkel még 2001-ben a Fidesz által vezetett önkormányzat kötött szerződést. – Mi ezt a szerződést örököltük – tette hozzá. Ami azonban csak részben fedi a valóságot.

A 2001-ben kötött első megállapodás, amelyet még a fideszes vezetésű önkormányzat fogadott el, havonta 1,3 millió forint bérleti díjat állapított meg az áprilisi és a szeptemberi hónapokra. Az évi összesen 11,7 millió forintos díj hét éve változatlan, az eltelt évek alatt a két szórakozóhely ugyanakkor szépen lassan bekebelezte a Petőfi híd budai hídfőjének környékét, egyre nagyobb helyet foglalva el a közterületből. Itt különösen igaz a mondás, evés közben jön meg az étvágy. „A tó mögé emelünk egy gyönyörű teraszt, egy fenséges kis szigetet a bulitengerben, ahol sosem fog elfogyni a mennyei görög nedű, a Metaxa” – olvashatjuk a Zöld Pardon honlapján, amely az idei újításokat tárgyalja. A Molnár Gyula vezetése alatt álló önkormányzat 2005-ben zárt ülésen ötéves tartós bérleti megállapodást kötött az üzemeltetőkkel, amely előírta, hogy az addig szezonon kívül kötelezően lebontandó épületek ősztől tavaszig, vagyis egész évben maradhatnak. A XI. kerületi jegyző még mindig vizsgálja azt a márciusban beküldött dokumentumot, amely felhívja a polgármesteri hivatal figyelmét a kerületi szabályozási tervre, valamint a Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályzat rendelkezéseire. A beadvány szerint a fentiek alapján a szórakozóhelyek jogellenesen építkeztek, ugyanis a Goldmann György tér beépítésre nem szánt zöldterületnek számít, amit a közhasználat elől elzárni nem lehet. Az ilyen jellegű területeken az építmény bruttó alapterülete nem lehet nagyobb 50 négyzetméternél, valamint a beépítettség nem haladhatja meg a két százalékot.

Köztéri ivászat

De nem csak a vitatható terjeszkedés miatt néznek egyre többen ferde szemmel a hatalmasat növő Duna-parti szórakozóhelyekre. Budapesten nincs egységes, minden kerületben érvényes csendrendelet, és az önkormányzatok szabályozzák a nyitva tartás rendjét is. A XV. kerületben például a vendéglátó-ipari üzletek 22 és 6 óra között nem tarthatnak nyitva, a pénteki és a szombati nap kivételével, míg a IX. kerületben olyan rendelet van érvényben, amely szerint este 11 és reggel 6 óra között az üzletek nem árusíthatnak szeszes italt. Hasonló jogszabály van a VI. kerületben is, ahol este 10 és reggel 6 között nem lehet szeszes italhoz jutni, kivéve a Liszt Ferenc és a Jókai tér kávézóit éjfélig. A Belvárosban a teraszok 24 és 6 óra között nem üzemelhetnek.

Az újbudai Fidesz-frakció egy olyan rendeletet szeretne elfogadtatni, amely többek között a vendéglátóüzletek teraszainak nyitva tartását és az alkohol árusítását szabályozza. Jelenleg a kerületben a szórakozóhelyek környékén négy élelmiszerüzletben is lehet alkoholhoz jutni.

„Érezzük a felelősség súlyát, de nem foglalkozunk vele. Azzal foglalkozunk, hogy ti ugyanúgy szeressetek ide járni mostantól is, ahogy eddig.” Ez az idézet is a Zöld Pardon honlapjáról származik, amely úgy hirdeti magát, mint a nyár leghosszabb fesztiválja. Csinálják is a fesztivált egész nyáron, nemcsak az üzemeltetők, hanem a szórakozni vágyó fiatalok is. Széttört üvegek, nagy mennyiségű szemét, megrongált padok és autók mutatják minden reggel, mennyire szeretnek ide járni. Bár a helyzet némi javulást mutat az elmúlt évekhez képest, mert a takarításra most már egyre jobban odafigyel a kerület és maga a Zöld Pardon is. A szórakozóhely „Zöld Pardon a zöldért” feliratú mellényt viselő takarítóbrigádot állított fel, a kerületben pedig nemrég jött létre az Újbudai Közterület Felügyelet.

A szervezet vezetője, dr. Kovács Sándor lapunknak elmondta, a kerületi lakosok egy ingyenesen hívható telefonszámon (06-80-852-832) tehetnek bejelentést.

– Most már eljutottunk oda, hogy a közterületen alkoholt fogyasztókat ne csak figyelmeztessük, hanem meg is bírságoljuk – mondja.

Úgy döntöttünk, saját bőrünkön próbáljuk ki a hivatkozott hatósági szigort, és belevetjük magunkat az éjszakai életbe.

Részeges kiskorúak

A közterületi alkoholfogyasztást tiltó táblák mindkét szórakozóhely bejáratánál láthatóak. A felirat figyelmeztet, hogy a XI. kerületben szabálysértésnek minősül közterületen alkoholt fogyasztani, és a szabálysértő maximum 50 ezer forint pénzbírsággal büntethető. A XI. kerületi képviselő-testület június végén döntött „a Petőfi híd budai hídfőjénél működő zenés szórakozóhelyek környékének élhetővé tételéért” készített intézkedési tervről, amely elrendelte a tiltó táblák kihelyezését. Az intézkedési tervben szerepel még, hogy a közterület-felügyelet alkalmazottai este 7 órától reggel 6 óráig ellenőrzik „a közterületi alkoholfogyasztás, a garázdaság, a rendzavarás és randalírozás által leggyakrabban érintett területeket”, emellett ígéretet tesz a „folyamatos, élő, erős rendőri jelenlétre”. Bár azért annyira nem fiatalok járnak ide, hogy ne tudnának olvasni, a kiaggatott tábláknak semmilyen visszatartó ereje nincs. A Zöld Pardon mellett található Egyetemisták Parkja már hét óra körül szabadtéri kocsmává változik. Folyamatos, élő és az idő előrehaladtával egyre erősebb az italozók jelenléte. A park ilyenkor az úgynevezett „alapozás” helyszíne, azaz a fiatalok az otthonról hozott vagy a környéken vásárolt italokat a padokon és a fűben heverészve fogyasztják. Annyi különbség van a kocsma és a park között, hogy itt magányos italozót szinte alig látni. Továbbá feltűnően sok a fiatal, még kiskorú lány, akik közül ketten whiskyvel meg is kínáltak minket.

– Aki szidja ezt a helyet, az gondolkodjon el azon, hol lehet ma kétszáz forintból szórakozni, ahol ennyi fiatal, bármire kapható kiscsaj van, mint itt? – kérdez vissza egy egyetemista kinézetű srác, arra a kérdésünkre, miért szeret ide járni.

Egyébként a 14-16 év közötti lányok miatt több panasz éri a szórakozóhelyet. A kiskorúak ugyanis, akiket nem szolgálhatnak ki alkohollal, a pult körül álldogálnak, és leszólítják a 18 év felettieket, vásároljanak helyettük alkoholt, amit törvényesen nem lehet megakadályozni. Úgy tűnik egyébként, a Zöld Pardon vezetése is megelégelte a tinédzserpartikat, ezért július 20-tól új szabályt vezettek be. A 18 év alattiak szülői felügyelettel vagy hivatalos gyámmal látogathatják a Zöld Pardont, illetve előzetes regisztráció után este 10 óráig egy mágneses csíkkal ellátott, sorszámozott belépőkártyával. Az úgynevezett zöldkártyával távozáskor ki kell jelentkezni, máskülönben a kártyát bevonhatják. Egy webes felületen a nyilatkozatot aláírt szülők megnézhetik, hogy gyermekük a Zöld Pardonban tartózkodik-e.

Sherwoodi erdő

– Szerintem nem egy szórakozóhely tehet arról, hogy sokan részegen, kiabálva mennek haza. Ráadásul itt a koncerteknek 22 órakor vége van, utána már csak a tánctereken hallhatunk zenét, ami pedig nem lépi túl a megengedett zajszintet – mondta egy háromtagú italozó társaság hölgytagja, bár hogy honnan képes hallás alapján ilyen pontos mérési eredményt közölni, rejtély marad. Ahogy sötétedik a parkban, úgy törik össze egyre több sörösüveg az aszfalton, járőröző rendőröket vagy közterületiseket még mindig nem látni.

– Ott ülnek a rendőrök a park végében, egy padon – kapjuk az útbaigazítást.

– Igen, tudom, de most mit csináljak? Büntessem meg a fiatalokat, vegyem el a pénzüket, ha van nekik egyáltalán? – ezt már az egyik rendőr kérdezi tőlünk, amikor megkérdezzük, ha tilos a közterületen az alkoholfogyasztás, akkor miért nem intézkednek? – Ilyesmiért nem szoktunk szólni. Csak ha összeverekednek és hangoskodnak, vagy ha veszélyesek egymásra. Arra is nagyon figyelünk, hogy részegen ne üljenek be autót vezetni. Egyébként ezt a parkot sherwoodi erdőnek is hívják, annyi volt itt a rablás régen. Szerencsére most már kevesebb – meséli, miközben észrevesszük a mellette lévő padon éktelenkedő sörösüvegeket és -dobozokat. Hát igen, a takarítás a közterületisek dolga. – Ők nem mernek idejönni, mert félnek, hogy megverik őket – magyarázza, mikor beszélgetésünket félbeszakítja egy szilánkokra törő üveg hangja. – Na! Állatkirálykodsz már megint? – emeli fel a hangját a csörömpölés irányába fordulva, de nem látni senkit, így a rendőri intézkedés csődöt mond.

Edzett idegek

Ahogy mondani szokták ilyenkor, felmérésünk nem reprezentatív, és a szúrópróbaszerűen eltöltött pár órából nem szabad messzemenő következtetést levonni. Az Újbudai Közterület Felügyelet még csak pár hete működik, ráadásul nem teljes létszámban, és szintén csak pár hete van új rendőrfőkapitánya a kerületnek, Balázs Norbert személyében. Persze kérdés, hogy a hét év alatt megedződött újbudai lakosokban van-e még türelem. De a leginkább elgondolkodtató kérdés nem ez. Vajon, ha a Zöld Pardonra és a Rióra is vonatkoznának az érvényben lévő jogszabályok, vagyis csak akkora területet használhatnának, amekkorát a bérleti szerződésük enged, és csak ötven négyzetmétert építhetnének be, amekkorát a rendezési terv lehetővé tesz, akkor is ilyen óriási problémát okozna-e a környéken lakók számára a zajszennyezés és a bulizni induló, néha többezres tömeg randalírozása?

Lass Gábor